Hlavní obsah

Máte doma alergika? Poradíme, na co dohlédnout při úklidu!

Foto: Thinkstock

V případě, že máte doma alergika, musíte se naučit uklízet tak, aby se mu uleviloFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sundejte obrázky, odsuňte křesla od zdi, vyhoďte smeták a větrejte každý den. To jsou jen některé fígle pro úklid v bytě, kde žije alergik. Jaké jsou ty další? Víme!

Článek

Asi čtvrtina dospělých trpí alergickým onemocněním a počet pacientů neustále roste – a s ním i počet lidí, kteří před kýcháním, rýmou a dalšími projevy neutečou ani doma. Nejčastěji jsou to alergici na roztoče, na pyl, ale i na plísně. Jak nemocným pomoci?

„Správnou volbou materiálů při zařizováni interiéru – a pak správným a dostatečným úklidem,“ shrnuje alergoložka MUDr. Irena Krčmová, CSc. z Ústavu klinické imunologie a alergologie fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Alergie na roztoče

Roztočů se nikdy nezbavíte zcela, jen můžete významně snížit jejich počet – při úklidu se zaměřte na místa jejich výskytu – postele, čalouněný nábytek, koberce a podlahy.

„Vysavač by měl mít nejen HEPA filtr, ale ideálně i sáčky z tohoto materiálu, anebo hygienickou pojistku – abyste měli jistotu, že se při manipulaci nic nedostane zpátky do vzduchu. Pokud to jde, zbavte se koberců, stejně jako vlněných a plyšových doplňků, anebo dohlédněte, aby se daly prát při víc než šedesáti stupních,“ říká Irena Krčmová.

Úklid se musí dělat pravidelně, asi jednou za měsíc až dva by se měl týkat i matrací, čalounění. Kobercům a podlahám věnujte pozornost alespoň dvakrát týdně, ideálně je vysávejte nebo případně stírejte mokrou cestou. Jednou za tři týdny vyměňte a vyperte povlečení.

Foto: Thinkstock

Základem úklidu je vysavač s kvalitním filtračním systémemFoto: Thinkstock

V jednom gramu prachu z lůžkovin jsou dva až 15 000 roztočů. Používejte speciální povlečení z mikrovlákna, které je nepropustné pro roztoče a jejich alergeny. Perte ho při teplotě nejméně 60 ᵒ C. Textil, který nesnese potřebné vysoké teploty perte spolu s přípravkem proti alergenům, to platí i tak jednou za dva měsíce pro praní polštářů a peřin.

Protože se prach drží hlavně u země, měli byste ho z hladkých ploch pravidelně vysávat anebo vytírat. Na smeták raději zapomeňte, prach zvíří. Odstraňte koberce s vysokým chlupem, kožešinové předložky.

Pylový alergik

Pyl můžete do bytu přinášet i v oblečení, takže je dobré se hned převléknout a věci, které jste měli venku, už nenosit po bytě. Prádlo alergiků nesušte hlavně v sezoně venku. Vyplatí se, aby si pyloví alergici umývali hlavu každý večer, pyl z vlasů se jinak dostává na polštář.

Zbavte se zbytečných textilních dekorací, polštářů, závěsů a přehozů, na kterých by se mohl prach a pyl usazovat. Nábytek a doplňky by měly mít hladký, omyvatelný povrch, ani tady není zametání žádoucí. Boj s prachem, to je heslo vašeho úklidu.

Proti průniku alergenů zvenčí je výhodné namontovat okenní protipylové sítě a zajistit filtraci vzduchu.

Foto: Thinkstock

Krásně voňavé prádlo usušené venku? Nic pro pylové alergikyFoto: Thinkstock

Alergie na plísně

Nezapomínejte větrat. Pouhým dýcháním vyloučí každý člověk do vzduchu až tři litry vody denně, takže je vhodné na pět až deset minut intenzivně vyvětrat. Kromě vlhkosti a tím i rizika plísní tím snížíte i obsah CO2. Kontrolujte vlhkost vzduchu, měla by být kolem padesáti procent.

V rámci úklidu odstraňte všechny známky plísní v bytě. Pozor na to, abyste je spíš nevířili – takže nikoli suchou cestou – nepřehánějte to ale s množstvím protiplísňové chemie, zvlášť u alergiků by mohla také způsobit problémy. Využijte odvlhčovače v rozích, kde se plísně tvoří nejčastěji.

Ze zdí s plísní sundejte obrázky, nelepte na ně tapety, plakáty a nezakrývejte je velkými kusy nábytku – vždy by tam měla být mezera pro větrání. Odstraňte z těsné blízkosti i materiály, které by mohla plíseň také napadnout – čalouněný nábytek, kožená křesla, ale i proutěné truhly. Vyměňte je za ideálně omyvatelné kusy.

Foto: archiv firmy

Při úklidu vám pomohou i tito pomocníci – výkonný mop, ultra savá utěrka nebo praktické a ještě hezké rukaviceFoto: archiv firmy

Máte doma alergika a museli jste přizpůsobit své uklízecí zvyklosti? Napište nám a poraďte ostatním!

Reklama

Načítám