Hlavní obsah

Milujete smažené jídlo? Těmto 4 rizikům vystavujete svoje tělo!

Foto: Momentum Vision, shutterstock.com

Milujete smažená jídla? Řekneme vám, proč byste je měli konzumovat spíše výjimečněFoto: Momentum Vision, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je smažení nejméně zdravý způsob úpravy jídla, vás zřejmě nepřekvapí. Ale proč vlastně? Co dělá s potravinami, a především – co dokáže napáchat ve vašem těle?

Článek

I když odborníci na výživu na rizikovou stránku smažení potravin upozorňují již léta, přesto má smažený sýr, řízek nebo hranolky ve vaší kuchyni své nezastupitelné místo.

Smažené jídlo vám chutná, na úpravu je rychlé, cenově dostupné, na dlouho zasytí. Bohužel je ale také hodně kalorické, těžko stravitelné, a pokud má své místo v jídelníčku dlouhodobě, má fatální vliv na vaše zdraví.

Riziko první: Kalorie

Milujete smažený sýr s hranolky a tatarkou? Kdo ne! Jedna taková porce vám ale dodá kolem 1400 kcal. Tělo každého člověka vyžaduje určitý denní kalorický příjem v závislosti na tělesných proporcích, věku a každodenní zátěži. Průměrný denní energetický příjem čítá u mužů nad 31 let 2200 kcal a u žen 1800 kcal.

Jedním smaženým sýrem s hranolky do svého těla dostanete většinu denní dávky kalorií! Co tělo přijme navíc, nestihne již energeticky využít a vše se ukládá do tukových zásob.

Foto: ben bryant, shutterstock.com

Dobře vybírejte olej na smažení. Vhodný je ten, který vydrží vysoké teplotyFoto: ben bryant, shutterstock.com

Riziko druhé: Rakovina

Nejde jen o to, co smažíte, ale také na čem. Pokud používáte obyčejný olej, který se snadno přepaluje, či smažíte (ale i pečete) při příliš vysokých teplotách – 120 °C nebo vyšších –, vzniká přeměnou škrobu neurotoxická a potenciálně karcinogenní látka akrylamid. Bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou poškozovat nervové tkáně, negativně ovlivňují reprodukční schopnosti a s vysokou pravděpodobností mohou způsobovat rakovinu.

Riziko třetí: Tuky, ale nesprávné

Smažené potraviny jsou bohužel také plné tuku. Ty by měly ve stravě tvořit 30 % energetického příjmu, ale záleží, z jakého zdroje tuky přijímáte.

Prof. MUDr. Aleš Žák, DrSc. ze IV. Interní kliniky VFN v Praze k tomu říká: „Pro lidské tělo je klíčový správný poměr omega-6/omega-3 mastných kyselin, který by měl být zhruba 2:1. V našem běžném jídelníčku má však toto číslo obludný rozměr 20:1. Tento velký nepoměr má bohužel velký vliv na rozvoj známých civilizačních chorob, jako jsou nemoci srdce a cév, problémy s imunitou, artritidy, alergie, zhoubné nádory a podobně.“

Právě konzumace tučných a smažených jídel má na výši poměru mastných kyselin významný podíl. K vybalancování nesprávného poměru pomohou kvalitní potraviny, obohacení jídelníčku o ryby, inspirací vám může být i středomořská kuchyně. Dopřejte si i vhodné doplňky stravy s vysokým obsahem omega-3 z ověřených zdrojů (např. Maxicor, Mollers Omega 3 Double, Stabilinat Naturhouse apod.).

Foto: Anetlanda, shutterstock.com

Když už se smažení nechcete vyhnout, připravte si alespoň rybu. Má vysoký podíl tělu prospěšných mastných kyselinFoto: Anetlanda, shutterstock.com

Riziko čtvrté: Ateroskleróza

Kornatění tepen představuje především ve vyspělých zemích, kde se konzumuje více živočišných tuků, nejčastější příčinu úmrtí. Z počátku nebolí, v pokročilém stádiu však vede k celé řadě život ohrožujících problémů.

„V ČR zemře na onemocnění srdce a cév ročně více než 50 tisíc lidí a většina těchto úmrtí je zapříčiněna právě aterosklerózou. Ateroskleróza se nejčastěji projeví jako srdeční infarkt, angina pectoris nebo cévní mozková příhoda,“ uvádí doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., internista ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Riziko aterosklerózy se zvyšuje přibývajícím věkem. Na vzniku onemocnění se ale projevuje i vysoký tlak, vysoké hladiny tuků v krvi, nadváha či cukrovka. „S těmito faktory úzce souvisí i životní styl. Kouření cigaret, nedostatečná fyzická aktivita a nevhodná strava riziko významně zvyšují. Zbystřit by měli i lidé, jejichž příbuzní, muži ve věku do 55 let a ženy do 65, měli kardiovaskulární příhodu. Dědičnost hraje rovněž velkou roli,“ dodává MUDr. Michal Vrablík.

Jak často si dopřáváte něco smaženého?

Reklama

Načítám