Hlavní obsah

Maminky, pozor! Nemá vaše dcerka srostlý poševní vchod?

Foto: thinkstock

Kontrolujte svoji dceru minimálně do jejích pěti letFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novopečené maminky se často domnívají, že se problémy s pohlavím řeší hlavně u chlapečků. Přetahovat, či nepřetahovat, to je jejich nejčastější otázka. Ale méně rodičů už ví, že i genitál holčiček vyžaduje jistou péči. Může totiž zarůstat. Co s tím? Víme!

Článek

„Emička má srostlou pipinku,“ vypráví maminka roční holčičky, jejíž problém odhalila pediatrička. „Za to jsem jí vděčná, protože jsem si ničeho nevšimla. Upřímně totiž nevím, jak to má u malých holčiček dole vypadat,“ říká maminka Andrea, která už má s dcerkou návštěvu dětského gynekologa za sebou. Je přesvědčená, že v hygieně nepochybila.

Jak se ale ukazuje, podle odborníků tyto případy nejsou neobvyklé, a dokonce jich přibývá. „V motolské ambulanci dětské gynekologie se setkáváme zhruba se 3 až 5 případy týdně,“ uvádí dětská gynekoložka Hana Kosová. Rovněž ordinaci Simony Málkové v Poliklinice Litochleby navštíví s tímto problémem asi 1 až 2 holčičky denně!

Dcery hlídejte až do 5 let

Maminky by měly být v porodnici poučeny o tom, jak se starat o genitálie miminka. Občas se ale stane, že doma koupe děti tatínek, a ten nemusí na vše dohlédnout tak, jak má. A právě nedůsledná hygiena může být u děvčátek příčinou zarůstání poševního vchodu, což se odborně nazývá synechie.

„Je to onemocnění, které se vyskytuje u holčiček nejčastěji ve věku 2 až 5 let, v takzvaném klidovém období, kdy dítě nemá normální hladinu ženských pohlavních hormonů jako dospělá žena,“ vysvětluje Hana Kosová a dodává, že k srůstům dochází i u kojenců.

Foto: thinkstock

Srostlý poševni vchod mohou mít i miminkaFoto: thinkstock

„Dcerce byly čtyři měsíce, když nás pediatrička poslala na dětskou gynekologii. Byla jsem z toho nervózní, ale doktorka vzala takovou kovovou špachtličku a lehkým tlakem jí ten srůst rozrušila. Žádné řezání ani krev. Lucinka trochu zaplakala, ale nic víc,“ vzpomíná čtenářka Helena, která přiznává, že byla při mytí dcerky ze začátku až příliš opatrná.

A jaká by měla být správná prevence? „Stačí jednou za den, nejčastěji po koupání, oddálit od sebe stydké pysky a namazat čímkoli mastným, co se standardně u dětí používá, poševní vchod. Je důležité řádně genitál omývat a zbavovat ho smegmatu, což je bílá hmota obsahující produkt mazových žláz a oloupané buňky,“ radí gynekoložka Simona Málková. Pokud se rodidla nedostatečně ošetřují, srůst vzniká velmi rychle, třeba v průběhu 7 až 14 dní.

Jak srůstání poznáte?

  • U zadní části poševního vchodu se začne vytvářet zprvu průsvitná blanka, která nejprve zakrývá samotný poševní vchod a následně i močovou trubici.
  • Postupně s růstem synechie dochází ke změně toku proudu moči a vy můžete pozorovat, že dítě „přečurává" nočník.
  • Při velkém srůstu může mít děvčátko problém s močením a musí vynaložit veliké úsilí. Současně zatéká moč do pochvy a postupně může proniknout dělohou a vejcovody až do dutiny břišní. Pokud jsou v ní bakterie, může infikovat pochvu a dítě si bude stěžovat na svědění a pálení.
Foto: thinkstock

Nebojte se, jde jen o malý zákrokFoto: thinkstock

Pokud se synechie zjistí, je na místě navštívit dětského gynekologa. „Je-li srůst ve stadiu tenkého spojení, lze ho jednoduše tupě rozrušit štětičkou či prstem. Dítě většinou nepociťuje výraznou bolest, jen lehké štípnutí. Je-li srůst již pevnější, lze aplikovat Elma krém, který místo znecitliví a srůst se bezbolestně rozruší drobnou sondičkou,“ doplňuje Hana Kosová s tím, že při velmi silném kožovitém srůstu je už nutný operační zákrok v krátké narkóze.

Rozrušením srůstu však péče o genitál nekončí. Po jeho odstranění může mít dívka ještě nepříjemný pocit, kdy ji dráždí moč. Pak je potřeba po vymočení umýt genitál vodou. Mnohdy pomůže i mazání hojivou mastí. A je potřeba rodidla pravidelně kontrolovat, aby se problém neopakoval.

O dalších zajímavostech z oblasti dětského pohlaví, si můžete přečíst v článcích o první masturbaci či první menstruaci vaší dcery.

A co vy, už jste se s tímto problémem setkali?

Reklama

Načítám