Hlavní obsah

Máte velkou nohu? Poradíme vám, jaké boty a kde je sehnat!

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Skoncujte s problémem, který se jmenuje velká noha = žádné pěkné boty! Poradíme, kde je seženeteFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé jsou i díky výživě stále vyšší a rostou pochopitelně i jejich chodidla. A týká se to i žen. Jak se jim dnes shání boty? A jakou obuv by měly volit, aby jejich nohy byly zdravé a působily menší?

Článek

To, že se ženám zvětšuje noha, dokládá hned několik výzkumů. Dle statistických údajů Národního zdravotnického ústavu roste jejich výška, průměrná výška žen je nyní 168 centimetrů. Přitom čeští antropologové uvedli, že průměrná žena dneška je zhruba o deset centimetrů vyšší než žena před sto lety. Podle údajů Americké asociace maloprodejců obuvi průměrná noha vzrostla za dvě desetiletí dokonce o celé dvě velikosti! A to z velikosti 36 na 38. U nás je to číslo 39.

Ale... Například v 80. letech bylo prakticky nemožné sehnat botu ve velikosti 41, dámská obuv se vyráběla do 39, ta byla už považována za něco velkého. Ženy měly běžně velikost 37, 38, velikosti od 40 výše se musely shánět ve specializovaných prodejnách, kterých bylo velmi málo. Ženy s větším chodidlem, které je dnes považované za normální, se tak musely spokojit s teniskami či s pánskými botami.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Dnes už i běžná konfekce nabízí větší velikosti dámské obuviFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Větší noha jim připadá sexy...

Situace se naštěstí změnila a i obuvnický průmysl na růst chodidel zareagoval. A tak můžete běžně v regálech nalézt boty ve velikosti 41 či 42. Pravda, v této velikosti je menší výběr. Pryč jsou snad také doby, kdy se ženy za velikost svých chodidel styděly. Ostatně podle mínění mnoha mužů nemají proč: „Já mám velikost 39 a moje přítelkyně 43, vůbec mi to nevadí, naopak! Přijde mi to dost sexy,“ prozradil nám čtenář Patrik. I tak ale asi bude málokterá žena chtít svou velkou nohu ještě zdůrazňovat a upozorňovat na ni.

Nemusíte zapomínat na podpatky

Ale zdaleka neplatí, že si dámy s velkou nohou nemohou dovolit některé prvky, které botu zvětšují. Například není vždy pravidlem, že prodloužené špičky musejí být tabu. Jde o typ nositelky a také o provedení konkrétní boty. Pokud má žena štíhlé nohy a užší chodidla, i ve větší velikosti nemusejí její nohy vypadat jako nohy kačeny.

„Vždy by ale špička obuvi měla kopírovat špičku nohy. Důležité je, aby byl v obuvi dostatečný prostor pro posun chodidla. U větších velikostí doporučujeme modely se zaoblenou špičkou, na prsty není vyvíjen tlak, tudíž se nedeformují. Špičatá špička může v některých případech chodidlo opticky prodloužit,“ říká Radovan Fojt ze společnosti Deichmann.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Koupit větší boty si můžete i na internetuFoto: Stokkete, Shutterstock.com

„Pokud ale chcete nohu opticky zmenšit, vyberte si model, který v sobě kombinuje více různých materiálů, díky tomu ,rozbijete' velikost chodidla. A nemusíte se bát ani podpatků. Například modely na klínovém podpatku působí žensky a zároveň poskytují potřebnou stabilitu při chůzi. Pokud nohu zvednete právě pomocí podpatků, chodidlo bude vypadat menší,“ dál popisuje své tipy Radovan Fojt.

A podpatky nosí i Marie Kadlecová z krejčovského salonu Bernhardt Made to Measure: „Ačkoli měřím 190 centimetrů, líbí se mi, jak podpatky dodávají eleganci při chůzi a nechávají lépe vyniknout krásným šatům, proto je nosím velice ráda. A většinou si je objednávám v zahraničních obchodech, kde se na větší velikosti specializují.“

Velikost 41 je běžná

Pro větší boty už ale nemusíte jen za hranice. „My nabízíme dámskou obuv ve velikostech 35 až 44, nejčastěji se ale prodávají modely ve velikostech 37 až 41,“ uvedl Radovan Fojt ze společnosti Deichmann.

Na ženy s větším chodidlem myslí i výrobce zdravotní obuvi Santé: „Některé modely prodáváme až do velikosti 43, ale vzhledem k tomu, že jsou i modely, které jsou unisex, můžeme je nabídnout i ve velikosti 47," uvedla Martina Schrötterová z marketingového oddělení firmy.

Dále si určitě skočte vyzkoušet boty do obchodu CCC a na internetu nahlédněte například do e-shopů Cliché Shoes, Nadmerna obuv nebo Maxibota (mají tam obuv do velikosti 45 až 46).

Máte problémy sehnat obuv ve vaší velikosti? Chodíte do běžné konfekce, nebo se nebojíte kupovat boty přes internet?

Reklama

Související témata:

Načítám