Hlavní obsah

Máte věčně vysušenou pokožku a krémy nepomáhají? Tohle změňte!

Foto: Profimedia

O pokožku se musí pečovat, a to zvláště, je-li nadměrně sucháFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte vysušenou pokožku, a ani ty nejmastnější krémy vám nepomáhají? Tak to je správný čas podívat se i do lednice nebo třeba i v životě změnit pár věcí. Protože každý problém může mít řešení!

Článek

Suchá pokožka je jedním z nejčastějších důvodů k návštěvě dermatologa. Specialisté Eucerin například uvádějí, že 40 procent dermatologických onemocnění souvisí právě se suchou kůží. Objevuje se hlavně na patách, loktech, kolenech nebo holeních.

Suchou pokožku lze obecně rozdělit na 3 stupně:

  • mírně suchá – poznáte pnutí a projevy nižší elasticity
  • suchá – pokožka je hrubá na dotek a svědí
  • velmi suchá – kůže je velmi hrubá a popraskaná.

A ať už se jedná o první nebo třetí stupeň, důležitou roli hraje nejen externí péče, ale hlavně to, jak se o pokožku staráte zevnitř.

Foto: Profimedia

Alkohol kůži neprospíváFoto: Profimedia

Co nedělat

„Obecně se dá říct, že suché pokožce nikdy není dobře po alkoholu, cigaretách, stejně jako kůži nikdy nepřidá absence spánku,“ upozorňuje MUDr. Markéta Majerová, hlavní dermatoložka z Medicom Clinic.

Na seznam zakázaných věcí si připište i některé potraviny. „K největším nepřátelům vysušené pokožky patří cukr, sůl a konzervované pokrmy. Cukr působí negativně na tvorbu kolagenu, který udržuje kůži jemnou a hydratovanou. Kombinace soli a cukru je pak přímo kritická v některých konzervovaných potravinách,“ tvrdí Mgr. Petra Řehořková, odbornice na krásu z Petra Clinic.

Na co má pleť chuť?

Naopak některé složky byste do jídelníčku rozhodně zařadit měly. „Se suchou kůží zatočí hlavně zdravé tuky – ořechy, rostlinné panenské oleje, avokádo a tučné ryby. Dále zařaďte i salátové okurky, jahody, ostružiny, celer, chia semínka, výtažky z rostliny aloe vera nebo meloun,“ vyjmenovává Petra Řehořková.

Foto: Profimedia

Oříšky a nejrůznější jadérka vyživují pleť zevnitřFoto: Profimedia

Máte vůbec správný krém?

Důležité je také zhodnotit, jestli váš krém skutečně dodá pleti to, co aktuálně potřebuje. Samozřejmě, že vláha je nutná, nicméně ne každý nápis „hydratační" zaručí, že vám produkt pokožku zároveň i promastí a vyživí.

„Trápí-li vás neustále suchá pokožka, přednostně se zaměřte hlavně na přípravky, které kůži doplní chybějící tuky a posílí její lipidovou kožní bariéru,“ říká Mudr. Majerová. Složky, které suché pleti pomáhají, jsou vitaminy A, E, výtažek z pupalky, mandlového oleje nebo rakytníku. Zároveň si dejte pozor na zbytečná éčka. „Ideální jsou též produkty bez výraznější parfemace," dodává MUDr. Majerová.

Nezapomeňte!

Na kondici pokožky se podepisuje například i roční období, kterému musíte péči přizpůsobit. Například nyní na jaře je nutné doplnit vitaminy a pleť maximálně chránit před útokem volných radikálů. Zároveň už je čas povolat i krém s ochranným faktorem. „Suché pokožce dále nesvědčí přímé slunce a paradoxně ani časté koupání a namáčení ve vodě,“ varuje lékařka Markéta Majerová.

A co vy, dámy, znáte třeba nějakou „babskou" radu?

Reklama

Načítám