Hlavní obsah

Muži, kteří hýbali dějinami: Ukažte, co víte o prezidentech USA

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Prezidenti Spojených států amerických se skoro vždy řadili mezi nejmocnější státníky na planetě. Co víte o mužích, kteří psali domácí, ale často i světové dějiny? Otestujte se v zábavném historickém kvízu.

Článek

Na postu prezidenta USA se až dosud vystřídalo 45 mužů a každý se svým dílem vepsal do amerických a někdy i světových dějin. Někteří zcela zásadně, jiní méně. Zkuste si, jak se v této oblasti historie vyznáte.

1. Největší reliéfy hlav na světě jsou v Jižní Dakotě. V žulovém masivu Mount Rushmore jsou vytesány obrovské hlavy čtyř významných amerických prezidentů. Kdo mezi nimi není?
Foto: JohnDSmith, Shutterstock.com
2. Jaké zásadní společenské téma sehrálo stěžejní roli v politické kariéře Abrahama Lincolna?
3. Odhalil sochu Svobody, v úřadu prezidenta se oženil a jeho žena se ve 21 letech stala nejmladší první dámou USA. Zároveň je zatím jediným prezidentem, jehož funkční období na sebe nenavazovala. Znáte jeho jméno?
4. Franklin Delano Roosevelt se řadí mezi nejvýznamnější prezidenty americké historie, byl zvolen dokonce čtyřikrát. Měl velký fyzický hendikep a používal invalidní vozík. Proč?
5. Harry S. Truman byl zvolen dvakrát a hned v počátku svého prvního prezidentského období učinil zásadní rozhodnutí, které vešlo do dějin. O co se jednalo?
6. Nobelovu cenu za mír obdrželi celkem čtyři američtí prezidenti, ať již přímo v úřadě, nebo později. Kdo mezi ně nepatří?
7. Když byl spáchán atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho, viceprezident Lyndon B. Johnson musel okamžitě převzít úřad. Kde složil prezidentskou přísahu?
8. Přestože je Richard Nixon jediný muž, který se stal americkým viceprezidentem i prezidentem hned dvakrát, jeho úspěšná politická kariéra je poznamenaná skutečností, že na svou funkci rezignoval. Bylo to kvůli aféře spojené s odposlechy v komplexu budov, který se jmenoval...
9. Na rozdíl od Richarda Nixona prezident Bill Clinton impeachment, tedy proces odvolání z funkce, ustál. Která osoba byla v centru skandálu, jenž ho málem stál prezidentský post?
10. „Pane Gorbačove, strhněte tu zeď!“ Který americký prezident si může připsat tento slavný výrok, pronesený u Braniborské brány v Berlíně?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám