Hlavní obsah

Mobily, internet a sociální sítě: Ztrácí kvůli nim seznamování kouzlo?

Foto: Thinkstock

Moderní technologie by měly komunikaci a seznamování ulehčovat. Ale je tomu opravdu tak?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neměli mobily, internet ani sociální sítě. Přesto se dokázali seznámit a zamilovat. Možná to měli naši rodiče a prarodiče vlastně snazší. Pomáhají moderní technologie v lásce, nebo ji spíš komplikují?

Článek

Telefony, internetové seznamky či sociální sítě. To vše by mělo mezilidské vztahy vlastně zjednodušovat. Usnadňovat komunikaci a rozšiřovat možnosti seznámení. Přesto to leckdy vypadá, že nám tyhle moderní vychytávky v lásce spíš brání.

Zabijáci tajemství a zájmu

Muž a žena se někde potkají, zajiskří to mezi nimi a domluví si rande. A v době bez mobilů a internetu na ně prostě museli přijít, protože nebylo, jak se omluvit. „Mobily vůbec nebyly a pevný telefon mělo doma jen pár vyvolených. Takže když měl někdo opravdový zájem, prostě udělal všechno možné, jen aby dorazil. A samozřejmě včas, protože bylo zvykem čekat maximálně deset patnáct minut,“ vzpomíná sedmdesátiletá Jiřina.

Podle ní se kvůli mobilům a možnosti kdykoli něco zrušit či přesunout na jiný den z randění vytrácí jakési kouzlo, to, že první schůzka je opravdu jedinečná. „Dneska vám vlastně nemůže první rande utéct, stačí, když pošlete zprávu. A když nemůžete o něco přijít, kdykoli to lze přesunout, v čem je ta jedinečnost?,“ ptá se Jiřina.

Foto: Thinkstock

Internet je zázračný, proklepnout si na něm můžete skoro každéhoFoto: Thinkstock

Další věcí je takové to prvotní oťukávání, pozvolné seznamování. V dnešní době, kdy si téměř každého můžete dokonale prolustrovat, prostě ho projet internetem, prozkoumat mu fotky a statusy na sociální síti, jdete na schůzku s někým, koho už znáte.

„Vnuk mi líčil, že má první schůzku se slečnou, kterou potkal na nějakém večírku. Už o ní ale věděl vlastně všechno, včetně jejího politického názoru, počtu sourozenců, oblíbených filmů a já nevím, co,“ kroutí hlavou šestašedesátiletá Marta a zasněně vzpomíná, jak za jejího mládí bylo minimálně několik prvních schůzek vždy zahaleno naprostým tajemstvím, které spolu ti dva pomalinku rozkrývali.

„Ti mladí se vlastně ani nepotřebují poznávat, znají se z internetu. A pak se diví, že jim to v reálném životě najednou neklape,“ říká Marta.

Co na to odborníci?

S moderními technologiemi je to podobně jako s ohněm. Umí být dobrým sluhou, ale špatným pánem. A jakkoli mnozí tvrdí, že internet a mobily od sebe lidi vzdalují a narušují intimitu, jedno se jim upřít nedá. Urychlují čas, který je potřeba k tomu, abyste poznali, jaký daný člověk doopravdy je.

Foto: Thinkstock

Nejistota, pomalé seznamování, to už se dneska nenosí. Ještě před první schůzkou toho o tom druhém víte možná až mocFoto: Thinkstock

„Já vnímám technologii jako pomocníka, současně ale vím, že se dá zneužít. Díky těmto vymoženostem se rychleji vyjevuje podstata osobnosti. Když si řeknu, že budu spolehlivý, budu spolehlivý. Šmejd se nezapře v žádné společnosti, akorát v té dnešní bude asi rychleji odhalen,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

I vztahová odbornice Kateřina Matláková ze Školy pro ženy to vidí podobně. „Moderní technologie nám v lecčems komunikaci ve vztahu i mimo něj ulehčují. Zároveň ale umožňují, aby se projevila určitá stránka naší osobnosti. Nemůžeme říci, že telefony a Facebook kazí lidi. To my jejich prostřednictvím můžeme objevovat své stinné stránky,“ říká Kateřina Matláková.

Pokud v sobě máte úctu k druhým, telefon nezneužijete k tomu, abyste jen tak zrušili schůzku. „Pokud v sobě přirozeně někdo úctu k druhým nemá, prostřednictvím telefonu se může jen jeho charakter rychleji projevit, než tomu bylo dříve,“ dodává Kateřina Matláková.

A co vy? Jsou vám moderní vychytávky v lásce pomocníkem, nebo vám to spíš komplikují?

Reklama

Načítám