Hlavní obsah

Máte spoustu krásných fotografií? Poradíme vám, kam s nimi!

Foto: Gines Romer; Shutterstock.com

Foto: Gines Romer; Shutterstock.com

Reklama

Určitě to znáte také. Máte doma krabice plné fotek a spoustu dalších v telefonu a v počítači. Občas si je prohlížíte a říkáte si, že by bylo fajn vzpomínkám dodat trochu lesku. Ale jak na to?

Článek

Za posledních zhruba deset let se snad naprosto z každého stal amatérský fotograf. S vynálezem a rozšířením digitální fotografie najednou nebylo nutné platit peníze za každé políčko na filmu, takže spouště cvakaly jako zběsilé. S nástupem chytrých telefonů a aplikací na úpravu a sdílení fotek se do focení pustili už úplně všichni. A spousta lidí teď řeší stejnou situaci: počítač i telefon je plný krásných snímků, co s nimi dál?

Fotokniha plná vzpomínek

Mezi nejoblíbenější způsoby, jak naložit s gigabyty obrázků v počítači, patří fotoknihy. Vyrobit si jednu takovou je celkem hračka. Na jejich výrobu se specializuje celá řada společností, z nichž každá pak nabízí vlastní šablony a program na tvorbu knížky. Takže si jen vyberete podle vzhledu a ceny a pustíte se do práce.

Většinou si můžete zvolit velikost knihy, včetně různých neobvyklých formátů (např. čtvercových pro fotky z Instagramu). Můžete si vybrat, jestli budou stránky lesklé, nebo matné a samozřejmě si můžete navrhnout i desky. Podle vlastního vkusu si můžete zvolit, kolik obrázků na stránku umístíte a jak je rozložíte. Ke každé z nich samozřejmě můžete napsat komentář nebo popisku. Uložíte, zaplatíte – a do pár dnů máte knížku doma.

Foto: RossHelen; Shutterstock.com

Foto: RossHelen; Shutterstock.com

Domácí galerie jinak

Samozřejmě si můžete i zajít do fotolabu, vyvolat si spoustu fotek, nastrkat je do nakoupených rámečků a postavit někam na poličku. Není to ale trochu nuda?

S vytištěnými fotkami můžete naložit i kreativnějším způsobem. Pokud nemáte inspiraci a bojíte se změn, zapátrejte na internetu. Najdete spoustu zajímavých nápadů, jak svůj domov proměnit v galerii. Nejjednodušší je způsob, k němuž vám stačí jen pár malých hřebíků, provázek a dřevěné kolíčky. Natáhnete provázek jako notovou osnovu přes zeď, přikolíčkujete fotky, hotovo! Dalších nápadů na internetu najdete spoustu.

A pokud trváte na rámečcích, kupte si jednoduché dřevěné rámečky a můžete si je natřít nebo různě vyzdobit podle svých představ. Pokud máte děti, určitě vám s tím rády pomůžou. Můžete použít barevné papíry, knoflíky, provázky, mušle, plstěné ozdoby, látkové mašličky… fantazii se meze nekladou, záleží jen na tom, co snesou vaše oči a váš interiér.

Foto: wavebreakmedia; Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia; Shutterstock.com

Scrapbooking – něco pro šikovné ruce

Další způsob, jak naložit s fotkami, je scrapbooking. Scraps jsou v angličtině ústřižky, book je kniha. Tvorba „knih z ústřižků“ většinou každou kreativní duši pohltí. Základem jsou také fotografie, které se ovšem do alb různě zdobí. K jejich zdobení se používají nápisy (tvořené propisotem nebo ručně), obrázky, výseky, kovové či papírové ozdoby. Při tvoření se používají i nejrůznější kreativní postupy a metody, jako je razítkování, découpage, embosování atd.

Výhodou scrapbookingu je, že si můžete vytvořit fotoalbum skutečně podle svých představ. Navíc si při práci a tvoření krásně odpočinete, uvolníte se a zažijete opravdovou radost z tvoření. Dnes už můžete ve specializovaných obchodech i na internetu koupit nejrůznější plottery, řezačky, děrovací kleště, šablony, barvy nebo lepidla, se kterými se krásně pracuje.

Výsledek bývá stylový, vkusný a vzhledem k používání speciálních materiálů také čistý – neumatlaný. Ovšem i tady platí, že každá legrace něco stojí. Většina materiálů, používaných na scrapbooking, se totiž musí dovážet, a proto je při nákupu potřeba sáhnout trochu hlouběji do kapsy.

Nejdůležitější jsou samozřejmě naše vzpomínky. Připomenout si krásné momenty našich životů na fotkách má ale také smysl!

Reklama

Načítám