Hlavní obsah

Michal peče: Pruhované hvězdičky

Foto: Mona Martinů

Pruhované hvězdičky nejsou žádná věda

Týden, kdy v rámci seriálu Michal peče cukroví chystám vánoční laskominy podle vašich receptů, pokračuje! Už se vám při pohledu na hvězdičky na talířku sbíhají sliny? No nejste samy! A to ještě nevíte, že se uvnitř skrývá malé překvapení v podobě meruňkové marmelády. Čtěte dál a upečte si hvězdičky, které jen tak někdo nedělá!

Článek

Schválně: Nekoukejte se na další fotky z postupu a zkuste hádat: jak se dá takové pruhované těsto na hvězdičky vyrobit? Přemýšlejte… ještě vám dávám chvilku… už víte?... ta-da-dam-dam! Limit vypršel. Jednoduše se vytvoří dvě těsta, z toho tmavého se vykrájí proužky a ty se do světlého těsta následně zaválejí. To ale opravdu hodně předbíháme!

V diskusích jste mi totiž vyčítaly (kromě toho, že mám na většině fotek otevřenou pusu…:o)) , že při válení těsta používám mouku, což těsto znehodnocuje. A měly jste pravdu. Šel jsem do sebe a pořídil jsem si malou silikonovou desku. Stála mě kolem 100 korun, dá se jednoduše složit do krabičky, umývá se jedna báseň a dá se dokonce dát do trouby místo pečicího papíru. K tomu jsem v regálu sáhnul po nerezovém válečku. Ten mě na rozdíl od silikonové podložky moc nenadchnul. Těsto se na něj lepí stejně (i když méně než na dřevěný). Proto se na něj nesmí moc tlačit... S trochou tréninku se s ním ale určitě brzy naučím lépe pracovat.

A teď už šup ke kuchyňské lince, začínám péct 17. druh cukroví!

Foto: Mona Martinů

Jsou křehké a jemné

Na 3 plechy pruhovaných hvězdiček potřebujete: 300 g hladké mouky, 180 g másla nebo Hery, 90 g moučkového cukru, špetku soli, půl lžičky citronové kůry, 3 žloutky, půl balíčku vanilkového cukru, 2 lžíce kakaa, broskvovou nebo meruňkovou marmeládu

Postup: Z mouky, másla, cukru, soli, citronové kůry, žloutků a vanilkového cukru vypracujte hladké těsto. Z něj potom oddělte jednu pětinu, do té přimíchejte kakao a těsto ještě řádně propracujte.

Foto: Mona Martinů

S novým válečkem se musím nejdříve naučit

Na vále (nebo na podložce) světlé i tmavé těsto vyválejte zvlášť. To světlé nechte klidně trochu silnější (5 mm), to tmavší může být klidně tenčí. Kakaový plát nakrájejte rádýlkem na tenké proužky, které pokládejte na světlé vyválené těsto, v rozestupu asi 1 cm.

Foto: Mona Martinů

Z tmavého těsta vykrájejte tenké proužky

Potom vezměte váleček a opatrně a pečlivě tmavé proužky zaválejte do světlého plátu. Vykrajujte hvězdičky, které pokládejte na plech na pečicí papír. Hvězdičky pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 7 minut.

Foto: Mona Martinů

Proužky opatrně zaválejte do těsta

Dílo nechte vychladnout a vždy dva kousky slepujte marmeládou. A je to!

Foto: Mona Martinů

Dílo dovršte meruňkovou marmeládou

Nebojte, naše společné vánoční pečení ještě nekončí. Zítra mě čeká 18. druh (budu koulet žloutkové nepečené kuličky), takže budu přesně v polovině! Díky za e-maily, které mi posíláte na michal@prozeny.cz, i za recepty, které každý den přibývají do rubriky Vaše recepty. Na viděnou zítra!

ynezorPumanzeSaNyknalC