Hlavní obsah

Silná a bolestivá menstruace? Může to být endometrióza

Foto: DexonDee, Shutterstock.com

Foto: DexonDee, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach z menstruačního krvácení doprovázeného ukrutnými bolestmi i obava, že nebudou mít dítě. Taková je realita mnoha žen, které trpí endometriózou – v Česku je to asi každá desátá. Jak poznat, že se děložní sliznice usazuje tam, kde nemá?

Článek

Nesnesitelné křeče a velmi bolestivá menstruace přivedly Julii (25) do ordinace gynekologa. Dlouho žila v přesvědčení, že to k pravidelnému krvácení patří a že se s tím nedá nic dělat. Dozvěděla se ovšem nepříjemnou diagnózu: děložní sliznice (endometrium) se jí usazuje na vaječnících a ona trpí endometriózou.

Co je to endometrióza

Je to stav, kdy jsou částečky děložní sliznice usazeny mimo dělohu a během menstruace reagují na hormonální změny, tedy krvácejí, vzniká okolo nich zánět a velká bolest… Julie měla štěstí, že se na problém přišlo poměrně brzy. Jindy to trvá déle. Malinké částečky endometria totiž nemusejí být ultrazvukem viditelné. Lékař tak potíže snadno zamění například za zánět vaječníků – i ten může doprovázet silná a bolestivá menstruace a léčí se antibiotiky. Nejjistější je diagnóza laparoskopickým vyšetřením.

Příznaky: trpí celé tělo

Nejčastěji bývá postižena oblast pánve (vaječníky, vejcovody, oblast mezi konečníkem a vaginou, střevo, močový měchýř), ale kousky endometria se mohou objevit třeba i na pobřišnici, v plicích či mozku. Nemocné ženy trpí silnou bolestí zvlášť v době menstruace, při pohlavním styku, při vyprazdňování… Mezi další symptomy patří nevolnost, problémy se zažíváním nebo dlouhotrvající únava. Výjimkou nejsou ani deprese a úzkosti.

Příčiny endometriózy? Zatím neznámé

Příčiny endometriózy nejsou dosud přesvědčivě prokázány, nicméně se mluví o rizikových faktorech. Ohroženější jsou ženy v reprodukčním věku, dále ty, které mají delší a silnější menstruační krvácení, a třikrát až sedmkrát riziko vzroste, je-li onemocnění v rodině. Ale je tu i pozitivní zpráva: uživatelky hormonální antikoncepce jsou naopak ohroženy méně. U žen po menopauze je choroba hodně vzácná, ale není vyloučena (ložiska nemusejí vymizet a mohou i nadále působit problémy).

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Velké obtíže se objevují především v době menstruačního krváceníFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Neplodnost a potíže s otěhotněním

Další dobrá zpráva je, že se stav velice často spraví (alespoň na čas) těhotenstvím. Jenže je tu velké ale: endometrióza významně snižuje šanci na miminko – s plodností má problém 30 až 50 % nemocných. „Ženy mohou mít anatomické změny, které jsou způsobeny především srůsty. Endometrióza negativně ovlivňuje kvalitu vajíček a embryí. K neplodnosti může dojít i na základě imunologických příčin a mohou být narušeny i pokusy o umělé oplodnění,“ vysvětluje Radka Gregorová, gynekoložka Lékařského domu Praha 7.

Skutečná léčba neexistuje

Endometrióza se bohužel nedá vyléčit, jen zmírnit. Léčba je individuální. Někdy se ložiska a srůsty odstraňují operativně, někdy se nasazuje hormonální léčba – jejím úkolem je snížit činnost ženských hormonů tak, aby neovlivňovaly děložní sliznici a ložiska se zmenšila, případně zmizela. V některých případech se oba způsoby terapie kombinují.

Hormonální léčba bývá dost nepříjemná: spočívá ve vyvolání umělého přechodu na několik měsíců. Pacientka má množství estrogenu na úrovni ženy v klimakteriu, proto může být náladová, má migrény, deprese, návaly nebo problémy se spánkem. Další možnost je užívání hormonální antikoncepce. U většiny žen to zabírá, ale jen na čas. „Až u poloviny pacientek se potíže po ukončení hormonální terapie opět vracejí,“ uvádí Radka Gregorová.

Přírodní léčba a pomoc

Na nepříjemnosti spojené s léčbou i nemocí samotnou existují samozřejmě léky – proti bolesti či antidepresiva. Kdo nechce brát jeden prášek za druhým, může si pomoct přírodní cestou. „Na migrény lze doporučit například řimbabu nebo černý rybíz, proti depresím dobře funguje směs lípy, vrbky úzkolisté a třezalky tečkované. Pro zlepšení a prohloubení spánku je vhodná bakopa, kozlík nebo withanie. Návaly a pocení je možné zmírnit tinkturou ze jmelí,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Někomu pomáhá na ztlumení přidružených obtíží také akupunktura.

Endometrióza

  • Popis - Stav, kdy se drobné části děložní sliznice (= endometria) usazují mimo dělohu po celém organismu (nejčastěji v oblasti pánve) a reagují na hormonální změny stejně jako děloha: tedy pravidelně krvácejí. Vzniká okolo nich zánět a bolest a způsobují komplikace v různých orgánech.
  • Příznaky - Silná a bolestivá menstruace, bolest při sexu a vyprazdňování. Rozmanité potíže se mohou objevit kdekoliv, častou komplikací je neplodnost.
  • Léčba - Příčiny nejsou známé, proto je léčba pouze symptomatická. Užívají se hormony, vyvolává se krátkodobý umělý přechod, ložiska endometriózy a srůsty se operují.
  • Statistika - V různé míře může postihovat až čtvrtinu žen.
  • Prevence - Není známa.

Reklama

Načítám