Hlavní obsah

Mapa tlakových bodů na krku a zádech: Ulevte si jejich masáží od bolesti

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

S různými bolestmi či zdravotními neduhy vám může pomoci masáž tlakových bodů. Poradíme vám, kde který najdeteFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně se soustředíte, trpíte dýchacími či trávicími potížemi? Zkuste si nechat namasírovat tlakové body (nejen) na zádech. Reflexní masáž může vyřešit mnoho problémů.

Článek

Největší hojnost tlakových bodů pro reflexní masáž najdete na chodidlech a na dlaních. Ani záda či krk ale nezůstávají pozadu a i na nich lze najít mnoho bodů, jejichž reflexní masáží či stlačováním si můžete ulevit od nejrůznějších potíží. Jsou sdruženy především ve středu zad podél páteře, je tedy nutno s nimi z větší části manipulovat spíše jemně než důrazně. Zjistěte s námi, v jakých oblastech přesně je najdete.

Tlakové body na krku

Zezadu na krku najdete hned několik užitečných tlakových bodů. Hned pod koncem hlavy, kde krk začíná, leží tlakový bod, jehož masáží můžete povzbudit svou mozkovou aktivitu. Pokud se potřebujte dobře soustředit, například při důležité přednášce, nahmátněte kromě něj také o kousek níž a po vaší levé straně bod ovlivňující sluchové a zrakové orgány. Jeho opakované stlačování vás překvapivě rychle probere. Ještě o kus níž a na středu krku, tam, kde začínají záda, je bod, jehož tlakovou masáží prospějete své štítné žláze.

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, shutterstock.com

V okolí krku jsou tlakové body, které stimulují sluchové a zrakové orgány i štítnou žlázuFoto: Mila Supinskaya Glashchenko, shutterstock.com

Dva zajímavé body najdete také za ušima – jejich masáží si můžete ulevit při bolesti zubů a dásní. A nesmíme zapomínat ani na strany krku. Tam jsou zase k nalezení tlakové body, jejichž stimulací je možno snížit úroveň stresu a úzkosti a odstranit celkové napětí z organismu.

Tlakové body v oblasti lopatek

Další důležitou oblast s tlakovými body najdete v okolí lopatek. Mezi nimi, mírně nahoře, leží hned dva body, jejichž masáží ulevíte svému oběhovému systému a budete pozitivně působit jak na srdce, tak i na cévy. Kousek pod nimi jsou pak tlakové body, které vyhledejte v případě dýchacích potíží a nachlazení – jejich stisknutím totiž budete působit přímo na plíce a průdušky.

Přímo na lopatkách pak najdete oblasti propojené se slinivkou a žaludkem, ty jsou v oblasti lopatky levé, a s játry a žlučníkem, ty najdete naopak na pravé lopatce. Doporučuje se na ně působit spíše opatrněji než rázným a silným tlakem, všechny body jsou velmi citlivé – lepší je mírné kroužení prsty se střídavou intenzitou.

Tlakové body v oblasti beder

Nejdůležitějším tlakovým bodem v této oblasti je ten nejníže posazený, který velmi silně působí na vaši trávicí soustavu, konkrétně na střeva. Pravidelnou masáž by mu měli dopřát ti, kteří mají potíže se zažíváním a například špatně snáší těžká jídla. Tato masáž funguje jako prevence, tedy je možné jí problémům předcházet, ale i jako akutní řešení problému – samozřejmě se vám po ní zázračně neuleví, ale stimulujete tak fungování střev, která potravu zpracují rychleji a s menšími problémy.

Nad tímto bodem najdete dva, přibližně v oblasti ledvin, které také na ledviny působí, opět se doporučuje lehčí tlak. Ještě výše je položena dvojice bodů vztahujících se ke slezině, tam naopak může být tlak přímý a silnější.

Foto: Piotr Marcinski, shutterstock.com

1 – mozek, 2 – zrak a sluch, 3 – štítná žláza, 4 – zuby a dásně, 5 – stres a napětí, 6 – oběhový systém, 7 – plíce a průdušky, 8 – slinivka a žaludek, 9 – žlučník a játra, 10 – střeva, 11 – ledviny, 12 – slezina, 13 – močový měchýř a vaječníky, 14 – prostataFoto: Piotr Marcinski, shutterstock.com

Tlakové body v oblasti kříže

Přímo ve středu křížové oblasti najdete bod, který se vztahuje k močovému měchýři – právě tady můžete také zmírnit jeho počínající zánět a další problémy. U žen je možno stlačováním tohoto bodu působit pozitivně také na vaječníky, jeho stimulace je vhodná i ve chvílích bolestivé menstruace a jiných ženských obtíží.

Pánové se zaměří na oblast o něco níže položenou, kde mohou stlačováním příslušného bodu zase ovlivnit potíže spojené s prostatou.

Dopřejte si tedy čas od času důkladnou masáž nebo si jen nechte několikrát krouživým pohybem či tlakem působit na konkrétní tlakový bod. Faktem zůstává, že na tyto reflexní body budete potřebovat partnera.

Využíváte masáž tlakových bodů ke zlepšení svého zdraví a pocitu ze života?

Reklama

Načítám