Hlavní obsah

Mobilní telefon: Jak ho správně vyčistit?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždy když se dotknete svého mobilního telefonu, přenášíte na něj mikroorganismy i nečistoty z rukou a obličeje. Proto byste si měli alespoň jednou za den najít chvilku a mobil vyčistit. Jak na to?

Článek

Umíte správně vyčistit svůj mobil? Tím nemáme na mysli vymazání nevyžádaných souborů a nepovedených fotek. Tentokrát se zaměříme na to, jak odstranit z jeho povrchu viry a bakterie. A protože doporučení jednotlivých výrobců se od sebe nijak významně neliší, dají se snadno zobecnit. Jinými slovy: svůj telefon při čištění nepoškodíte, když se budete držet následujících pravidel.

Čištění mobilu začíná

Než začnete svůj mobilní telefon čistit, navštivte webovou stránku výrobce, kde s největší pravděpodobností najdete konkrétní doporučení, jak zbavit přístroj virů, aniž byste ho poškodili. Návod i upozornění si pečlivě přečtěte. Před samotnou očistou mobil vypojte z nabíječky, vysuňte z něj další kabely (sluchátka) a vypněte ho. Nakonec ho vyjměte z pouzdra, pokud ho máte, protože to je potřeba vyčistit zvlášť.

Největší chyby: tohle opravdu nedělejte!

Na některé osvědčené způsoby či prostředky na čištění jiných, méně citlivých přístrojů, než je mobil, raději zapomeňte. Co se nesmí, pokud chcete, aby váš telefon zůstal funkční a neporušený?

  • Telefon nikdy nedávejte pod tekoucí vodu, a to ani v případě, že výrobce uvádí, že je odolný proti vlhkosti. -
  • Hadříky nevlhčete obyčejnou vodou, protože v ní jsou mikroskopické částice minerálů, které mohou poškrábat sklo displeje. -
  • Nepoužívejte běžné dezinfekční ani kosmetické ubrousky. Mohou obsahovat pevné mikročástice a zanechat po sobě šmouhy nebo jemné škrábance. -
  • Vyvarujte se aerosolových sprejů, bělidel a abraziv. -
  • Nikdy nestříkejte čisticí prostředek přímo na přístroj. -
  • K čištění nepoužívejte hadříky z běžných textilií či kůže ani houbičky s abrazivním povrchem nebo papírové utěrky. -
Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Ani ten nejvhodnější čistič nestříkejte na mobil přímoFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

1. Nejdříve dezinfikujte povrch

Nejšetrnější je, když telefon pouze očistíte suchým hadříkem. Tímto způsobem se ale bakterií bohužel nezbavíte. Pořídit si můžete také čisticí sadu: obvykle obsahuje speciální tekutinu a hadřík, většinou si však poradí spíše se šmouhami a nečistotami než s dezinfekcí.

Pokud chcete likvidovat mikroorganismy, musíte použít účinnější metodu. Na utěrku z mikrovlákna nastříkejte trochu izopropanolu (isopropylalkoholu, IPA), který koupíte v drogerii nebo v e-shopu. Chcete-li ušetřit, můžete si připravit speciální roztok: izopropanol smíchejte v lahvi s rozprašovačem s destilovanou vodou v poměru 1 : 1.

Lehce navlhčeným hadříkem opatrně otřete všechny tvrdé povrchy mobilu a důsledně přitom dbejte, aby se vlhkost nedostala do žádného otvoru.

2. Vyčistěte objektiv a porty

Pak se zaměřte na malé oblasti, jako je prostor kolem objektivu fotoaparátu, připojovací porty, mikrofon, příp. tlačítka. Šetrně je vyčistěte dřevěným párátkem, v případě potřeby si ho obalte kouskem suchého kosmetického tamponu – je vhodnější než obvazová vata, protože z ní mohou uvíznout v otvoru nepatrné chloupky. Buďte přitom obzvláště opatrní, abyste nepoškodili vnitřek portu. K čištění můžete použít také měkký dětský zubní kartáček. Po odstranění nečistot celý telefon ještě jednou otřete mírně navlhčenou utěrkou z mikrovlákna.

Foto: Phattharinya Saenkaruna, Shutterstock.com

Hlavně opatrně! Hadřík musí být jen navlhčený, aby se čisticí tekutina nedostala dovnitřFoto: Phattharinya Saenkaruna, Shutterstock.com

3. Nechte telefon oschnout

Před opětovným vložením do pouzdra a zapnutím musí mobil zcela oschnout, trvá to nejméně 15 minut. Tento čas využijte k vyčištění pouzdra či obalu.

4. Očistěte obal a pouzdo

Po vyjmutí telefonu namočte silikonové či plastové pouzdro na několik minut do teplé mýdlové vody. Lze je také otřít hadříkem navlhčeným izopropanolem nebo roztokem, který jste použili na čištění mobilu. Kožené nebo dřevěné pouzdro otřete vlhkou mikroutěrkou namočenou v mýdlové vodě. Pouzdra ze všech materiálů před vložením telefonu dobře otřete hadříkem navlhčeným v čisté vodě, pak vysušte utěrkou a nakonec nechte doschnout na vzduchu.

Související témata:

Načítám