Hlavní obsah

Manžela miluji, ale jsem pojištěná, kdyby mě opustil. Je to nefér?

Foto: Profimedia

Myslet na zadní vrátka není chyba, ale přílišná nedůvěra ve vztah může škoditFoto: Profimedia

Reklama

Nikdy samozřejmě nevíte, co vám život přinese. Možná spolu budete navždy, možná se rozejdete. A není chyba být alespoň trochu na případný rozvod připravený. Ale pozor, nepřehánějte to.

Článek

Jitka (31) je vdaná několik let a s manželem má čtyřletou dcerku. Manželství jim funguje, přesto Jitka ve svém životě neustále počítá s variantou, že to nevyjde a vše skončí rozvodem. „Co já vím, co se stane, třeba mě manžel opustí kvůli jiné, nebo já jeho. A v takovém případě nechci zůstat s malou na ulici, bez peněz, odkázaná jen na to, co si domluvíme,“ říká Jitka.

Proto nechala dům, který nyní s mužem koupili, napsat jen a jen na sebe. „Z větší části se financoval z peněz za prodej mého bytu. Manžel sice platí veškeré vnitřní vybavení, které samozřejmě není vůbec levné, ale to je holt riziko,“ říká Jitka.

Ta má dokonce účet, o němž manžel neví, a šetří si tam peníze pro případ nouze. „Jsou to peníze, které dokážu ušetřit, nebo peníze, které si tak trochu uleju z toho, co mi dává manžel na provoz domácnosti a podobně,“ přiznává Jitka. Nic špatného na tom nevidí. „Já potřebuju jistotu, už jen kvůli dceři. Manžel má svoje podnikání, já nemám nic, protože jsem doma s malou,“ dodává Jitka.

Není to ale spíš nefér? Není to projev naprosté nedůvěry ve vztah?

Jistotu chce každý, ale

Snažit se uspořádat si život tak, aby vás máloco překvapilo, není až taková chyba. V lásce a vztazích to ale funguje jen částečně.

„Je určitě dobré domluvit se na majetkovém nebo jiném vypořádání, aby bylo v případě nesouladu ve vztahu jasno. Zároveň je ale váš život obraz vašich podvědomých soudů, vlastně už jen myšlenkou vztah utváříte. Čím více opatření z rozumu, čím víc křeče a tragických scénářů, tím větší si tvoříte pravděpodobnost toho, že se nějaká větší komplikace objeví,“ říká psychoterapeutka Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Domluvit si pravidla, učinit určité dohody, co by bylo v případě rozchodu, je rozumné. Ale hlavně nedělejte nic potajíFoto: Profimedia

Navíc se při vytváření jakýchkoli „bezpečnostních opatření“ nesmí vytratit ze vztahu férovost. Společné dohody ano, utajovaná konta ne. A také je potřeba přijmout fakt, že jakýkoli vztah s sebou určité riziko prostě nese a nelze s tím nic udělat.

„My jsme hrozně zvyklí se na všechno pojišťovat, ale jsou věci, na které se prostě nepojistíte, a riziko, že něco nedopadne, jak chcete, je naprosto přirozená součást života. Pokud vám jde o vztah, tak musíte riskovat, stejně jako každá zebra na savaně riskuje, když se pase vedle lva,“ dodává psycholožka Katarína Filasová.

Neustálým pojišťováním totiž můžete partnera vlastně dost otrávit a znechutit a všemi těmi opatřeními v podstatě rozchod zapříčinit.

Foto: Profimedia

Urputná snaha být jaksi pojištěná pro případ rozvodu dost často pramení ze strachu, kterého se lze zbavitFoto: Profimedia

Podstatou je strach

Dost často tato neustálá snaha se proti něčemu pojistit pramení ze strachu, který vznikl dávno před tím, než se zrodil daný vztah. Nejčastější jsou tyto dvě varianty.

  • Dětství – Pokud pocházíte z rodiny, kde se o peníze bojovalo, rodina byla zatížená dluhy, exekucemi a podobně, máte v sobě tyhle vzorce strachu z finanční nejistoty zakódované.
  • Špatná zkušenost – Pokud za sebou máte nepovedenou milostnou zkušenost, kvůli které jste se ocitli téměř na dně, máte jednoduše strach, že se to bude opakovat. „Máte pocit, že i když milujete, musíte se pojistit, protože věřit můžete jen sami sobě,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Vše vyřeší otevřená komunikace s partnerem, rozumné dohody a kompromisy. A pokud je váš strach až panický, není chyba vyhledat pomoc terapeuta či kouče, který vám pomůže se ho zbavit.

A jak to máte vy? Jste nějak pojištěné pro případ rozvodu?

Reklama

Načítám