Hlavní obsah

Co o vašem zdraví napoví barva menstruační krve?

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krev rozhodně není jen jasně červená. A platí to i pro tu, která vaše tělo opouští každý měsíc kvůli menstruaci. Jaké barevné změny jsou v pořádku a kdy naopak zpozornět?

Článek

Na menstruaci má vliv váš jídelníček, vztah k pohybu i nemoci, se kterými právě bojujete. Změny můžete pocítit nejen v pravidelnosti krvácení, leccos může napovědět i barva menstruační krve.

Na první pohled je to prostě krev. Od té, která vám teče z rozbitých kolen, se ale dost liší. „Menstruační krev má například méně krevních destiček. Její součástí je stará děložní výstelka a cervikální hlen a jsou v ní i vaginální bakterie. Podle toho, kolik hlenu obsahuje, se mění její hustota. Nejčastěji je ale hustější než běžná krev,“ vysvětluje gynekolog Pavel Turčan.

Červená krev: převážně zdravá 

Typicky jasně červená menstruační krev znamená, že je čerstvá a rychle odtéká, takže nemá čas zoxidovat a ztmavnout. Takovou máte pravděpodobně uprostřed cyklu. Ne vždy je ale jasná rudá ideální. „V kombinaci s neobvykle silným krvácením může naznačovat nezhoubné útvary v děloze, polypy nebo fibroidy. Tyto výrůstky sice nemusí vždy znamenat komplikace, mohou ale značně narůst a způsobovat bolesti břicha a těžké průběhy menstruace,“ vysvětluje Pavel Turčan. Pokud se tedy jasná červeň krve spojí s nebývale masívním krvácením, vydejte se po skončení menstruace ke gynekologovi. Při nepřetržitém krvácení nebo sraženinách nečekejte na konec periody a navštivte lékaře již během menstruace.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Jasně červená barva ve spojení s přílišným krvácením ukazuje na zdravotní problémFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Černá krev: stažené svaly 

Tmavší barvu může mít krev naprosto přirozeně, zejména první dny nebo naopak v závěru menstruace, kdy krve neodtéká tolik a tak rychle. Tmavnutí má na svědomí oxidace, nahromaděná starší krev může až zhnědnout. Tmavší krev najdete v kalhotkách také ráno, nebo když delší dobu v klidu ležíte.

Slabé a pomalé krvácení ale může mít i jiné důvody, například stažené svaly pánevního dna. Kvůli nim nemůže krev z dělohy přirozeně ven, získat může až černou barvu. Uvolnit je může hormonální jóga nebo Kegelovy cviky. Příliš stažené svaly mohou komplikovat i močení, sexuální život a početí. Včasnou návštěvou lékaře můžete těmto potížím předejít.

Růžová krev: menopauza i anorexie

Je-li menstruační krev hodně světlá, spíše růžová, je zřejmě naředěná cervikální tekutinou. Obvyklá je na začátku nebo ke konci menstruace a není třeba se jí nijak obávat. Může být ale i signálem nízké hladiny estrogenu, zejména pokud ji zaznamenáte v kombinaci se slabším krvácením. „Estrogen pomáhá stabilizovat děložní výstelku a při jeho nedostatku se stává, že žena během celého cyklu špiní, přičemž barva špinění může být právě růžová,“ vysvětluje Pavel Turčan.

Blíží-li se váš věk padesátce, může ohlašovat nástup menopauzy. Světlý odstín menstruační krve ale mohou zaznamenat také ženy trpící anorexií či anémii, může být i reakcí na zanedbanou výživu, v takovém případě pomůže jedině celková úprava jídelníčku a životního stylu.

Světlou krev nebo menstruaci připomínající spíše špinění mohou znát i aktivní sportovkyně. „Dlouhodobá extrémně vysoká fyzická zátěž může v některých případech způsobit i nepravidelnost menstruačního cyklu a negativně tak ovlivňovat plodnost,“ varuje doktor Tomáš Vrána z ostravské reprodukční kliniky Reprofit.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Před začátkem klimakteria bývá krev narůžověláFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nažloutlá krev: bývá plná infekce

Je-li krev zbarvená do oranžového nebo žlutého tónu, vyhledejte lékaře. Zejména, pokud cítíte i neobvyklý zápach, bolest nebo pálení. Zbarvení má zřejmě na svědomí bakteriální infekce nebo pohlavně přenosná choroba. Většinu z nich snadno zdolá správná medikace, je ale třeba určit, o jakou nákazu se jedná, a nasadit co nejdříve léčbu. Lékaře klidně navštivte ještě při krvácení. Barevné změny může vyvolat kapavka, syfilis, chlamydie, mykoplasmata, trichomoniáza nebo HPV virus.

Temně šedá krev: bakterie i potrat

Také šedé zbarvení je zřejmě způsobeno infekcí, často bakteriální vaginózou. Na ni upozorní i další symptomy: horečka, svědění, bolest, nepříjemný zápach. Důvody ale mohou být i vážnější, šedavý výtok provází i mimoděložní těhotenství a spontánní potrat. S návštěvou gynekologa neotálejte.

Kontrolujte i moč a stolici

Že vás nikdy nenapadlo prohlížet si před vyhozením použitý tampon? Tak s tím začněte. Vlastního těla byste se neměli štítit. Naopak, mít přehled, jak obvykle vypadá vaše menstruační krev, ale třeba i stolice a moč, vám může pomoci odhalit původce zdravotních potíží, pokud na vás udeří. Problémy s menstruací a odchylky od jejího běžného průběhu mohou být prvními varovnými signály, že se s vaším tělem něco děje.

Načítám