Hlavní obsah

Marilyn Monroe (†36): Hollywoodská kráska s IQ 168

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patřila mezi nejznámější hollywoodské krásky. Muži po ní toužili, ženy chtěly vypadat jako ona. Kamkoli Marilyn Monroe (†36) přišla, byla středem pozornosti. Ona však chtěla, aby svět docenil i jiné její kvality. A že jich nebylo málo! Víte například, že tahle slavná blondýnka měla IQ jako Albert Einstein?

Článek

Marilyn Monroe byla mimořádně inteligentní. I proto toužila po uznání – chtěla být víc než jen „pěknou tvářičkou“. Krom toho měla ze svého vzhledu komplexy a myslela si, že je ošklivá. Víte třeba, že ji přitahovali muži intelektuálové? Nebo že se vdala poprvé už v šestnácti letech?

Dětství a dospívání Normy Jeane

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, se narodila v červnu 1926 v Los Angeles. Krásu údajně zdědila po své matce, která pracovala jako filmová střihačka. Měla ale velké psychické problémy a užívala léky na depresi, na kterých si postupem času vybudovala závislost, a tak skončila v psychiatrické léčebně.

Malá Norma Jeane se tedy ocitla v pěstounské rodině. Matka se ji odtud několikrát pokusila unést, ale do své péče ji oficiálně dostala až o několik let později. Po čase byla však matka znovu hospitalizována a holčička byla proto svěřena do státní péče. V šestnácti letech se provdala za kluka z okolí, tím nabyla plnoletosti a mohla z ústavu odejít. Její první manželství tedy bylo domluvené.

Foto: Profimedia.cz

V šestnácti letech se vdala a odešla ze sirotčinceFoto: Profimedia.cz

Monroe a Playboy

Marilyn tehdy začala pracovat v továrně na padáky. Tam si jí všiml armádní fotograf, který jí doporučil agenturu, kde odstartovala dráhu modelky. Podepsala také smlouvu s filmovým studiem Twentieth Century Fox, ale zprvu se jí v herectví nedařilo.

Věnovala se proto naplno modelingu a její fotka brzy zdobila titulní stranu časopisu Playboy. Tím se stala historicky první playmate. Za tuto fotku dostala mladá Marilyn pouze 50 dolarů. O několik let později měla fotografie desetinásobnou hodnotu.

Foto: Profimedia.cz

Jako herečce se jí zprvu nedařilo, a tak se věnovala dráze modelkyFoto: Profimedia.cz

IQ jako Albert Einstein

Marilyn Monroe ale nebyla jen hezká blondýna. Přestože byla zaškatulkovaná „jen“ jako sexy kráska téměř celou svoji kariéru, byla mimořádně inteligentní. Podle časopisu India Today bylo její IQ celých 168, což je skoro stejně, jako měl jeden z největších vědců 20. století, génius Albert Einstein (170).

Díky své inteligenci si Marilyn uvědomovala, že musí dbát o své tělo i mysl, aby zůstala fit. Bála se, že zdědí matčiny sklony k psychickým problémům. Cvičila proto pravidelně jógu, což v padesátých letech ještě nebylo ani zdaleka tak moderní jako dnes, a také měla osobní koučku. Později se u ní ale dědičné deprese stejně projevily, léčila se u dcery slavného Sigmunda Freuda.

Smůla na muže

Přestože po Marilyn Monroe šílel celý svět, v osobním životě neměla tolik štěstí. Trpěla na starší muže a intelektuály. Provdala se celkem třikrát, třikrát se rozvedla a třikrát také potratila. Jejím druhým manželem byl baseballový hráč Joe DiMaggio (†84), se kterým jim to však vydrželo pouhých osm měsíců. Její třetí manžel byl spisovatel a dramatik Arthur Miller (†89), který se kvůli ní rozvedl. Miller byl autorem scénáře k filmu Mustangové, ve kterém Marilyn hrála. Svou nejzásadnější roli měla ve filmu Někdo to rád horké. S Millerem jim vydrželo manželství pět let.

Foto: Profimedia.cz

S manželem Joe DiMaggiem jim manželství nevydrželo ani rokFoto: Profimedia.cz

Amfetaminy místo vitaminů

Jakékoli psychické problémy se v 50. letech řešily léky. Amfetaminy a barbituráty byly vnímány jako neškodné a psychiatři je předepisovali jako na běžícím pásu. Zatímco amfetaminy nabuzují a působí proti únavě, barbituráty vás utlumují. Vzhledem k tomu, že k nim měl každý přístup, střídali je lidé podle potřeby a brzy na nich začali být závislí. Stejně jako Marilyn Monroe. Herci měli při natáčení na place prakticky neomezený přístup k drogám. A právě tyto léky dostaly pravděpodobně Marilyn do hrobu. Přestože příčina hereččiny smrti nebyla nikdy definitivně potvrzena, tvrdí se, že se předávkovala. Zemřela 5. srpna 1962, ve věku 36 let.

Foto: Profimedia.cz

Při natáčení slavné komedie Někdo to rád horké byla Marilyn údajně už závislá na lécíchFoto: Profimedia.cz

Marilyn a prezident

Marilyn Monroe se proslavila také svými mimořádně svůdnými outfity. Mezi ty nejznámější patří šaty, které zvolila na oslavu narozenin prezidenta Johna F. Kennedyho. Marilyn mu tam zazpívala slavnou písničku Happy Birthday, ovšem svérázným a velmi sexy způsobem.

Jeho osobní pozvání, mazlivý způsob, jakým zpívala „Mr. President“, a její šaty, které byly tak těsné, že se došívaly přímo na těle, to vše vedlo ke spekulacím o jejím dnes už veřejně známém poměru s Kennedym. Šaty pocházely z dílny slavného francouzského návrháře Jeana Louise. Byly tělové barvy a poseté 2500 blyštivými kamínky. Slavná kráska si pod ně nevzala spodní prádlo, protože by mohlo rušit celkový dojem. Když takto vyšla na pódium, publikum prý oněmělo úžasem. Tato slavná róba se o mnoho let později vydražila v aukci v přepočtu za 122 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Šaty, které si nechala ušít na oslavu narozenin prezidenta Kennedyho, herečka publikum doslova šokovalaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám