Hlavní obsah

Malý levák? Žádný průšvih! Dnes už o nic nejde

Foto: thinkstock

Leváctví není postižení. Jde jen o to, abyste dítěti pomohli s některými drobnostmiFoto: thinkstock

Reklama

Vaše dítě sotva chodí, a vy už pokukujete, do které ruky bere hračky nebo rohlík, aby z něj nedej bože nebyl levák? Zastavte! Zatímco dřív to bylo něco „divného“, dnes leváctví nikdo neřeší. Nevěříte?

Článek

Martina se dohaduje s manželem o tříletém synovi Tomáškovi. Manželovi totiž leží v hlavě, že syn asi bude levák. „Pořád má dojem, jak se s tím bude potýkat, a neustále ho nutí preferovat pravou ruku. Přitom Tomáš žádné znaky levorukosti ani neprojevuje,“ zlobí se na manžela Martina a je přesvědčená, že tuhle „posedlost“ převzal manžel od své matky učitelky. „Je to stará škola, přesluhuje už spoustu let a jakákoli změna je podle ní špatná,“ vysvětluje Martina.

Jak se v 21. století žije levákům a čím jim můžete život zjednodušit?

Přeučovat by se nemělo

„Být levákem samozřejmě je obtížnější, ale ne katastrofální. Levák se sice musí vypořádat s tím, že svět je orientován pravostranně, ale vyrovná se s tím,“ míní pedagog, levák a otec dvou leváků Ivo Vodička, který se problematikou leváctví systematicky zabývá.

Foto: thinkstock

Je velmi vhodné pořídit trojhrannou tužku pro správné držení. A levák si musí správně naklonit papír, aby si text nerozmazával. I zdroj světla je třeba umístit z druhé strany, tedy zpravaFoto: thinkstock

Jenže vždy to takhle nebylo. S důsledným plošným přeorientováváním z levé ruky na pravou se přestalo teprve v roce 1967, kdy školy dostaly pokyn, aby přeučovat přestaly. „Někteří pedagogové toho ale nedbali a přeučovali dál, a tak se často ještě po roce 70 přeučovalo. K přeučování docházelo v některých rodinách po roce 1989, kdy hodně rodičů rozjíždělo podnikání a o děti pečovali prarodiče s jiným pohledem na věc. Takže některé levoruké děti, které vstupovaly do školy v devadesátých letech, byly ještě přeučeny,“ popisuje situaci Ivo Vodička.

Existuje riziko koktání

Dnes podle něho půjde spíš o jednotlivé případy. Pokud má babička s dědou nebo postarší paní učitelka dojem, že donutit vašeho leváka preferovat pravou ruku je to nejlepší, co pro něj mohou udělat, zasáhněte. Je to zbytečné a dítěti to může výrazně zkomplikovat život.

„Jsou doloženy případy, kdy měl přeučený levák potíže se zadrháváním, koktavostí. Není to automatické, ale stát se to může,“ varuje Ivo Vodička. U školáků se často objevovala i nechuť k učení. Dítě muselo používat méně obratnou ruku, a tudíž mohlo mít horší výsledky. Klasickým problémem původních leváků je potom neúhledné písmo.

Foto: thinkstock

Levorucí lidé prý bývají výtvarně zdatní a mají rozvinuté abstraktní myšlení. Tak děti v tomto směru podporujte!Foto: thinkstock

Jak na pomůcky

Na pomoc levákům přispěchali výrobci školních pomůcek i domácích potřeb, sehnat cokoli uzpůsobené pro levou ruku je dnes otázkou pár kliknutí do internetového vyhledávače.

Co třeba nejčastěji nakupují školáci? „V nabídce máme více než 120 produktů, které jsou buď vyrobené výhradně pro leváky, nebo mají trojhrannou úchopovou zónu, a jsou tedy vhodné jak pro praváky, tak i pro leváky. Například pastelky, fixy, tužky,“ vyjmenovává manažerka internetového obchodu Activáček Jana Martínková s tím, že největší zájem je tradičně o pastelky a obyčejné tužky. Na trhu jsou ale i speciální pravítka s otočenou stupnicí nebo „protisměrná" ořezávátka.

Ivo Vodička ale nedoporučuje, aby leváci měli speciální pomůcky pro levoruké. „Když si na ně dítě zvykne, je odsouzeno je používat neustále, a jakmile je k dispozici nemá, je problém. A protože vše je uzpůsobeno na pravou ruku, leváci se většinou umí prostě přizpůsobit. Nejčastěji používanou pomůckou jsou nůžky pro leváky a potom škrabka na zeleninu,“ míní Ivo Vodička.

Máte doma leváka? Jak jste se s tím vyrovnávali vy? A jak on?

Reklama

Související témata:

Načítám