Hlavní obsah

Matka přebrala dceři muže. Dá se to odpustit?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Nejdřív to byla divoká zamilovanost, ale Martina (25) a Vladimír (42) si i přes věkový rozdíl opravdu rozuměli. Začali žít a narodila se jim dcera. Pak ale přišel šok. Vladimír si začal románek s matkou své partnerky! Rodina se rozpadla a Martina s dcerou přerušila veškeré styky s Vladimírem i matkou. Urovnat to pomohla až mediátorka.

Článek

Ne všechno můžete zvládnout vlastními silami. Obzvlášť pokud jde o rozjitřené mezilidské vztahy, může nadhled a nestranný názor hodně pomoct. A na to tu jsou mediátoři. Tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Na věku nezáleží?

Když se Martina s Vladimírem seznámila, byl to hodně vášnivý a bouřlivý vztah. Vladimírovi lichotil zájem o mnoho let mladší dívky, ona se zas v náruči zralého muže cítila tak nějak bezpečně. Martinině matce Renatě (43) se to sice moc nezdálo, ale nechtěla dceři do života moc mluvit. Navíc jí byl Vladimír sympatický, a říká se přece, že věk je jen číslo...

Když spolu pak Martina s Vladimírem začali bydlet a když se jim narodila dcerka Markétka (2), zdálo se, že jsou opravdu přes věkový rozdíl dokonalým párem.

Problémy na mateřské

Příchod miminka byl obzvlášť pro Martinu náročný. Byla unavená, nevyspalá, na nic kromě dítěte neměla energii, mateřská dovolená se prostě na jejím vztahu podepsala. Renata se jí snažila hodně pomáhat, často dceru navštěvovala a rozuměla si i se zetěm. „Martina tehdy vůbec neviděla, že se něco děje, naopak byla vlastně spokojená, že si její partner s tchyní tak dobře rozumí,“ říká mediátorka Kateřina Bělková.

Jenže v mateřském centru, kam Martina občas chodila, se mezi ostatními maminkami o vztahu Vladimíra a Renaty začalo šuškalo. „Jedna maminka Martině naznačila, že když viděla venku Vladimíra s Renatou a malou Markétkou, přišlo jí, že k sobě mají opravdu hodně blízko. Pozornost tomu ale začala Martina věnovat, až když jí to samé řekla i další maminka,“ popisuje Kateřina Bělková.

Martina přišla o matku i partnera

Situace doma se začala zhoršovat – v Martině hlodal červíček nedůvěry a vše vygradovalo během jedné pekelné hádky s Vladimírem. „Ten se v záchvatu nepozornosti nebo kruté upřímnosti prostě podřekl. Martina okamžitě běžela za matkou a konfrontovala ji.“

Renata byla v šoku a nepřipravená na střet s dcerou. Chvíli zkoušela vše zapřít, ale nakonec kapitulovala a i ona se přiznala. „Martině se úplně rozbil svět. V jednu chvíli přišla o partnera i matku,“ vysvětluje Kateřina Bělková.

Martina se začala různě stěhovat, až skončila v azylovém domě pro matky s dětmi. Uzavřela se do sebe, s matkou i Vladimírem přestala komunikovat, zamezila i jejich styku s malou Markétkou.

Renata mezitím začala s Vladimírem žít a společně se snažili o obnovení styku alespoň s holčičkou. „Kontaktovali orgán sociálně-právní ochrany dětí, který doporučil, aby všichni společně vyhledali mediátora,“ vzpomíná Bělková.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Odpustit nevěrnému muži bylo pro Martinu snazší než odpustit matce, že si s ním začalaFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Dohoda byla i s mediací těžká

Martina se ale s matkou a svým ex partnerem odmítala setkat. Proto bylo vše připraveno na oddělené jednání, tak aby se znesvářené strany neviděly. „Martina se otevírala velmi pomalu, ale nakonec pochopila, že celá situace hodně škodí především malé Markétce, které se rozpadla rodina, přišla o tatínka i o babičku, a přitom k nim měla velmi silný vztah,“ vysvětluje mediátorka. Renata s Vladimírem si navíc uvědomili, že na problému mají lví podíl, a že Martina má na bouřlivou reakci právo. Přestali na ni tolik tlačit a naléhat, dopřáli jí čas a prostor.

Po měsíci se jednání opakovalo, a to už za přítomnosti všech. „Ani tak se ale nepovedlo doladit všechny podrobnosti a po hodině se zdálo, že se k dohodě nedopracujeme. Dali jsme si přestávku, kterou Martina proplakala, ale pomohlo to.“

Odpustí někdy své matce? 

Martina nakonec souhlasila s tím, že Markétka bude jednou za dva týdny nějaký čas s otcem a babičkou. „Jen si vymínila, že holčičku bude vždy vyzvedávat Vladimír, protože matku stále nemůže ani cítit,“ popisuje Bělková. Smíření obou žen se totiž nekonalo, v tomto směru je Martina zatím neústupná (Jak to vidí chlap: Matka mi svádí partnery. Co mám dělat?).

„Matka iniciuje znovuotevření rodinné mediace, chce se s dcerou usmířit. Ta to ale odmítá, což je vzhledem k citlivosti situace pochopitelné, a je třeba to respektovat,“ tvrdí Kateřina Bělková. Minimálně styk s dcerou a vnučkou ale už několik měsíců probíhá bez problémů, což byla zásadní věc, kterou chtěla mediátorka vyřešit. Nejdůležitější totiž vždycky je, snížit dopad dospěláckých sporů na děti.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje.

Nevěra je pro vztah vždy zničující, ale jakmile se jedná o úlet v rámci rodiny, je to snad ještě horší. Podobně jako v téhle hádce o dědictví, při níž vyšlo najevo obří rodinné tajemství.

Reklama

Načítám