Hlavní obsah

Koučka Zuzana Kopáčiková: Bolestivá menstruace není normální

Foto: archiv Zuzany Kopáčikové

Foto: archiv Zuzany Kopáčikové

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest při menstruaci, která vás nutí vzít si prášek, není normální a žena ji nemusí vydržet, jak se někdy říká. Co dělat pro zdravý menstruační cyklus a jak podpořit plodnost? To ví koučka Zuzana Kopáčiková.

Článek

Zuzana Kopáčiková (45) je certifikovanou specialistkou na plodnost a ženský cyklus (fertility kouč). Žije v Bratislavě, ale s klientkami pracuje i online. Učí ženy, jak poznávat svůj cyklus, co je a není v pořádku a jak podpořit plodnost. Její přístup se, ve zkratce, skládá z úpravy stravy, životního stylu a psychického nastavení ženy. Zajímavě a zábavně o tom informuje i na Instagramu (@gynaktiv). Jak bychom se měly o svůj cyklus starat a proč premenstruační syndrom není normální?

Je špatně, když si musím první nebo druhý den menstruace vzít prášek na bolest?

Menstruační bolest je častá, ale není normální. Normální je, že před menstruací i během ní pociťujete mírný, snesitelný tlak v podbřišku. Ale rozhodně by to neměla být bolestivá menstruace, která ženu donutí vzít si prášek. Menstruační křeče jsou odrazem nerovnováhy v životním stylu. Většina žen trpí bolestivou menstruací, která se označuje jako primární dysmenorea. Pokud se jedná jen o ni, bez dalších patologických změn, tak na to velmi efektivně funguje změna stravy. Mám to vyzkoušené jak na sobě, tak i na klientkách.

Foto: archiv Zuzany Kopáčikové

Zuzana Kopáčiková je certifikovanou fertility koučkou od roku 2013Foto: archiv Zuzany Kopáčikové

Jak si tedy můžeme pomoci díky změně jídelníčku?

Je to samozřejmě individuální, ale obecně lze říct, že kvalitní vyvážená strava je úplný základ. Pomáhá omezit polotovary, jídla z fastfoodu, cukry, průmyslové sladkosti, bílou mouku, omezit nebo úplně snížit výrobky z kravského mléka, ztužené tuky, uzeniny, vyřadit jídla ze sóji a sladké limonády. Často je také pro hormonální rovnováhu problémem přemíra kofeinu.

Na druhé straně je třeba zvýšit podíl kvalitních bílkovin, tuků, vlákniny, zvýšit pitný režim. Pomáhá si dopřát i 7–8 hodin spánku a celkově mít pravidelný rytmus. Důležitým bodem je také nedodávat tělu zbytečně nevhodnou chemii třeba v kosmetice.

Vypadá to velmi jednoduše a že jde o obecné rady, které všichni známe, ale právě když se začnou doopravdy dodržovat, zlepší se hormonální rovnováha i průběh cyklu. Velká část žen se spoléhá na různé doplňky stravy, ale to jsou právě jen doplňky k něčemu – k té správné výživě.

Existuje nějaký doplněk stravy, který lze pro ženy obecně doporučit?

Velmi žen si naruší svůj cyklus jen tím, že použije něco, co jim třeba doporučila kamarádka. Je to podobné jako s pletí. Každá pokožka vyžaduje něco jiného. Stejně tak je to i s péčí o cyklus. Raději lze obecně doporučit spíš bylinky. Typické ženské jsou hřebíček obecný, kokoška pastuší tobolka, kontryhel, hluchavka, šalvěj a jetel. Často doporučuji právě kontryhel, který je skvělý při přípravách na otěhotnění nebo i na regeneraci po potratu.

Foto: archiv Zuzany Kopáčikové

Ženským tématům se věnovala už na vysoké škole a během doktorátuFoto: archiv Zuzany Kopáčikové

Jak může žena zpozorovat, že má hormony v nerovnováze, kromě toho, že vynechá menstruace?

Projevů existuje víc, může jít o příliš dlouhý – víc než 35 – nebo příliš krátký – méně než 21 dní. Pokud se to stane občas, neznamená to hned poruchu, může to být třeba důsledkem stresu nebo nemoci. Důležité je sledovat cyklus z dlouhodobého hlediska a ideálně si zapisovat.

Třeba změnu barvy menstruační krve. Ta se mění od tmavohnědé po sytě červenou. Můžou se objevit ale i jiné barvy, které poukazují na infekci nebo nějaký zánětlivý proces. Na menstruační krvi může být problém vidět dřív, než se projeví na těle. My ženy v tomhle máme vlastně výhodu, cyklus dokáže zmapovat naši celkovou vitalitu a zdraví.

Dalšími projevy jsou silné bolesti během menstruace nebo ovulace, cyklické bolesti hlavy, silné projevy premenstruačního syndromu, jako je například nadýmání, průjem, zadržování vody, návalové jedení. Také je to špinění, bolest během pohlavního styku nebo krvácení po pohlavním styku. Na druhé straně to můžou být i psychické projevy jako silná úzkost, nespavost, vypadávání vlasů, změny na pleti, silné nebo cystické akné.

Jaký je první krok k navrácení hormonální nerovnováhy do normálu?

Uvědomit si, že menstruační cyklus je moje součást a vyžaduje stejnou péči jako třeba vlasy, nehty, cokoliv. Mnoho žen cyklus vytěsňuje jako něco, co jim přichází komplikovat život. Přitom to tak není, menstruační cyklus nemá být nic strašlivého, můžete z něj dokonce i čerpat energii.

Základní věcí je převzít zodpovědnost, a to se může dít i tak, že začnu mít sebe samu víc ráda. V praxi to znamená i to, že si najdu čas, abych se pravidelně najedla, že jdu pravidelně spát, budu pravidelně cvičit. Nějaké změny můžete zaregistrovat po 3 měsících, tedy 3 cyklech.

Měla jsme pocit, že PMS (premenstruační syndrom) je normální projev, ale jak vás tak poslouchám, tak to asi tak nebude.

Ne, není to normální projev, jen je to tak běžné, že se z toho dělají už i vtipy. Je to bráno tak, že ta podrážděnost před menstruací k ženě patří. Běžné a normální to není a nemělo by být. Žena by neměla během menstruačního cyklu trpět.

Co by měl vědět pár, když se rozhodne snažit o miminko?

Všeobecně se doporučuje, že pokud se pár snaží déle než rok a těhotenství se nedaří, tak je na místě vyhledat odbornou pomoc. Žena by měla u svého gynekologa podstoupit základní vyšetření a hormonální profil. U mužů to znamená navštívit urologa a nechat si udělat spermiogram.

Příprava na otěhotnění by ale neměla být jen na ženě, je podstatné, aby ji podstupovali oba partneři. Oba by měli upravit stravu a životní styl, a to nejméně tři měsíce před otěhotněním. To je elementární základ, který by si měla uvědomovat každá dvojice.

Foto: archiv Zuzany Kopáčikové

Lidé se často trápí věcmi, které ovlivnit nemohou, říká koučkaFoto: archiv Zuzany Kopáčikové

Jak pomáháte svým klientkám překonat trauma spontánního potratu?

Neexistuje všeobecné pravidlo nebo technika, která by zabrala stoprocentně u každé ženy. Každá žena je jiná. Některé si popláčou a dokážou to překonat, potřebují si o tom jen promluvit. Říkám tomu audit nebo analýza, tedy uvědomit si, jaké mám další možnosti a co pro to můžu udělat.

Potom je další kategorie žen, které si potřebují emoce zpracovat. Velmi často ženy procházejí fázemi šoku, potom hněvu, odsouzení a pak přichází přijetí. Já se snažím klientkám pomoct přejít do té poslední fáze, aby přijaly situaci takovou, jaká je, a dokázaly pokračovat dál. Avšak je to velmi individuální. Často pomáhá, když si ženy dokážou provést nějaký rituál rozloučení s miminkem. Díky němu si uvědomí, že něco skončilo a začíná nové.

Ještě jste zmiňovala, že pomáháte ženám najít motivaci, když se jim nedaří dlouho otěhotnět. Existuje nějaká obecná rada?

Je tu jedna velmi podstatná věc, a to uvědomit si, co mám a co nemám pod kontrolou. Velmi mnoho žen řeší věci, které ovlivnit nemohou. Tím ztrácejí spoustu energie a nesoustředí se pak na to, co ovlivnit můžou a co vede ke zlepšení plodnosti. Například stravování, životní styl, dostatek kvalitního spánku.

Samotný akt oplodnění, kdy přesně nastane spojení vajíčka a spermie, ovlivnit nemůžeme. Mnoho žen se ale fixuje na tuhle věc. Žena nedokáže být „trochu“ těhotná, buď to těhotenství je, nebo není, a když se nedaří, žena vlastně nevidí žádný progres. Já je učím uvědomovat si pokrok třeba ve změně životního stylu, ve stravování, v tom, že si najdu čas na sport. Začnou se pak cítit lépe a stoupá jim sebevědomí. A to je přesně to, co kouč dělá – motivuje do aktivity.

Reklama

Načítám