Hlavní obsah

Máte v krvi vyšší homocystein? Může souviset s demencí!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Homocystein je aminokyselina, kterou si naše tělo vytváří samo. A když je jí moc, může škodit. Například tím, že zvýší riziko aterosklerotických pochodů – a potom už je jen krůček k infarktu či mozkové příhodě. Co dělat, aby byl váš homocystein v normě?

Článek

Na homocystein se přeměňuje část aminokyseliny metionin, která se podílí na tvorbě bílkovin a je obsažená například v mase, obilovinách, jogurtech či vejcích. Za normálních okolností si tělo s homocysteinem docela dobře poradí: kyselina listová spolu s vitaminy B6 a B12 ho přeměňují na neškodný, ba dokonce prospěšný antioxidant cystein.

Máte-li však těchto vitaminů málo, hladina homocysteinu se zvýší – a výzkumy napovídají, že by to pak mohl být problém pro srdce a cévy.

Sporná škodlivost 

Jak závažné riziko zvýšená hladina homocysteinu představuje, se odborníci zatím neshodli. Některé studie tvrdí, že jde o vážnou hrozbu pro kardiovaskulární zdraví, jiné se domnívají, že mnohem větší negativní vliv má cholesterol. Existuje i stanovisko, že vysoký homocystein sám o sobě není příčinou konkrétních nemocí (např. aterosklerózy), ale může přispívat k jejich zhoršování.

Profesor Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie LF UK a FN v Plzni, je v hodnocení vlivu této aminokyseliny opatrný: „Zdá se, že homocystein představuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, avšak zdaleka ne zásadní – mezi hlavní rizika patří věk, kouření, hypertenze, poruchy metabolismu tuků nebo cukrovka.“

Ve vážném podezření

Zvýšená hladina homocysteinu se zjistila také u žen, které potratily nebo měl jejich plod vývojovou vadu. Nelze však zcela jasně prohlásit, že jde o vztah příčina–následek. RNDr. Jitka Hořejšová z kliniky R.M.A. Centrum je přesvědčená o dalších souvislostech homocysteinu a zdravotních problémů: „Souvisí s demencemi, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. U sportovců je příčinou bolestí a snižování výkonnosti, což se projevuje v rychlosti, síle i vytrvalosti. Takzvaná ztráta formy a přetrénování jsou způsobené zvýšenou hladinou homocysteinu. Následkem jsou poranění, která bývají i důvodem k předčasnému ukončení sportovní kariéry.“

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vyšší hladina homocysteinu byla zjištěna u žen, které potratily. Zatím však není jasné, jak to souvisíFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Silná trojka 

Je jasné, že co odborník, to názor. Ale ať už homocystein škodí více, nebo méně, vždy je lepší mít ho v krvi méně než více. Základním opatřením, které je potřeba v souvislosti s normalizací hladiny homocysteinu udělat, je dbát na dostatek vitaminů B6, B12 a kyseliny listové (vitamin B9). Zdravému člověku by k zajištění potřebného množství měl stačit pestrý jídelníček. Vegani musejí suplementy doplňovat B12, protože se v rostlinné stravě nevyskytuje.

„Kyselinu listovou najdete v zelenině, bylinkách a zelených natích. Zaměřit byste se měli na tmavězelené druhy zeleniny, jako je špenát, kapusta, brokolice, pažitka, petrželka a další. Dále je obsažena v játrech, luštěninách, semenech a oříškách,“ jmenuje nutriční poradkyně Olga Filipová. Zdrojem B6 jsou mimo jiné kvasnice, vejce, ovesné vločky či ryby, dále ovoce (banán), zelenina (květák) či arašídy. A B12 se nachází ve vejcích, mléku, játrech a mase.

Existují krevní testy

Zajímá vás skutečná hodnota? Na preventivní prohlídce ji nezjistíte – hladina homocysteinu se běžně netestuje. Nemusí být ale od věci, zejména pokud se ve vaší rodině vyskytují kardiovaskulární onemocnění nebo trpíte některými příznaky spojenými s nedostatkem zmíněných vitaminů (slabost, závratě, brnění končetin, výkyvy nálad, únava apod.), zjistit informaci sami. O krevní test lze požádat, cena se pohybuje asi mezi 400 až 1000 korunami. Je ovšem otázka, zda se to vyplatí.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Dostatečně pestrá strava by měla zajistit příjem důležitých vitaminů, které jsou pro odbourávání homocysteinu nezbytnéFoto: bitt24, Shutterstock.com

Dědičná choroba  

Existuje poměrně vzácná a závažná dědičná metabolická porucha homocystinurie. Tělo si s homocysteinem nedokáže poradit, ovšem příznaky (osteoporóza, těžká krátkozrakost nebo problémy s učením) se objevují většinou již v dětství. Řeší se podáváním vysokých dávek vitaminů a omezením zdrojů metioninu.

Jak je patrné, homocystein není radno zcela podceňovat. Jestli ovšem dodržujete zdravý životní styl, není důvod k přehnaným obavám. Horší vliv na zdraví než homocystein má pravděpodobně nezdravá strava, kouření či nadbytek alkoholu. Až vymýtíte tyto nešvary, můžete se zabývat třeba homocysteinem.

Zjišťovali vám někdy hladinu homocysteinu?

Reklama

Načítám