Hlavní obsah

Marek Odstrčil: Sebevědomí muži se u nás stávají bezradnými

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Zlato, platina, brilianty, safíry, smaragdy či rubíny. To je svět Marka Odstrčila, zlatníka a šperkaře, který svůj život zasvětil výrobě originálních klenotů. Je šperk jen „drahý doplněk“, nebo něco víc? Co kterým ženám sluší? A jací jsou muži zákazníci? O tom všem jsme si povídali.

Článek

Je to ráj a člověk neví, na co se dřív podívat. Zda vzdychat nad nádhernými náhrdelníky a náušnicemi, nebo se zasnít nad romantickými zásnubními prsteny. Zda se zamilovat do elegantních a čistočistě krásných briliantů, nebo do smyslných smaragdů či blankytně modrých safírů. Žena si v Esterstyl připadá jako malé dítě v hračkářství.

Pro zlatníka a šperkaře Marka Odstrčila je to láska na celý život a druhý domov, který vybudoval se svou partnerkou Ester Engelovou.

Šperky vás prý zajímaly od dětství. Jak se to stane, že třeba místo mičudy se kluk nadchne pro šperky?

Jako malý jsem obdivoval jednoho starého pána, který z ovocných pecek vyřezával různé přívěsky. Chtěl jsem to taky umět, a tak jsem nejdřív začal jehlovým pilníkem vypilovávat plachetnice z meruňkové pecky. Když táta viděl moje nadšení, začal mi pomáhat a spolu jsme přidávali na fantazii. Přibývaly i další materiály, třeba olovo odlité do vody nebo různé druhy kůže. Pro mě bylo krásné pozorovat dospělého chlapa, jak je zapálený do výroby úplně jednoduchých šperků. Odtud asi pochází moje nadšení pro tuhle práci.

S tatínkem jste tedy vyráběli jednoduché šperky. Pro koho byly?

Pro mě tenkrát nebylo důležité, kdo je bude nosit a zda se někomu budou líbit. Důležitá pro mě byla radost, že třeba i z obyčejné pecky vzniká něco zajímavého.

Nicméně tyhle obyčejné pecky vám pomohly k přijetí na obor zlatníka, je to tak?

U přijímaček na klenotnické učiliště dokonce zaujaly tyhle kousky porotu natolik, že si je rozebrali pro známé, a já byl přijat. Školu jsem měl v Turnově a dílny v družstvu Granát Turnov.

Turnov ale nebyl pouze místem, kde jste se učil na zlatníka. Také jste zde potkal svou životní partnerku Ester, že?

Ano, bylo to v roce 1991. V té době jsem tam pokračoval v dálkovém studiu technologie výroby šperků s maturitou a Ester studovala střední uměleckoprůmyslovou školu, obor šperk, takzvanou šperkárnu. Potkávali jsme se jednou za měsíc, když jsem jezdil na zkoušky.

Foto: Tomáš Rubín

Šperky Marka Odstrčila fascinovaly už od útlého dětstvíFoto: Tomáš Rubín

Vy jste nespojili jen své osobní životy, ale i ty pracovní. Ester navrhuje šperky a vy je pak vyrábíte. Jak vám to funguje?

Tady vás musím poopravit. Ester šperky nejen navrhuje, ale i vyrábí, to bychom se jí trochu dotkli. Ale je pravda, že se více věnuje návrhům a novým modelům a výběru barevných kamenů a jejich tvarům. Na mně je výběr technologie a zpracování daných šperků. Mě moc baví řemeslná dovednost a smysl pro detail. Ester zase více baví ta výtvarná činnost. V tom se dobře doplňujeme a myslím si, že je to naše velká výhoda.

Takže ponorka vám nehrozí, když jste spolu doma i v práci?

Nevím, jestli se tomu dá říkat ponorka, ale určitě to mezi námi často jiskří. To proto, že nám oběma, jak v domácnosti, tak v práci, na mnoha věcech hodně záleží. Myslím si však, že vzájemnou tolerancí se nám daří překonávat překážky i s rozdílnými názory.

Foto: Tomáš Rubín

Výběr materiálů a drahých kamenů musí být pečlivýFoto: Tomáš Rubín

Co pro vás osobně představuje šperk? Je to „jen“ doplněk, nebo je za tím něco víc?

Šperk je pro mě něco jako amulet, který může mít mnoho významů. A ty do něj vkládá pořizovatel s výrobcem. Uvedu příklad. Vyrobíme šperk s vlastním návrhem, perfektním zpracováním a se vzácným kamenem, který upoutá pozornost zákazníka. Je-li to dárek pro nějakou ženu, tak zákazník vnímá návrh a styl šperku tak, aby co nejvíce vystihl charakter obdarované. Z vlastní zkušenosti vím, že když se to podaří, tak ženy pak takový kousek tak rády nosí, že se z nich stávají amulety. To, že šperky jsou také symbolem lásky, je patrné na první pohled. Ten, kdo je ochoten za ně utratit nemalou částku, musí tu ženu milovat. No a že jsou vyrobené s láskou, je na nich vidět také.

Jsou tedy vaši zákazníci především muži, kteří shání dárek pro své milované?

Chodí k nám ženy, které vědí, co chtějí nosit a co jim sluší, co vystihuje jejich charakter. Nejčastěji k nám ale přicházejí mladí muži, kteří vybírají zásnubní prsten pro svou milou. Tato setkání mě velmi baví.

Foto: Tomáš Rubín

Ester šperky především navrhuje a Marek je vyrábíFoto: Tomáš Rubín

Proč?

Jsou to většinou úspěšní a sebevědomí muži, ale najednou bývají bezradní a nevědí si rady. Vybrat vhodné auto, zařídit byt, zajistit rodinné finance, to pro ně není problém. Ale vybrat vhodný prsten, tak to je zcela něco nového. Je zajímavé sledovat, jak si na tom výběru dávají hodně záležet. Ze začátku jsou děsně nesmělí a nevědí, jak začít. Po několika minutách vysvětlování a ukazování různých možností se začínají vciťovat do vkusu své partnerky a rozhodování je pro ně čím dál snazší. A mě baví jim vše vysvětlovat a vést je při tom. Největší ocenění pro mě je pak to, když se u nás objeví po čase zase, už i s partnerkou, a chtějí si objednat snubní prsteny. To je pro mě důkaz, že výběr zásnubního prstenu dopadl dobře.

Takže svým zákazníkům radíte?

Důležitý je charakter nositele. My zákazníkům vysvětlujeme, jak který drahokam vypadá a působí. To samé je u materiálů. Například bílé zlato je více neutrální a hodí se k více kamenům a k diamantům, ale nesluší každé ženě. Žluté zlato zase působí teplým a mohutnějším dojmem, takže taky musíte zvážit, pro koho ho vyrobit. Další kritérium je kombinace barev u drahých kamenů. Těch faktorů je spousta a variací tisíce, a proto je tak důležité vnímat jednotlivé zákazníky a dávat jim potřebné informace.

Foto: Tomáš Rubín

Na své výtvory je Marek Odstrčil právem hrdýFoto: Tomáš Rubín

A co vy? Dáváte Ester šperky?

Ester jsem daroval prsten s modrým safírem, když jí bylo 18 let. To ještě neměla maturitu hotovou. Od té doby si šperky naděluje sama. Já jí je jen pomáhám vyrábět.

Pracujete s různými materiály, máte nějaký opravdu oblíbený?

Hodně používáme zlato a platinu, a do té jsem se doslova zamiloval. Je nádherně bílá, neoxiduje a kameny v ní zasazené krásně vyniknou. Zpracovává se při vysoké ryzosti a šperky z ní vyrobené jsou noblesní.

Foto: Tomáš Rubín

Šperk není jen „doplněk“, když jej nosíte rádi, stává se z něj už téměř amuletFoto: Tomáš Rubín

A co drahé kameny? Jaký je váš osobní favorit?

To je složitější. Diamant je asi nejpoužívanější drahý kámen u nás. Je nejtvrdší a má nádherný třpyt, ale je jich všude příliš. Pro nás už je trochu okoukaný. Smaragdy mají úžasnou sytě zelenou barvu, jakou nemá žádný jiný kámen. Ty mě přitahují tou svou smyslností. Sytě modré safíry jsou taky okouzlující a rudé rubíny jsou snad zázrak přírody. Nebo český granát, když se dobře vybrousí, tak působí až tajemně. Poslední dobou nás baví pracovat se safíry z Madagaskaru, které mají krásné pastelové barvy všech odstínů. Pro mě je těžké vybrat jeden oblíbený. Obdivuji všechny a mám k nim veliký respekt, protože to dokázala vyrobit příroda.

S Ester si potrpíte nejen na kvalitní materiály a precizní výběr kamenů, ale také na originalitu. Je nějaký šperk, který jste vyrobil a jste na něj opravdu pyšný?

K většině našich šperků si často děláme taková osobní pouta. Buďto je to tím, že mají vzácné a kvalitní kameny, které už stěží dokážeme sehnat, anebo je to speciální kousek pro konkrétního zákazníka. Někteří zákazníci nám dokonce říkali, že z nás mají pocit, že jim ten šperk nechceme prodat. Takže můžu říci, že pyšný jsem svým způsobem na všechny naše šperky.

Foto: Tomáš Rubín

Marek Odstrčil svou práci miluje. Dílna je jeho královstvíFoto: Tomáš Rubín

Kdybyste ale opravdu musel vybrat ten jeden nej?

Asi safírový motýl. Jeden zákazník si u nás objednal sošku motýla z 18karátového bílého zlata, který měl v křídlech zasazeno 502 kusů jednomilimetrových diamantů a 1300 kusů modrých safírů. Samotná výroba mi trvala čtyři měsíce a shánění vhodných kamenů více jak půl roku. Bylo to trochu stresující, protože výrobní postupy jsem si musel vymýšlet sám a za pochodu. Tak jsem si nikdy nebyl jist, zda-li vše dobře dopadne. Nakonec to dopadlo výborně, zákazník byl spokojený a tento kousek měl veliký ohlas.

Do ženského světa muži jednoznačně patří. Tatínci, bratři, milenci, manželé, synové... Zkrátka ti, které tolik milujete. Ale také ti, které ani neznáte, a přesto dělají náš život lepší a hezčí. A takové muže vám každý měsíc představujeme prostřednictvím série rozhovorů. 

Někdy ale cesta ke šperkům není takto prozaická, jako třeba v případě Evy, která se k nim dostala přes kojící podprsenky

Reklama

Související témata:

Načítám