Hlavní obsah

Manželská krize? Tohle jsou signály, že potřebujete pomoc odborníka

Foto: thinkstock

Ne vždy je možné partnerskou krizi překonat bez pomoci odborníkaFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to na nic! Jednoduše se potýkáte s partnerskou krizí, ale pořád máte pocit, že to zvládnete. Jenže co když ne? Tedy alespoň ne sami? Tohle je pět signálů, že potřebujete pomoc odborníka.

Článek

Do manželské poradny, k psychologovi nebo ke kouči partnerských vztahů se lidem většinou moc nechce. Málokdo si umí přiznat, že mu partnerská krize přerůstá přes hlavu a bez odborné pomoci není šance na to ji překonat. Podle následujících indicií poznáte, že na odbornou pomoc je nejvyšší čas.

1. Neschopnost dialogu

To bývá nejčastější problém. Ani jeden z páru není ve vztahu spokojen, není to žádné tajemství. Zároveň by oba rádi vše probrali a našli řešení. Jenže spolu neumějí mluvit. A tak veškeré pokusy o dialog končí divokou hádkou, řevem, výčitkami, a vlastně z toho nic nevzejde. Žádná dohoda, kompromis, závěr, který by situaci napomohl.

2. Je za tím nevěra

Velmi často partnerskou krizi vyvolá nevěra jednoho z partnerů. A to bývá velký problém, s tím se sám umí poprat málokdo. „Obnova důvěry ve vztahu po nevěře trvá velmi dlouho a většinou se to bez odborníka a přesného návodu, jak na to, ani nepodaří. Důležité je, aby pár zjistil příčiny nevěry a nespokojenosti, poté se semkl, což může znít divně, ale je to jediná možnost, jak důvěru obnovit,“ říká Lenka Černá, kouč partnerských vztahů.

Foto: thinkstock

Někdy vás neshody natolik pohltí, že už nejste schopni rozumné diskuse. Veškeré pokusy skončí divokou hádkou bez jakéhokoli výsledku. Možná je čas požádat o pomocFoto: thinkstock

3. Jeden krizi popírá

I tohle se stává často. Jeden z partnerů je nespokojen, není ve vztahu šťastný a chce to řešit. Ovšem ten druhý existenci jakéhokoli problému odmítá a vlastně se pocitům svého protějšku vysmívá. Tohle bohužel bývá těžké překonat i s odborníkem, natož bez něj. „Často si vlastně člověk sám sobě lže. Pokud s vámi ale druhý nechce mluvit o problémech, neexistují většinou páky na to ho k tomu donutit," potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Jenže na opravu vztahu musí být vždycky dva a možná se odborníkovi podaří zařídit, abyste si oba dokázali přiznat pravdu. To je základ úspěchu.

„Pokud se ale skutečně ukáže, že jeden z partnerů odmítá na vztahu pracovat, znamená to, že mu protějšek vlastně nestojí za to a bývá lepší vztah ukončit,“ varuje Lenka Černá.

4. Pozor na alkohol či psychofarmaka

Jakmile nějakým způsobem za krizí ve vztahu stojí například alkoholová závislost a podobné patologické jevy, není v podstatě šance zvládnout to bez odborné pomoci. „Dost časté bývají situace, kdy jeden z partnerů bere psychofarmaka a není kvůli nim schopen sexuálního a partnerského života. V tu chvíli je opravdu dobré poradit se, jak postupovat, zda je možné vztah zachránit. Lidé na antidepresivech totiž nejsou schopni prožívat radost, fyzicky i psychicky se mění, a to má obrovský dopad na blízké a rodinu,“ popisuje Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Jestliže se na krizi podepsala jakákoli psychofarmaka, alkohol či jiné látky, neváhejte. Sami to zvládnete těžko...Foto: thinkstock

5. Spory o výchovu nevlastních dětí

I tohle bývá více než obvyklý problém. Dva lidé, kteří mají z předešlých vztahů potomky, se do sebe zamilují a začnou společně žít. A také vychovávat své i partnerovy děti. A to je právě ten moment, kdy dochází k rozporům, neshodám a vztah je v ohrožení.

A lidé se většinou neumí na tyto výchovné problémy podívat s nadhledem, objektivně a nestranně. Jednoduše řečeno, každý se přirozeně o ty své vlastní potomky bije jako lev. Odborník může pomoci s odstraněním velkých emocí a uvolnit trochu cestu rozumu, může pomoci s tím, aby si pár ujednotil představy a vytvořil určitá pravidla výchovy všech svých dětí, bez ohledu na to, kdo je čí biologický otec či matka.

Máte s něčím takovým zkušenosti? Pomohl vám s krizí někdo, nebo jste to zvládli sami?

Reklama

Načítám