Hlavní obsah

Miláčku, nejsem továrna na děti! Jak mu to vysvětlit?

Foto: thinkstock

Hromada dětí, máma a táta. Jsou muži, kteří touží po opravdu velké rodiněFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají dvě děti a třetí na cestě. Velká rodina, řeknete si. Jenže manželovi čtenářky Mirky (33) to nestačí, chtěl by ještě minimálně dva potomky. Mirka už další těhotenství ale odmítá...

Článek

Mirka od začátku věděla, že její manžel chce mít děti, ale že by jich mělo být tak moc, ji nenapadlo. „Sama jsem vždy chtěla dvě děti, s třetím jsem souhlasila, protože si to manžel moc přál a já si říkala, že to ještě zvládnu, a že koneckonců je to naposled, tak proč si to neužít,“ vypráví Mirka.

Jenže ačkoli třetí dítě přijde na svět až za pár měsíců, Mirčin manžel už plánuje, jak brzy „zadělají“ na čtvrté. „Přijde mi, že se do plození dětí úplně zbláznil a já si připadám jak továrna na mimina. Hned jsem mu řekla, že už další dítě nechci, ale on jako by mě vůbec neslyšel. Jen se usmál, pohladil mě po hlavě a řekl, že teď jsem unavená těhotenstvím, že až mimčo trochu poporoste, rozmyslím si to,“ říká Mirka.

Ta si proto s manželem sedla a pokusila se si s ním promluvit. „Jasně a v klidu jsem mu vysvětlila, že tři děti jsou dost. Že už bych chtěla mít čas pro sebe, chtěla bych začít chodit pravidelně cvičit, abych si dala dohromady postavu zničenou třemi těhotenstvími, chtěla bych si najít práci, třeba jen na půl úvazku, ale prostě se nějak realizovat, tedy jinak než s dětmi. Že až naše třetí dítě půjde do školky, bude mi 36, a já za sebou nemám žádné jiné zkušenosti než s dětmi, a to chci změnit,“ popisuje Mirka.

Foto: thinkstock

Říká se, že těhotenství je nejhezčí období v životě ženy. Chtěly byste ho ale prožít třeba pětkrát?Foto: thinkstock

Jenže ani tohle nevyšlo. Její muž ji jen konejšil a vysvětloval jí, že je hloupost, aby pracovala a trápila se nepříjemnými šéfy, když on má skvělou práci a rodinu dokáže finančně zabezpečit. „Od té doby se u nás o dětech nemluví, ale visí to ve vzduchu. Já se už teď děsím, co bude za rok. Jakmile naše třetí dítě začne chodit, určitě už bude chtít další. Já ale ne, takže bude velké dusno,“ zakončuje Mirka.

Proč tolik?

Faktem je, že už jen tři děti jsou na dnešní dobu spíše více. Většina párů si vystačí s jedním či dvěma potomky, takže lze říci, že Mirčin manžel a jeho touha po plození dětí je víceméně raritní. Nabízí se otázka, proč po tolika dětech touží. Odborníci tvrdí, že nejčastěji k tomu muže vede následující:

  • Okoukaný model z domova – muži, kteří sami vzešli z početných rodin, toto uspořádání napodobují, mají ho zažité a pokládají ho za standard.
  • Realizování nenaplněných snů – může to být ale přesně naopak. Muž, který vyrůstal jako jedináček, si takto vynahrazuje to, co mu v dětství chybělo.
  • Děti jako důkaz úspěchu – „Větší počet dětí může pro muže zaměřené na výkon znamenat důkaz nejen ekonomického, ale i celkového životního úspěchu,“ vysvětluje psycholožka Martina Porkertová.
  • Nižší sebevědomí – „Nelze to samozřejmě tvrdit jednoznačně, ale s každým dalším dítětem muži svou partnerku svým způsobem izolují, omezí ji, a tak se nabízí pohled, zda se nejedná o muže s nižším sebevědomím, žárlivé typy a podobně,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Dítě je věcí obou

Ať už je ale za touhou Mirčina manžela jakýkoli důvod, odborníci jí doporučují jediné. Nenechat se do dalšího dítěte nutit a s partnerem o svých pocitech a přáních průběžně hovořit. Zároveň není vůbec na škodu do péče o potomky manžela co nejvíce zapojit. „Může to mít zásadní vliv na jeho vnímání optimálního počtu dětí v rodině. Role otce je pro zdravý vývoj dítěte nezastupitelná, ale muži svědomitě zabezpečující rodinu po materiální stránce na to někdy zapomínají. Možná že při aktivním trávení času s dětmi sám zjistí, že tři děti jsou i pro něho akorát,“ radí Martina Porkertová.

Taky jste měli doma neshody ohledně počtu dětí? Nebo jste se vždy dokonale shodli? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Načítám