Hlavní obsah

Chcete prospět svému srdci? Méně solte, choďte během dne a přestaňte kouřit

Foto: Suriyawut Suriya, Shutterstock.com

Foto: Suriyawut Suriya, Shutterstock.com

Reklama

Téměř každý druhý člověk v Česku zemře na choroby srdce a cév. Z velké části se přitom dostávají do rizika sami svou životosprávou. Jak se starat, aby bylo vaše srdce co nejzdravější?

Článek

29. září se každoročně připomíná Světový den srdce. Na péči o tento životně důležitý orgán a na prevenci nemocí oběhové soustavy byste však měli myslet po celý rok. Začíná to opomíjeným vysokým krevním tlakem a může končit infarktem, ischemickou chorobou či srdečním selháním. Ačkoli zdravému jedinci připadá prevence mnohdy jako ztráta času, v tomto případě se nad ní zamyslete. Nemusíte se vrhat do extrémů, stačí, když omezíte návyky, které srdci škodí nejvíc.

1. Solte až po ochutnání

Přehnané solení je typický český zlozvyk. Spousta lidí začne jídlo přisolovat automaticky, ještě dřív, než ho ochutná. A zatímco doporučená denní dávka soli je pět gramů, průměrný Čech jí spotřebuje zhruba třikrát víc!

Přitom právě nadměrný příjem soli zvyšuje riziko rozvoje vysokého krevního tlaku a dalších srdečněcévních onemocnění. A nejde jen o srdce: Bez zdravých cév není ani zdravý mozek – dokonce si solením zaděláváte na demenci. Je dobré si uvědomit, že se nejedná jen o sůl, kterou si přímo nasypete do jídla, ale i o „neviditelnou sůl“, která se skrývá například v pečivu nebo v uzeninách. Jak poznáte, že jíte moc soli?

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Nadměrné množství soli škodí. Zkuste dosolovat jídlo, až když ho ochutnáte. Zjistíte, že to mnohdy není vůbec třebaFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

2. Seďte, co nejméně to jde

Sezení má pro zdraví děsivé důsledky. A potvrdily to už desítky studií. Pokud vás zajímají konkrétní čísla, uveďme například práci lékařů z univerzity v Jižní Karolíně. Podle jejich závěrů mají jedinci se sedavým zaměstnáním výrazně vyšší riziko úmrtí na srdečněcévní choroby. U lidí, kteří prosedí více než 23 hodin týdně v delších intervalech, se riziko zvýšilo o více než 60 procent!

Co s tím? Pokud celé dny prosedíte, musíte se zaměřit na kompenzaci. A ne, nestačí se cestou z práce projít nebo si jít odpoledne na hodinku zaběhat. Zásadní je hýbat se průběžně po celý den. Vstaňte a protáhněte se ideálně každých dvacet minut, telefonujte v chůzi, nebuďte líní si sami zaběhnout k tiskárně, choďte si pro pití do kuchyňky, klidně seběhněte a vyběhněte schody „jen tak“. Zkrátka hýbejte se, jak jen to je možné. Vyplatí se vám to: Znáte skrytá rizika sedavého zaměstnání?

3. Prostě nekuřte…

Je to už ohraná písnička, že? Bohužel na faktu, že cigaretový kouř tělu neprospívá, se dosud nic nezměnilo. Je všeobecně známé, že kouření poškozuje cévní stěnu, urychluje vznik aterosklerózy, zhoršuje srážlivost krve i hojení. Důsledné nekouření je proto při prevenci vysokého krevního tlaku a dalších srdečněcévních chorob nesmírně důležité opatření. Nejvyšší čas přestat kouřit.

Myslíte, že jste v pohodě, protože nekouříte, ale vapujete? Velký omyl. Nikotin totiž nemá žádnou bezpečnou dávku a je to právě tato látka v cigaretovém kouři, která zvyšuje krevní tlak a stahuje cévy, tedy přímo ohrožuje srdce.

Foto: Arturs Budkevics, Shutterstock.com

Kouření má prokazatelný, velmi negativní vliv na oběhovou soustavu. Ale to přece dávno víte…Foto: Arturs Budkevics, Shutterstock.com

4. Shoďte pár kilo

Zatímco v módním světě jsou stále populárnější plus size modelky, lékaři se z obezity vůbec neradují. A teď rozhodně nemluvíme o lidech s nadváhou. Skutečný problém představuje střední až vysoká obezita. Pokud to se svým srdcem myslíte vážně, snažte se zhubnout napořád. Každé kilo dole se počítá!

Pokud vás trápí vysoký krevní tlak, pomůže, když už v počáteční fázi onemocnění začnete kvalitněji a pravidelně jíst. Doporučuje se zařadit větší množství ovoce a zeleniny, a to na úkor polotovarů či cukrovinek, a také jíst co nejméně zpracovaných potravin.

5. Nestresujte se

Krátkodobý stres je normální a tělo si s ním většinou umí poradit. Zato dlouhodobý stres poškozuje celý organismus, trvale zvyšuje krevní tlak i srdeční tep a jeho následky mohou vést až k infarktu a ischemické chorobě srdeční. Proto je důležité stres zvládat: Buď se vyhýbat zbytečným stresovým situacím, nebo se naučit relaxovat tak, aby tělo ani duše netrpěly.

Jak se zbavit stresu a úzkosti

Jste napjatí, podráždění, svírá vás úzkostný stav? Naučte se pracovat se svou myslí a minimalizovat negativní dopady stresu a úzkosti pomocí jednoduchých technik:

Reklama

Načítám