Hlavní obsah

Miluje vás? Poznejte to!

Foto: Isifa

Je partnerova láska skutečná?Foto: Isifa

Reklama

Není minuta, aby vás nepolíbil? Není den, kdy by vám nepřinesl květinu? A větu „miluji tě“ slýcháte pomalu stejně často jako pozdrav? Ten mě ale bezmezně miluje, říkáte si nejspíš. Samozřejmě to tak může být, ale rozhodně na to nespoléhejte. Jsou totiž důležitější projevy lásky, než neustálé doteky, dárečky a srdceryvná vyznání. Jaké? To si přečtěte v následujícím článku.

Článek

Která z žen netouží po romantickém, něžném a pozorném muži? Které z nás by se nelíbilo být neustále ujišťována o tom, jak je úžasná, dokonalá a milovaná? Ale upřímně, říkat třikrát denně „miluji tě“ je vlastně strašně jednoduché. Pravá láska se pozná úplně jinak…

Dávkování lásky podle potřeby

Každý jsme jiný a tomu odpovídá i naše chování ve vztazích a naše potřeby. „Jsou ženy, které ocení květinu, jiné velký dar k narozeninám, některé pozvání na víkend do hor. Pro některé může mít ale nezastupitelný význam něco úplně jiného,“ popisuje psycholožka Katarína Lomská Filasová z portálu Rozvoj osobnosti.

Tím pravým důkazem lásky je tedy především to, že váš partner ví, co je pro vás důležité, a podle toho se chová. Kašlete na prsteny a dennodenní vyznání lásky, ale naopak potřebujete chlapa, který vás vyslechne a můžete s ním o čemkoli mluvit? To, že vás partner miluje, poznáte tak, že ačkoli kytku vám přinesl naposledy před rokem, o vašich potížích v práci s vámi hovoří, kdykoli potřebujete.

Ale pozor! Nesmíte žít v představách, že jsou muži jasnovidci! Opět se potvrzuje, že v partnerství hraje největší roli umění vzájemné komunikace. „Je potřeba, aby si partneři vzájemně své potřeby a touhy sdělovali. Jinak se pak může stát, že je partner třeba nevyslechne, ale ne protože by nechtěl, ale protože nechápe, jak důležité to pro jeho partnerku je,“ dodává Katarína Lomská Filasová.

Foto: Isifa

Partner by vás měl mít přečtenouFoto: Isifa

Věta „miluji tě“ – šetřit, nebo nešetřit?

Říká se, že věta „miluji tě“ má tak hluboký význam, že ji nelze říkat jen tak na potkání. A ani prý není správné jí příliš plýtvat. Podle Kataríny Lomské Filasové to ale zas tak úplně neplatí. Pokud jsou pro jednoho z partnerů častá vyznání lásky důležitá, není nic špatného, když mu to ten druhý dopřeje a říká „miluji tě“ třeba každý den. „Je to opět velmi individuální. Já jsem se sama zamyslela, jestli mi to můj muž říká, a vlastně ani nevím. Sleduji úplně jiné věci. Že mě má rád, poznám z toho, že mi píše, že se na mě těší, že o mě má zájem a že mi třeba rád pomůže s čímkoli, co potřebuji,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

Pokud ale ve vztahu není nic jiného, jen vzduchem neustále lítá věta „miluji tě“, jde bohužel nejspíš o plané gesto, které může cosi skrývat.

Kdy zpozornět?

Jak poznat, že něco není v pořádku? Že láska partnera tak nějak ochabuje? Podle Kataríny Lomské Filasové se v tomto případě vyplatí poslechnout instinkty. „Nejdůležitější signál je to, jaký pocit z partnerova chování máte. Jsem přesvědčená, že pokud žena skutečně chce vědět, jak se situace má, její kontrolky ve formě pocitů jí to řeknou, a ona pozná, jestli se fakt něco děje, nebo je její muž prostě unavený, vystresovaný, oslabený a podobně,“ říká odbornice.

Foto: Isifa

Něco není v pořádku? Věřte instinktům!Foto: Isifa

Ale buďte ve střehu, když…

  • Je váš muž zničehonic zamlklý, podrážděný či nepříjemný.
  • Přestal vám dávat políbení na přivítanou. Nevšímá si vás. Neposlouchá, co říkáte.
  • Odmítá společný víkend na chatě, který jindy sám inicioval, a podobně.
  • Přestal záměrně dělat něco, o čem ví, že má pro vás velký význam.

V tu chvíli je potřeba zbystřit smysly a začít zjišťovat, co se děje. Ideální způsob je položit partnerovi jasnou otázku. „Rozhodně bych mu nepodsouvala, že mě už nemá rád. Příčinou změny jeho chování může to být cokoli, problémy v práci, únava či přepracovanost,“ radí Katarína Lomská Filasová.

  • Otázka může znít například „Trápí tě něco? Připadáš mi poslední dobou zamlklý“, „Proč nechceš jet na chatu, kterou máš tak rád a nebyl víkend, který bychom tam netrávili? Co se změnilo?“
  • Nikdy otázku nestavte tak, aby zněla jako výčitka! Nikdy neříkejte například „Co se děje, proč přede mnou něco tajíš?“ nebo „Už ti nestojím za to, aby ses mi svěřil?“

Špatné znamení je ale to, když partner odpoví „nic“ nebo „s tebou to vůbec nesouvisí“, jednoduše stav, kdy odmítá říci, co se děje a v čem je problém. „Pořád se může jednat o problém v práci, za který se stydí. Ale je to jedno, protože pokud vám takhle závažnou věc nechce říct, tak to samo o sobě signalizuje problém ve vztahu, a to chybějící důvěru,“ popisuje Katarína Lomská Filasová.

Co z toho vyplývá? Vážně nejde o to, kolikrát denně si s partnerem vyznáváte lásku a zda se na každém kroku objímáte. Důležité je umět si říci, co je pro koho důležité, a snažit se touhy toho druhého plnit. To je ta pravá láska!

A co vy? Jak si s partnerem projevujete lásku? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám