Hlavní obsah

Máte psa nebo kočku? Tyhle nemoci od nich můžete chytit!

Foto: bayer

Roztomilé koťátko může přinášet nejen radost, ale i starostFoto: bayer

Reklama

I když svou kočku či psa očkujete proti nejnebezpečnějším chorobám, hrozí vám každý den riziko nákazy. A to i od zvířat, která se z domova nehnula ani na krok. Odkud nemoci útočí? Víme to!

Článek

Odborníci tvrdí, že nejzákeřnější onemocnění – vzteklinu – se u nás podařilo vymýtit. Proti smrtelnému riziku jménem tetanus, jehož bakterie přežívají dlouho ve zvířecím trusu, jsme zase chráněni povinným očkováním my, lidé. Oddechli jste si, že máte po starostech? Kdepak, vám možná teprve začínají. Třeba když si v nevhodnou chvíli olíznete ruku, sníte neomytou zeleninu či ovoce, případně se nakazíte infikovaným syrovým masem, kterým chcete „přilepšit“ svému domácímu zvířeti.

Z psa na člověka

„Z parazitárních onemocnění hrozí člověku riziko larvální toxokarózy. Člověk se nakazí vajíčky škrkavky rodu Toxokara jejich pozřením, třeba na neomytém ovoci a zelenině, při práci na zahradě, děti při hře na písku – prostě z kontaminované půdy. Vajíčka přetrvávají v prostředí až tři roky,“ vysvětluje Prof. MVDr. Vlasta Svobodová CSc., z Ústavu patologické morfologie a parazitologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Dobrá zpráva? Vajíčka škrkavek vylučují trusem hlavně štěňata a mladí psi asi do dvou let. U lidí se larvy škrkavek vyskytují v orgánech, kde obvykle neškodí, ovšem neplatí to vždy – zejména když larvy migrují do oka, hrozí zdravotní komplikace.

Foto: hunter

U štěňat a mladých psů si dejte pozor na škrkavky, které se mohou přenést i na člověkaFoto: hunter

Další onemocnění, echinokokózu, způsobuje tasemnice rodu Echinococcus; cesta nákazy je stejná jako u toxokarózy. „U lidí se pak vytvářejí velké cysty v játrech, plicích a dalších orgánech. Jde o vážné onemocnění, které u nás bylo diagnostikováno pouze u cizinců. To však neznamená, že nebezpečí nehrozí,“ upozorňuje odbornice.

Z kočky na člověka

I kočka vás může nakazit toxokarózou, echinokokózou, a navíc i toxoplazmózou.

Kočky vylučují méně vajíček škrkavky Toxokara než psi, ale zase po celý život. Přenos choroby a zdravotní komplikace u lidí nemocných larvální toxokarózou jsou stejné, ať je zdrojem vajíček škrkavka kočičí nebo psí. Nakazit se můžete například konzumací spadlého nemytého ovoce.

Kočka může být hostitelem i tasemnice, ale jedná se o druh přenášený drobnými hraboši. Zdrojem infekce mohou být kočky (ale i psi) volně se pohybující a chytající myši. „Nakažený člověk se dostává do pozice nakažené myši a v játrech a dalších orgánech začnou růst cysty, které metastázují podobně jako nádory,“ vysvětluje veterinářka. Choroba se přenáší kontaminovanou půdou. Nakazit se můžete infikovanou tepelně neupravenou potravou.

Foto: nestlé group

Kočky chované výhradně doma se mohou nakazit infikovaným masem a vám pak „předat" chorobu zvanou toxoplazmózaFoto: nestlé group

Hlavním zdrojem infekce toxoplazmózy jsou vajíčka parazita Toxoplasma gondii v trusu domácího mazlíčka. Vajíčka vylučují hlavně koťata stará 3 až 7 měsíců. Toxoplazmóza představuje největší riziko pro těhotné ženy (čištění kočičího WC raději přenechte někomu jinému) a lidi s oslabenou imunitou. Nemoc se přenáší opět kontaminovanou půdou – hlavně u koček volně pobíhajících, kdežto u mazlíčků chovaných výhradně doma hrozí nákaza z infikovaného masa. Nemoc se léčí u koček s klinickými příznaky (například teplota, zvětšené mízní uzliny) antibiotiky. A když se u kotěte při preventivním vyšetření objeví vajíčka, podávají se speciální antiparazitika.

Mazlíci nám (a někdy i my jim)

Například parazitující roztoči dravčíci přecházejí spíše z psa nebo kočky na člověka než naopak a vyvolávají úporné svědění. Ale na člověku nepřežívají, takže stačí vyléčit zvíře, například kombinovaným spot-onem.

Horší je tělový svrab, přenášený třeba mazlením s nakaženým zvířetem nebo sdílením například textilií.

Nebezpečná jsou i nakažená klíšťata. Když klíště putuje mazlíkovou srstí a hledá místo pro přisátí, může přitom přejít na jiného hostitele – vás.

Kromě parazitóz jsou přenosná i plísňová onemocnění, spíše dochází k přenosu ze zvířete na člověka, přestože ani opačnou cestu nelze vyloučit.

Foto: kiltix

Speciální obojky ochrání vašeho psa před vnějšími parazityFoto: kiltix

Tip redakce: Máte už těch chorob dost? Tak trochu odlehčeme téma a Zabavte a potěšte své čtyřnohé mazlíčky! či jim kupte tento nábytek, je stejný jako pro vás!.

Můžeme nakazit mazlíky?

Jste-li nachlazení, máte zánět nosohltanu nebo třeba angínu, mazlením (pusinkováním) můžete svůj zdravotní problém přenést na svého čtyřnohého miláčka. Z vnitřních parazitů je přenos z člověka na zvíře zcela ojedinělý. Stejně tak v případě už zmiňovaných plísní – přece jen my lidé, jakmile nás začne něco trápit, jdeme k lékaři a problém zpravidla vyřešíme dřív, než se sami staneme zdrojem nákazy vašeho milovaného mazlíčka.

Veterináři často varují například majitele výhradně bytových koček, aby rizika nákazy svých zvířat nepodceňovali a dodržovali zásady hygieny. Člověk toho totiž domů nanosí na botách mnohem víc, než by ve skutečnosti chtěl. Určitě jste také někdy šlápli do zvířecích výkalů. A problém máte doma natotata...

A co vy, jaké jsou vaše zkušenosti s chorobami, které jste „vyfasovali" od svého čtyřnohého mazlíčka?

Reklama

Související témata:

Načítám