Hlavní obsah

Konec tamponů a vložek: Češka vynalezla menstruační kalhotky

Foto: Ondřej Szolloz

Foto: Ondřej Szolloz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linda Šejdová odešla z vysoké školy, protože byla přesvědčená, že jí praxe dá víc než studium. A vyplatilo se! Založila vlastní firmu a dnes se plně věnuje svému projektu Snuggs. Vymyslela speciální menstruační kalhotky, které nahrazují vložky i tampony.

Článek

Linda Šejdová (24) se dlouho věnovala marketingu a pracovala pro různé start-upy. Právě tam se naučila vše, co potřebovala k založení vlastního byznysu. Dnes je spoluzakladatelkou značky Snuggs a vyrábí kalhotky, které nahrazují veškeré menstruační pomůcky.

Foto: Ondřej Szolloz

Zakladatelé značky Snuggs Linda Šejdová a Tomáš ZahradníkFoto: Ondřej Szolloz

Jak vás napadlo vytvořit menstruační kalhotky?

Hledala jsem alternativu menstruačních pomůcek sama pro sebe a nic mi nepřišlo dost dobré. Až jsem našla jednu americkou firmu, která podobné kalhotky nabízela. Ten nápad mě nadchl, a tak jsem si od nich kalhotky koupila. Nelíbilo se mi ale zpracování ani materiály, a proto jsem se rozhodla vytvořit svoje vlastní, lepší.

A to se vám podařilo. Prozraďte, jak přesně fungují?

Jsou to klasické spodní kalhotky se speciální funkční vrstvou, která rychle vsákne tekutinu dovnitř a nepropustí dál. K tomu využíváme nejmodernější vysoce absorpční materiály, na kterých pracují textilní inženýři. Snažíme se tak propojit svět technologií s tím, jak se žena při menstruaci cítí. Chtěli jsme eliminovat nepříjemné myšlenky při ženských dnech, které řadu žen obtěžují a omezují. Není nutné každých pár hodin kontrolovat, zda je „tam dole“ vše v pořádku a častěji odbíhat na toaletu.

S našimi kalhotkami se zkrátka i během svých dnů cítíte, jako byste na sobě měly jen běžné spodní prádlo. Nemusíte používat vložky ani tampony a zatěžovat tím životní prostředí, peněženku ani zdraví. Ženy při nošení necítí žádnou menstruační pomůcku, která je mnohdy obtěžuje. Kalhotky se mění jen jednou za den, což je stejné jako u těch obyčejných.

Foto: Lucie Kryštofova

Menstruační kalhotky vypadají úplně stejně jako ty na běžné nošeníFoto: Lucie Kryštofova

Nosíte je i vy sama?

Samozřejmě. Už rok a půl. Nosím je totiž od samého začátku, co jsme je začali vyvíjet. Tedy od úplně prvních, ještě nedokonalých prototypů. Dnes si už nedokážu představit nosit něco jiného, maximálně kdybych šla během menstruace do bazénu. Jinak na ně ale nedám dopustit.

Jsou kalhotky hygienické?

Jsou stejně hygienické jako jakákoli jiná menstruační pomůcka. Podle gynekologů, s nimiž jsme produkt konzultovali, je doporučená doba nošení osm až dvanáct hodin.

Mají kalhotky nějaká omezení? Dají se nosit i při silném krvácení?

Donedávna byly kalhotky určené pouze pro ženy se slabou až střední menstruací, ale od listopadu je již možné koupit i model se speciální absorpční vrstvou. Je vhodný i pro ženy se silnou menstruací. Tento nový vzorek jsme vynalezli na základě poptávky samotných uživatelek. Snuggs stále vylepšujeme – chceme, aby byly příjemné a funkční pro všechny ženy bez výjimky.

Foto: Lucie Kryštofova

Kalhotky mají speciální absorpční vrstvu, která pohltí veškerou tekutinu a nepropustí ji dálFoto: Lucie Kryštofova

Vy ale s vývojem stále pokračujete. Co všechno jste už změnili?

Toho bylo! Ladíme například střihy a gumičky. Dříve se nám více trhaly nebo škrábaly a už jsme to opravili. Zákaznice se také shánějí po různých střizích, jako například kalhotky vysoké do pasu, a poptávka je i po ryze přírodních materiálech. Na tom všem stále pracujeme. Máme pořád hodně plánů.

Kalhotky jsou praktické i v tom, že se dají prát v pračce. Víte, jak dlouho vydrží?

Ano, dají se normálně prát až na 40 stupňů. V rámci laboratorních výzkumů jsme testovali, že určitě vydrží padesát pracích cyklů, tedy přibližně rok.

Kolikery kalhotky by si ženy měly podle vás pořídit?

Protože se kalhotky musí po každém použití prát, je vhodné mít tak čtyři kusy. Tedy za předpokladu, že chcete nosit pouze je. Pak nebudete omezené tím, že musíte večer co večer zapínat pračku. Jsou ale ženy, které kalhotky nosí jen na sport nebo na spaní. V takovém případě jich budou potřebovat méně.

Foto: Lucie Kryštofova

Kalhotky jsou zatím jen v černé barvě, ale po novém roce už budou i ve světlých odstínechFoto: Lucie Kryštofova

Jsou natolik spolehlivé, že si je žena může vzít třeba i pod bílé oblečení?

Rozhodně ano. Kalhotky pojmou zhruba patnáct mililitrů kapaliny, což odpovídá třem tamponům. V této chvíli mají ovšem pouze černou barvu, takže mohou skrze světlé oblečení prosvítat. Po Novém roce už budeme mít ale i tělové varianty, které se pod bílé svršky budou hodit víc.

Jak dlouho vám od nápadu po uvedení na trh trvalo vytvořit finální prototyp?

Kalhotky jsme vyvíjeli rok. Celou dobu jsme spolupracovali s odborníky z Technické univerzity v Liberci a také s dalšími experty na speciální druhy materiálů. Když jsme oslovili experty, kteří se svému oboru věnují desítky let, vůbec nechápali, že takové materiály chceme použít zrovna pro účely menstruačních kalhotek. Většinou látky tohoto typu totiž používají na oblečení v extrémních podmínkách, například pro hasiče. Postupem času se z nás ale stal skvělý tým.

Kalhotky jste vylepšovali na základě zpětné vazby přímo od žen. Jak to probíhalo? 

Oslovili jsme desítky testerek a testy jsme dělali postupně. Z každého testu vyšla nová připomínka ke zlepšení. Hledali jsme nové materiály, zkoušeli jsme různé varianty a takto jsme postupovali stále dál. Navíc jsme celý vývoj se spoluzakladatelem Tomášem Zahradníkem financovali z vlastních peněz. Po zhruba roce vývoje a testů jsme kalhotky začali prodávat na webových stránkách getsnuggs.com.

Foto: Lucie Kryštofova

Menstruační kalhotky by měly pojmout stejné množství tekutiny jako tři tamponyFoto: Lucie Kryštofova

Kalhotky jsou ke koupi už rok. Jaké na ně máte ohlasy?

Výborné! Jsme až překvapeni, ale zpětná vazba je opravdu skvělá. Lidé nám píší spoustu krásných reakcí, že jsme jim doslova změnili život a že díky tomu menstruaci vnímají úplně jinak. Z toho máme velkou radost, protože přesně to bylo cílem.

Jeden zákazník mi dokonce napsal, že mu žena řekla, že je to nejlepší dárek, co jí kdy koupil. Dodal k tomu, že je to sice skvělá vizitka pro nás, ale pro něj tak úplně ne vzhledem k tomu, co všechno už jí během společného života daroval.

Tak to je veliká pochvala. Máte nějaké další podobné inovativní projekty?

V tuhle chvíli se opravdu plně věnuju kalhotkám, takže všechny nápady, které mám, se týkají tohoto výrobku. Přesto se ale do budoucna chceme zabývat i dalšími tématy, jako je například inkontinence nebo bolestivá menstruace.

Zdá se, že vložky a tampony budou za chvíli passé. K dispozici jsou nejen tyto super kalhotky, ale také menstruační houba či kalíšek.

Reklama

Související témata:

Načítám