Hlavní obsah

Michal Horáček - Ohrožený druh

Foto: Daniela Dostálková

Uznávaný textař Michal HoráčekFoto: Daniela Dostálková

Reklama

Textař Michal Horáček vypráví prostřednictvím nového alba Ohrožený druh další obyčejně-neobyčejné ženské příběhy.

Článek

Album Ohrožený druh se začalo rodit v roce 2003. Michal Horáček si tehdy předsevzal, že dá dohromady pásmo ženských příběhů; tak, jak je vytváří běh lidského života. Album proto otevírá píseň dívky, teprve přecházející práh světa dospělých, zatímco závěr přináší ohlédnutí zralé ženy, která má na co vzpomínat.

Některé texty Michal Horáček napsal přímo na hudbu Paola Conteho a Tanity Tikaram, většinu však předložil vybraným českým a slovenským skladatelům. Z mnoha skladeb (například píseň Veselo k uzoufání zhudebnilo pět různých tvůrců) posléze zvolil ty, které podle něj poetiku a poslání jeho příběhů rozvíjely nejpřesvědčivěji.

Na konečné podobě alba se pak sešla pestrá společnost: Petr Hapka, Jarda Traband Svoboda, Milan Vyskočko, Hana Robinson, Ivan Hlas a Čechomor.

Foto: Sony BMGAlbum Michala Horáčka Ohrožený druhA co je oním „ohroženým druhem" v názvu alba?

Jednu z možných odpovědí podává závěrečná a současně titulní píseň. Nabízejí se však i jiné možnosti. Snad jsou, dnes víc než kdy jindy, ohroženy ženy plné ženskosti...

A snad je tím ohroženým druhem zpěvačka, jíž nechybí osobitý talent, a svět ji přesto téměř nezaslechne. Podle Michala Horáčka neprávem - proto se o nich snaží dát světu vědět.

Mezi vypravěčkami příběhů na novém albu Michala Horáčka se objeví Natálie Kocábová, Tereza Nekudová, Szidi Tobias, Lenka Nová a mnoho dalších.

Album Ohrožený druh vychází 10. listopadu 2008.

Do rádií jej uvádí skladba Jak ten chlap se na mě dívá v podání Lenky Nové a Nadi Válové.

Sony BMG Music Entertainment (Czech Republic), s. r. o.

Reklama

Související témata:

Načítám