Hlavní obsah

Malý stromek udělá velkou parádu. Bonsaje můžete pěstovat i vy.

Foto: Robert Kneschke; Shutterstock.com

Foto: Robert Kneschke; Shutterstock.com

Reklama

Líbí se vám bonsaje? Žádný problém, protože je můžete snadno pěstovat i doma. Když si ji pořídíte, patrně jen u jedné nezůstane.

Článek

Pěstování bonsají má v Asii dlouhou tradici. Slovo bonsaj znamená v doslovném překladu „strom v misce“. Jde o starodávné umění, jehož cílem je vypěstovat miniaturní stromeček tak, aby navozoval iluzi starého stromu. Jak už to tak v Asii bývá, existují přesně popsané styly. Můžete se jimi nechat inspirovat, ale nejdůležitější je, co se líbí vám, a jak si tu svoji bonsaj představujete právě vy.

Kam se vydat pro exemplář

Stromek vhodný pro vypěstování bonsaje můžete snadno najít v lese. Zejména na kamenitých podložích často rostou drobné pokroucené semenáčky, které většinou stejně nemají šanci na přežití. Jeden vydloubněte tak, abyste získali pokud možno neporušený kořenový bal, a odnese si ho domů. Malé borovice nebo modříny, případně některé listnáče, jako jsou habry nebo javory, se výborně hodí k pěstování venku na zahradě.

Pokud to máte do lesa daleko a stejně máte v úmyslu pěstovat onu rostlinku v pokoji, nejspíš zamíříte do hobbymarketu, zahradnictví nebo specializovaného bonsaj centra. Pro tyto účely se skvěle hodí různé fíkusy, čínské jilmy nebo ibišek.

Stanoviště vybírejte pečlivě

Pokud chcete, aby se bonsajím u vás doma dařilo, důkladně si rozmyslete, kam je postavíte. Mají podobné požadavky jako pokojové rostliny. Líbit se jim bude u okna, kde je dostatek světla. Od podzimu do jara neuděláte chybu, když zvolíte okna s jižní orientací, v létě tam ale nechte spíš jen sukulenty a ostatním druhům stromků dopřejte spíš polostín. V zimě je umístěte k oknu a hlídejte, aby měly dostatečné teplo. Raději si už při nákupu zjistěte, na co si právě ty vaše bonsaje potrpí.

Když zvolíte pěstování venku, vyberte spíš světlejší místo, ovšem stíněné před prudkým poledním žárem. V zimě pak musíte bonsaj chránit před větrem, deštěm a sněhem.

Foto: Monika Wisniewska ; Shutterstock.com

Foto: Monika Wisniewska ; Shutterstock.com

Méně je někdy více

Všechny rostliny samozřejmě potřebují péči. Pokud to ale přeženete, spíš jim uškodíte. Málokdo to ví, ale rostlina spíš zajde na přelití než na nedostatečnou zálivku! Zalévejte pouze rostliny, jejichž zemina je suchá, a to jen do chvíle, než voda začne vytékat odtokovými otvory.

Výborný je substrát pro bonsaje, speciálně namíchaný a uzpůsobený jejich potřebám. Je propustný, nezadržuje vlhkost a umožňuje růst kořínků. Navíc je v něm obsažena výživa až na půl roku. Po šesti měsících od nákupu nebo přesazení můžete začít s hnojením. Vhodná jsou běžná hnojiva (tyčinky), nebo si kupte speciální produkt pro bonsaje a aplikujte zhruba každé dva týdny. Nikdy nehnojte rostliny oslabené nebo s poškozenými kořeny!

Foto: Dean Drobot; Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot; Shutterstock.com

Drátek, nůžky, fantazie!

Tvarování bonsají se provádí zastřihováním nebo drátováním. Větvičky zaštipujte pouze v období růstu a řez ošetřete třeba štěpařským voskem. V létě můžete odstranit i některé velké listy, řapíky ovšem nechte! Tím docílíte, že budoucí listy porostou menší.

Drátkem, nejlépe měděným, upevňujte větvičky i kmínek do požadovaného tvaru. Začněte odspodu od těch nejsilnějších a pokračujte směrem nahoru. Postupujte jemně, abyste nepoškodili listy a pupeny. Dbejte i na to, aby se drát příliš nezařezával.

Bonsaj s vámi může být celý váš život. Když se o ni budete dobře starat, přinese vám spoustu radosti.

Reklama

Načítám