Hlavní obsah

Manželka mého milence chce být moje kamarádka!

Foto: Thinkstock

Originální řešení, nebo zoufalý pokus?Foto: Thinkstock

Reklama

Když na muže praskne nevěra, bývá to pořádné peklo. Následuje období slz, výčitek, hádek a ultimát typu „ona, nebo já“. Jenže co když se podváděná manželka zachová zcela nečekaně? Co když muži milenku „povolí“, a dokonce se s ní chce kamarádit, tak jako se to stalo naší čtenářce Pavle? Je to šílenství, nebo geniální strategie?

Článek

Existuje řada způsobů, jak ženy na manželovu nevěru reagují (dočtete se o nich v článku Nevěra! Takhle na ni ženy nejčastěji reagují), ale vesměs mají vždy jedno společné. Smutek, zklamání, zlost na manžela a nenávist vůči milence.

Ale v případě naší čtenářky Pavly, která se schází se ženatým mužem, proběhlo odhalení nevěry zcela netypicky. „Když na mého přítele doma prasklo, že má milenku, tedy mě, jeho žena vůbec nenadávala, neplakala, nevyčítala mu nic. Naopak jen kývla a řekla, že je to v pořádku, že když mě má rád a chce se se mnou scházet, nic proti tomu nemá. Jen by mě prý ráda poznala,“ popisuje Pavla, kterou velkorysost „zhrzené“ manželky doslova šokovala.

Nejen, že totiž proti nevěře svého muže nic nemá a chce svou „sokyni“ poznat, ale dokonce se s ní chce kamarádit! „Údajně prý řekla, že bych k nim občas mohla přijít na kávu, nebo bychom mohli všichni tři třeba zajít do restaurace na večeři a podobně,“ dodává Pavla. Ta je nyní hodně v rozpacích. Model „přátelské trojky“ se jí vůbec nezamlouvá, ale zároveň by o svého ženatého přítele nerada přišla. „Mám ho ráda. Vím, že není správné udržovat vztah s ženatým mužem, ale já se do něj jednoduše zamilovala. A teď vážně nevím, co mám dělat,“ vysvětluje Pavla.

Foto: Thinkstock

Některé vztahy jsou komplikovanějšíFoto: Thinkstock

Proč manželka nekřičí?!

Není třeba vysvětlovat, že jde skutečně o velmi neobvyklou situaci. Ale jak se odborníci shodují, v životě je možné leccos, tak proč ne manželka, která svému muži povolí milenku. Otázkou je, co ji k tomu vede. Existují v podstatě tři možnosti:

  • Je možná až moc liberální – může se to zdát neuvěřitelné, ale existují lidé, kteří na věrnosti až tak nelpí. A život s více partnery jim vůbec nevadí, takže když žena manželovi povolí milenku, s níž se chce zároveň přátelit, myslí to vážně. Více se o tom dočtete v článku Život ve třech aneb Milenka patří do rodiny?!.
  • Zoufalý pokus o udržení manželství – o něco reálnější je varianta, že ženu nevěra partnera velmi bolí, ale představa, že by o něj skutečně mohla přijít, je pro ni ještě horší. Nenutit ho k rozchodu s milenkou může být v jejích očích jediný způsob, jak si manžela udržet.
  • Promyšlená strategie – je otázkou, zda je vůbec nějaká žena v tak těžké chvíli nějaké promyšlené akce schopna, ale možnost to je. „Je otázka, zda to není chladnokrevný kalkul, kdy manželka doufá, že takhle vytvoří pro milenku tak nepříjemnou situaci, že se vztahu s jejím manželem dobrovolně vzdá,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.
Foto: Thinkstock

Manželka bojuje proti milence různými způsoby, kamarádství může být jedním z nichFoto: Thinkstock

Je tu šance na úspěch?

Ať už je to jakkoli, je to velmi nestandardní situace. A nepříjemně se nejspíš cítí všichni zúčastnění, včetně nevěrného manžela. „Je to tak nečekaně velkorysá nabídka, že je nutně podezřelá a podle mě se muž musí cítit děsně nesvůj. Jen když si představím třeba situaci u stolu. Ke komu si přisedne, k manželce či milence? Dá některé z nich pusu? Když ano, tak které? Vzniká jeden velký guláš, ze kterého nemůže být nikomu moc dobře,“ dodává Anita Michajluková.

Jakkoli to tedy minimálně pro manžela může vypadat lákavě, je tento model nejspíš odsouzen k zániku. „Někomu to možná může vyhovovat, ale podle mě se většina lidí takto dobře cítit nebude. Kolik lidí má nervy na to, když se milenka ocitne na pohovce v obýváku vedle manželky? Já bych je tedy neměla,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová. Z toho, když dvě ženy sdílí jednoho muže, jednoduše neplyne v dlouhodobém měřítku nic dobrého!

Několik řešení, žádný vítěz

A jak tedy z téhle zapeklité situace ven? Jak by se milenka, případně nevěrný manžel měli zachovat? Opět je tu několik možností:

  • Milenka na přání manželky přistoupí – Základní pravidlo ovšem zní, že by nikdo, tedy ani milenka, neměl přistupovat na něco, co mu není příjemné. „Musí sama zvážit, zda je tato situace pro ni přijatelná, nebo je to už moc silné kafe. Každý má jinou náturu. Takže pokud má chuť se s manželkou skamarádit, ať to udělá. Pokud ne, tak ne. Důležité je, aby se netlačila do něčeho, co neodpovídá její přirozenosti,“ upřesňuje Katarína Lomská Filasová.
  • Ukončení vztahu – vzhledem k tomu, že dvě ženy nejspíš jednoho muže sdílet moc dlouho nevydrží, je tohle reálnější varianta. Buď vztah ukončí sama milenka, které se návrh manželky příčí, nebo muž.
  • Ona, nebo já – v případě, že se milenka odmítá s manželkou kamarádit, může dát svému milenci klasické ultimátum. „Bude požadovat, aby se rozhodl, která z žen je ta, se kterou chce být. Je to klasická situace, když se provalí nevěra,“ říká Anita Michajluková.
  • Opětovný pokus o utajení vztahu – je to poslední a ne nereálná varianta. Milence se představa trojky nelíbí, ovšem zároveň se nechce vzdát ani vztahu s milencem, který odmítá opustit manželku. A tak se začnou opět tajně scházet. Ale je otázkou, jak dlouho bude trvat, než na to manželka opět přijde…

Povolily byste svému muži milenku? Dovedete si představit život ve třech? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám