Hlavní obsah

Marilyn Monroe jako nesmrtelná ikona: V čem chodila spát a jak zní nejznámější konspirační teorie?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ikonická kráska, slavná herečka, miláček Ameriky a sexuální symbol své doby. Dnes uplynulo 60 let ode dne, kdy Marilyn Monroe zemřela. Její život a kariéra dodnes fascinuje. Jak dobře ji a její filmy znáte?

Článek

Píše se 5. srpen 1962. V brzkých ranních hodinách je ve svém losangeleském bytě nalezena mrtvá nejslavnější herečka své doby. Marilyn Monroe je dnes vzpomínaná v mnoha rovinách. Jako legendární sexsymbol, kterému muži padali k nohám, jako ztělesnění amerického snu o dívce z chudých poměrů, z níž se stala světová celebrita, ale také jako osamělá a trpící žena, která nepřekročila svůj stín. Co víte o jejím životě a kariéře?

1. Marilyn Monroe proslula řadou na svou dobu odvážných výroků. V jednom z nejznámějších říká, jakou jedinou věc má na sobě, když jde spát. Jde o:
2. Asi nepřekvapí, že Marilyn Monroe nebylo její pravé jméno. Jak znělo?
3. Zemřela tragicky a předčasně. Víte, kolik jí v době smrti bylo let?
4. Podle oficiální verze spáchala sebevraždu. Kolem její smrti se ale točí řada konspiračních teorií. Jedna je dokonce spojená s tehdejším prezidentem USA, s nímž měla mít intimní poměr. Který to byl?
5. Marilyn Monroe je také název slavné skladby české undergroundové kapely. Kdo o ní zpívá?
6. Ztvárnila hlavní roli ve filmu, který označil v roce 2000 Americký filmový institut za komedii století. Jak se jmenuje?
7. Jak se jmenuje slavný dramatik, který byl hereččiným třetím manželem? Byť do něj byla zamilovaná, od vztahu si slibovala, že ji i filmově posune.
8. Z pera jejího manžela vzešel svým způsobem tragický film. Byl totiž posledním nejen pro MM, ale i pro mužského protagonistu Clarka Gabla. Jak zní jeho název?
9. Za svůj život se objevila v téměř třech desítkách filmů. Získala za některý Oscara?
10. Ikonické jsou snímky z roku 1954, kde zpívá davu vojáků na americké základně. Měla tak pomoci podpořit jejich morálku. Kde to bylo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Co víte o mužích, kteří hýbali dějinami, si můžete ověřit v kvízu o prezidentech USA.

Reklama

Načítám