Hlavní obsah

Pečený lilek s česnekem

Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká
Ingredience pro 4 porce
  • 4 lilky
  • 2 palice česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Francouzům se leckdo posmívá za všudypřítomnou vůni česneku, ale na druhé straně – česnek je zdravý a ve správné úpravě taky pekelně dobrý! A jednou takovou je právě pečený lilek podle Dagmar Derré.

Článek

Postup

Krok 1: Lilky rozpulte a v každé půlce podélně vytvořte 3 až 4 zářezy hluboké jen tak, abyste neporušili slupku.

Krok 2: Oloupané stroužky česneku nakrájejte na plátky a natěsno jimi vyložte vzniklé zářezy.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Bohatě zalijte olejem, ochuťte solí a pepřem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Krok 4: Pečte asi 40 minut, dokud není dužnina zcela měkká. Kdyby se česnek připaloval, ke konci lilky překryjte alobalem.

Krok 5: Podávejte jen tak s pečivem nebo ke grilovanému masu či rybám.

Tip: Lilky můžete také posypat bylinkami (např. oreganem nebo provensálským kořením), sýrem feta nebo kousky rajčat.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama