Hlavní obsah

Horší než nevěra? Když s milenkou čeká dítě!

Foto: Isifa

Nevěra, z níž vzejde dítě, je mnohem bolestnější a hůře se odpouštíFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišly jste na to, že vás partner podvádí a myslíte, že nic horšího vás potkat nemohlo? Omyl! Ještě bolestnější je situace, kdy váš muž se svou milenkou zplodí dítě. Lze tohle vůbec odpustit?

Článek

Nad milenkou je možné vyhrát! Když ale z úletu vašeho partnera vznikne i dítě, je to výrazně složitější. Odborníci dokonce přiznávají, že v tomto případě je někdy skutečně pro obě strany jednodušší, když se rozejdou!

Víc to bolí

Tenhle podraz jednoduše působí velké šrámy. „Je to opravdu mnohem horší než nevěra bez následků. Jakmile je tam dítě, je to nesmazatelný počin a mužova nevěra bude navždy vidět, dítě ji bude neustále připomínat,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Tady prostě nelze udělat tlustou čáru za minulostí. „Dítě tu bude stále. Navíc v budoucnu do něj bude muž muset investovat svůj čas, energii i peníze. V takové situaci je někdy snad opravdu lepší, když muž odejde žít s milenkou, rozvede se a o děti, které s ní má, se stará jako rozvedený,“ říká psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Thinkstock

Jak se k nastalé situaci postavíte, si musíte velmi dobře rozmyslet. Tady nelze udělat tlustou čáru za minulostí, dítě tu bude navždyFoto: Thinkstock

Všechno si promyslete

Správné řešení neexistuje! Jen volíte jakési nejmenší zlo. „Pokud si dvojice stojí za to, mohou se snažit ve vztahu pokračovat a zkusit si vyjasnit, proč k tomu došlo. Ale odpouští se to velmi těžko, ženy s tím mívají problém. I když muži odpustí, stále se k tomu vracejí,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Pokud se pár rozhodne pro záchranu manželství, podvedená žena by si měla položit především následující tři otázky:

  • Stojíte o něj stále? – Tady je to stejné jako u jakékoli jiné nevěry. Prostě si musíte upřímně odpovědět na otázku, zda jste schopné a ochotné partnerovi odpustit, zda život s ním je pro vás to nejdůležitější, i když utrpěl takové šrámy.
  • Zvládnete nevyčítat mu minulost? – Jeho dítě s milenkou tady bude pořád. Opravdu mu nebudete vyčítat, když ho třeba vezme na rodinnou dovolenou, bude mu kupovat dárky a trávit s ním část svého volného času a samozřejmě bude na dítě ze svého příjmu platit výživné?
  • Nebudete žárlit na milenku? – Stejně tak už nikdy nemůže ze svého života vymazat svou milenku, protože je matkou jeho dítěte. Žena, se kterou vás podvedl, bude navždy součástí jeho života. Nebude vám to vadit? Zvládnete to?
Foto: Thinkstock

Nemůžete myslet jen na sebe a na váš vztah, ten, koho tato situace zasáhne stejně bolestně, jsou dětiFoto: Thinkstock

Trpí celá rodina

Ať už se rozhodnete jakkoli, myslete na to, že nejste jediné, kdo prožívá peklo. Ani pro nevěrného manžela to není vůbec lehká situace a nejspíš by nejraději vzal všechno zpět. „Muž bude mít pravděpodobně někde v skrytu duše až do konce života výčitky svědomí, protože bude mít pocit, že buď šidí dítě, co má s milenkou, nebo pokud od rodiny odejde, že šidí to, co má s manželkou,“ popisuje Anita Michajluková.

A co teprve vaše děti? Nejen, že jejich rodiče prožívají krizi, možná se rozejdou, ale ještě se jim brzy narodí bratříček či sestřička, které má ale jejich tatínek s úplně cizí paní. Proto se pokuste nemyslet jen na sebe, ale hlavně na své potomky. Připravte se, že ať už spolu zůstanete nebo se rozejdete, nebudou novinky přijímat s nadšením. „Na jedno dítě je toho opravdu až dost. Proto je potřeba ho s danou situací seznamovat postupně a pozvolna. Počítala bych s negativní reakcí, pláčem, vztekem, zlostí a podobně, a snažila se dopřát dítěti čas na to, aby se s tím vyrovnalo,“ radí Anita Michajluková.

Zažily jste vy nebo někdo z vašich blízkých něco podobného? Jak jste to zvládly?

Reklama

Načítám