Hlavní obsah

Menstruační houba: Vyzkoušejte přírodní tampon!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Menstruace už neznamená jen volbu mezi vložkami a tampony, naštěstí se čím dál tím více na trhu prosazují různé šetrné či přírodní alternativy. Jednou z nich je také menstruační houba. Dobře saje a dá se používat opakovaně, takže díky ní šetříte peníze i planetu. Co byste o ní měly vědět?

Článek

Mořská houba se donedávna používala především na mytí nebo k čištění pleti, v poslední době se prosazuje i na poli dámské intimní hygieny. Je to organismus, který roste v teplých a čistých mořích a dobře se snáší s lidskou pokožkou. Její výhodou je především fakt, že je skutečně čistě přírodní bez obsahu jakékoli chemikálie. Navíc jsou dobře přizpůsobivé, antiseptické a mají vysokou absorpci. Oproti tamponům pochvu nevysušují ani neodírají sliznici. Houby se mohou lišit barvou i tvarem, podle toho se také prodávají v různých velikostech. Co byste o ní měly vědět?

Jak ji používat

Menstruační houbu si zakoupíte většinou rovnou v sadě v několika velikostech. Houbičky jsou většinou velké od 4 do 8 centimetrů a používají se podle toho, jak máte silnou menstruaci. V obchodě je zakoupíte suché a tvrdé, ale neděste se. Před prvním zavedením je důkladně propláchněte ve vodě. Následně z houby všechnu přebytečnou vodu vymačkejte rukou a můžete ji zavést do pochvy.

Houba se zavádí podobně jako tampon nebo kalíšek. Jak hluboko, to záleží na vás, každému vyhovuje něco jiného. Ze začátku se můžete s houbou chvíli sžívat, než zjistíte, jak dlouho vám vydrží, můžete se pojistit slipovou vložkou či menstruačními kalhotkami.

Ve dnech, kdy je menstruace silnější, se budou hodit větší houby, na konci pak menší. Po nějaké době, která závisí na síle menstruace, pak houbu dvěma prsty vyjměte a důkladně ji vymyjte pod tekoucí vodou. Pak ji můžete opět použít.

Foto: archiv firem

Zleva: Kalu, 3 ks menstruační houby v různých velikostech, 499 Kč, prodává Biooo; Natural Intimacy, přírodní houby 3 M minerální, 375 Kč, prodává MallFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Caribbean Sun, 2 ks menstruační mořské houby Intim 5 až 6 cm, 235 Kč, prodává GreenStore; Facelle, 3 ks menstruační houby, info o ceně v obchodě, prodává RossmannFoto: archiv firem

Jak ji čistit

Další výhodou mořské houby je, že neabsorbuje pachy ani barvy, a tudíž ji stačí po použití důkladně propláchnout pod tekoucí vlažnou vodou. Na konci cyklu byste ji pak měly dezinfikovat. Nepoužívejte ovšem běžné saponáty a mýdla.

Při běžném čištění stačí houbu ponořit na 10 minut do misky s vlažnou vodou. Můžete přidat i kapku octa pro dezinfekci, ale pak houbu opět dobře propláchněte čistou vodou. Pro důkladnější vyčištění nechte houbu odmočit 5 hodin v solném roztoku (do 2 dcl vody o teplotě okolo 37 °C dejte lžičku soli z Mrtvého moře), můžete přidat i pár kapek tea tree oleje nebo citronové šťávy. Nakonec opět houbu propláchněte v čisté vodě a nechte uschnout.

Foto: archiv firem

Zleva: Kalu, sůl z Mrtvého moře, 180 g, 189 Kč, prodává Přírodní tampon; Saloos, esenciální olej tea tree, 64 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Soaphoria, přírodní mořská sůl, 500 g, 127 Kč; Caribbean Sun, čisticí sůl na mořské houby, 100g, 29 Kč, prodává GreenStoreFoto: archiv firem

Kde ji skladovat

I přírodní houby mají svou trvanlivost. Při správné péči a dezinfekci vydrží zhruba 6 až 10 měsíců. Pak je dobré je vyměnit za zcela nové. Houby se prodávají většinou v látkovém, organzovém či síťovaném sáčku, ve kterém je můžete také skladovat. Po použití a vymytí se totiž nechají zase volně uschnout. Rozhodně je nezavírejte do plastových sáčků či krabiček.

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Klasické tampony vysušují více sliznici a navíc jsou odpadem, který se nedá recyklovatFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Pro koho je vhodná

Určitě bude vyhovovat těm ženám, které nemají problém se zaváděním tamponů či menstruačního kalíšku. Mohou ji používat i mladé dívky, které třeba kalíšek tlačí. Houba se dá zastřihnout podle potřeby nůžkami. Velikost upravujte za vlhka.

Problematická by mohla být při plavání, může se stát, že se do pochvy dostane voda, která se stejně jako krev do houby vsákne. Příliš nasáklá houba by pak mohla začít trochu propouštět krev.

A pokud máte při menstruaci vaginální infekci, nepoužívejte houbu vícekrát za sebou, aniž byste ji dezinfikovaly.

Reklama

Související témata:

Načítám