Hlavní obsah

Mezonet s parádní terasou nemá chybu. Zdobí ho umělecká díla i retro nábytek!

Foto: Tomáš Dittrich (13x)

Mezonetový byt na pražském Smíchově má celkem 83 metrů čtverečních. Jedním z nejvýraznějších prvků jsou obrazy inspirované Sutnarem od výtvarnice MichaelyFoto: Tomáš Dittrich (13x)

Reklama

Mezonetový byt s úžasnou terasou a ještě úžasnějším výhledem si žádal oživení. Těžký rustikální nábytek nahradilo hravé retro, lehce industriální prvky a veselé barvy.

Článek

V podkroví obytného secesního domu na pražském Smíchově je ukrytý otevřený mezonetový byt, který v loňském roce prošel rekonstrukcí, na níž se podílela nejen Ivana Šustrová z ateliéru Designist, ale i sama majitelka, Erika Táborská. Proměna se obešla bez zásadnějších dispozičních změn, jejím cílem bylo především prosvětlení a stylové sjednocení interiéru. Dispozici dámy upravovaly jen do té míry, aby se byt více propojil s úžasnou terasou, která k němu patří.

Retro a industriální prvky

Celkově je byt velký 83 metrů čtverečních a je řešen jako 2 + kk, terasa jeho užitnou plochu významně rozšiřuje o dalších 25 metrů, a hlavně ho obohacuje o jedinečný výhled na Petřín a Hradčany. Vzhledem k tomu, že v současnosti slouží ke krátkodobým pronájmům, nebylo potřeba řešit větší úložné prostory, při výběru solitérních kusů nábytku a zařizovacích předmětů byl důraz kladen hlavně na klasickou formu českého retro nábytku, který ženy nechaly vhodně repasovat a příjemně jej doplnily jednoduchými industriálními prvky.

Foto: Archiv ateliéru

Ve spodním patře bytu je relaxační část, kuchyně s jídelnou a koupelna, v horním patře pak ložnice a terasaFoto: Archiv ateliéru

„Co se týče přestavby, v podstatě se pouze rozšířil obytný prostor v horním patře, a to vybouráním malé koupelny a krbu. Nyní tato otevřená část slouží jako ložnice propojená dvěma schůdky s terasou,“ upřesňuje Ivana Šustrová. Ve spodní části je pak kuchyně spojená s jídelnou a relaxační zónou a také koupelna se sprchovým koutem a toaletou.

Kompletně nové schodiště

Stavební část zahrnovala bourací práce, úpravy rozvodů elektroinstalace, výměny podlah, sádrokartonové podhledy a demontáž schodiště a vestaveb. „Byt byl původně vybaven masivním dvouramenným schodištěm a rustikální kazetovou MDF podlahou, to vše doplňovalo obložení stěn a vestavný nábytek taktéž v rustikálním stylu,“ říká Ivana Šustrová. Schodiště demontovaly a nahradily jej subtilnějším montovaným s podestou, v celém bytě pak položily jednotnou masivní dubovou podlahu s povrchovou úpravou olejem.

Foto: Archiv ateliéru

Původně obě patra spojovalo masivní dvouramenné schodiště, to bylo nahrazeno subtilnějším montovaným schodištěm s podestouFoto: Archiv ateliéru

V koupelně použily keramické obklady s imitací travertinu, za kuchyňskou linkou pak zaujmou ručně vyráběně cementové obklady, které se ještě po obložení musejí impregnovat a voskovat. Vtipným detailem je to, že se modrý geometrický vzor, který z kachliček vyskládaly, opakuje i na kusovém koberci pod konferenčním stolkem.

Výrazné obrazy a barevné detaily

Neutrální barevnost na větších plochách se nebály doplnit doplňky ve výraznějších odstínech, ať už se jedná o modré a pastelově růžové retro křesílko nebo dekorační polštářky. Jednu stěnu nechali vymalovat teple šedou barvou a rozmístily na ni originální obrazy od Michaely, které do interiéru vnášejí další akcent. Umělecká díla se objevují i v ložnici, k zemité barevnosti a přírodnímu dřevu skvěle ladí obrazy od Martina Feriho.

Zaujal vás hravý interiér? Líbil by se vám takový výhled?

Reklama

Načítám