Hlavní obsah

Pozor, hysterický chlap!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Histrión si vynucuje pozornost vydíránímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Hysterie není výsadou pouze žen! Pojďme rozebrat hysterickou osobu mužského rodu. Termín „histrión" tak bude patřit do obsahu i vašeho slovníku.

Článek

Partner se lituje, hraje si na celoživotní oběť, neustále usiluje o pozornost a žije v napětí. Občas na každého z nás může sednout nějaký ten splín a špatná nálada... Avšak dlouhodobé citové vydírání partnera, jeho deptání a psychická manipulace svědčí o hlubších problémech.

Není v pořádku, když...

  • nechce přistoupit na žádný kompromis, protože ho bere jako prohru.
  • stále se přehnaně ujišťuje o vaší náklonnosti, ale sám nepřetržitě flirtuje, kde se dá.
  • úzkostlivě dbá na svůj vzhled.
  • nejvíce ze všeho má rád sebe.
  • dává najevo, že je neustále s něčím nespokojen (hlavně v momentálním vztahu).
  • často zkresluje, zveličuje a atraktivizuje své vyprávění kvůli cizí pozornosti (je hercem).
  • přehání a lže.
  • je chronicky nemocný - trpí hypochondrií.

Partnerství s histriónem

Tato osoba s poruchou osobnosti se vyznačuje citovou nestálostí, pořád hledá další a další ideál své touhy, protože si myslí, že pokaždé, když objeví někoho nového, nalézá konečně „to pravé ořechové". Nikdy nebude ve vztahu spokojen a dává to také partnerovi patřičně najevo svým chováním, někdy až absencí citů a chladností. Jakmile ale pohrozíte rozchodem, setkáte se s výhrůžkami, že to nemáte zkoušet ani z legrace (nepřipouští si odmítnutí).

Histrión velmi dobře klame okolí. Uprostřed davu umí být zábavný, komunikativní a vtipný, ovšem za zavřenými dveřmi jakoby si nasadil masku. Neumí se podřídit, nesnáší pravidla, vyžaduje svobodu, na kterou má právo jen on sám.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hysterie je porucha osobnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vše má většinou kořeny v dětství, ve kterém se odehrál traumatický zážitek, nebo se nedostálo dobré výchovy. Důvodem však může být i vrozená dispozice. Jelikož se jedná o poruchu osobnosti, není léčby, která by byla stoprocentně úspěšná a ještě trvala jen pár týdnů. Při dlouhodobém odborném dohledu se projevy hysterie mohou aspoň zmírnit. Manželská nebo rodinná poradna by měla pomoci v hledání cesty za vlastním porozuměním tak, aby si histrión přiznal své chyby, omyly a chování. Nicméně někdy ani to bohužel nepomůže.

Jak na něj

Jestliže se dostanete do situace, kdy musíte s takto nevyrovnanou osobou řešit problém pod tlakem, nezvyšujte hlas, chovejte se klidně, upozorněte ji, že hodláte diskutovat jen mezi čtyřma očima a v případě, že se naprosto uklidní, a odejděte. Herec hraje pro publikum, u kterého hledá uznání a obdiv. Když ho nedostanete z jeviště do soukromí, bude se předvádět dál a společnou řeč nenaleznete vůbec.

Řešením, jak přežít vztah s histriónem, je nenechat se zahnat do kouta a nepřevzít odpovědnost za neúspěch váš i jeho. Cíl této osoby je jasný: ze všeho mít prospěch i za cenu partnerova urážení. To jasně ukazuje, že soužití s ní je komplikované a boj o ženskou nezávislost vyčerpává. Černý humor je jedna z možností, jak jít histriónovi „po krku".

Reklama

Související témata:

Načítám