Hlavní obsah

Moderní nádobí: Co všechno umí?

Foto: Tefal

Když si zvolíte správné nádobí, pak vás vaření bude bavit dvojnásobněFoto: Tefal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré nádobí! Slyšeli jste o něm? Umí vylepšit tepelnou vodivost nerez oceli, keramické se už nepoškrábe... Co se může dát na indukci? A jak ušetřit díky nádobí místo v lince? Vše vám povíme.

Článek

Každý materiál, z něhož se dnes vyrábí nádobí do kuchyně, se může pochlubit řadou dobrých vlastností, ovšem nikdo není bez chybičky. Proto výrobci kombinují a upravují materiály tak, aby se jejich výsledek k dokonalosti, a tím i ke spotřebiteli, co nejvíce přiblížil.

1. Profíci si cení oceli

Původně byly ocelové pánve značky de Bayer určené pro profíky. Používá je například i tým šéfkuchaře Davida Šaška, který uvádí, že na jedné pánvi za rok připraví až 35 000 pokrmů, aniž by jí to uškodilo. Pro domácí použití byla řada pánví Mineral B Element vylepšená o povrchovou úpravu na bázi včelího vosku, který chrání výrobek před zoxidováním a zvyšuje nepřilnavé schopnosti. „Pánve jsou určené na všechny typy varných zdrojů včetně indukce,“ uvádí Denisa Metzgerová z internetového obchodu Kulina. Například hluboká pánev o průměru 28 centimetrů stojí zhruba 1640 korun.

Foto: IKEA

Na všechny typy varných desek včetně indukce lze použít i pánev wok 365+ z nerez oceli a hliníku, opatřenou nepřilnavou vrstvou Platinum plus, která stojí 499 KčFoto: IKEA

2. Zelené materiály

Nejen vaše zdraví, ale i planety mají ochránit pánve GreenPan, při jejichž výrobě se spotřebuje méně energie, a tím se i méně zatěžuje životní prostředí oxidem uhličitým. Pánve jsou opatřené nepřilnavým keramickým povrchem Thermolon, o kterém výrobce uvádí, že poprvé se použil nepřilnavý povrch na bázi čistě přírodních minerálů, který odolává vysokým teplotám. Například pánev z řady Rio o průměru 20 centimetrů stojí 529 korun.

Foto: archiv firmy

Vyberte si z mnoha pánví GreenPan tu, která vám bude nejvíce vyhovovatFoto: archiv firmy

3. Vychytané kombinace

Nikdo není dokonalý, tedy ani měděné nádobí, byť měď nejlépe vede teplo. Proto se spojuje s dalšími materiály, například s nerez ocelí, například v řadě M'150. Ovšem nádobí Mauviel využívá i jiné dvojice. M'stone2 má tělo z anodizovaného hliníku, který velmi dobře vede teplo a je odolný, a vnitřní keramický nepřilnavý povrch nabízí vaření s minimem tuku a snadné čištění. Díky speciálně úpravě dna lze nádobí používat i na indukční vaření.

Foto: Potten&Pannen – Staněk

Vlevo vidíte řadu M'150, vpravo hrnec M'stone2 o obsahu 2,5 l, který vás vyjde na 2899 KčFoto: Potten&Pannen – Staněk

4. Keramika umí všechno

Kolekce Flame značky Emile Henry je prvním keramickým nádobím na světě, které uvaří na všech typech sporáků včetně indukčních (s použitím adaptačního disku). Speciální technologie Ceradon křehkou keramiku vylepšila: nádobí je odolné proti otlučení, poškrábání nebo teplotním šokům. Takže můžete třeba pekáč s naloženým masem vyndat z lednice a hned ho vložit do rozpálené trouby nebo v něm uvařit, případně ohřát jídlo v mikrovlnce, a až ho sníte, svěřit nádobí myčce.

Foto: Potten&Pannen – Staněk

Keramický hrnec Flame s poklicí o průměru 22 cm a objemu 2,5 l užijete jak na pečení v troubě, tak na vaření na klasickém sporáku. Jeho cena je 2089 KčFoto: Potten&Pannen – Staněk

Foto: Kulina

Série Revolution značky Revol potěší milovníky designu. Jde o první porcelánové nádobí, které můžete použít na všechny typy varných zdrojů včetně indukce a mikrovlnné trouby (například hrnec o průměru 19 cm stojí 2491 Kč)Foto: Kulina

5. Smalt je klasika

Doma, na chalupě, na chatě… Dobře se najíst chcete za každých okolností, ale proč kvůli tomu hned stěhovat celou kuchyni, když stačí jeden kousek? Ve smaltovém hrnci Tefal Uniflex můžete vařit, péct i smažit, topné těleso je ve víku a nádobu lze vyjmout a používat i jako běžný hrnec na sporáku (kromě indukčního). Výrobek s nepřilnavým povrchem Prometal slibuje zdravější přípravu – jídlo se nepřipálí ani s minimem tuku a samotný hrnec můžete dávat do myčky.

Foto: Tefal

Jeden hrnec na všechno vaření? Jmenuje se Uniflex, nabízí obsah 5 l a stojí 2999 KčFoto: Tefal

Foto: Bionaire

Další řešení nabízí takzvaný pomalý hrnec Crock Pot Sauté s vnitřní vyjímatelnou nádobou z ETC kameniny o obsahu 5,7 l za 2970 KčFoto: Bionaire

6. Plast může být i recyklát

Nejen nádobí usnadní práci v kuchyni. Pro ekologicky smýšlející čtenáře je tu tip v podobě náčiní Enjoy, na jehož výrobu se použily PET lahve, díky řadě Elevace už nemusíte stále utírat pracovní desku, další pomůcky zase ušetří místo, například skládací cedníky z nerez oceli a silikonu. „Silikon zabraňuje poškrábání pánví a nerezového nádobí, je odolný teplotám a lze ho mýt v myčce,“ připomíná Marcela Paťhová z Concept store Potten – Staněk.

Foto: Dokuchyne

Náčiní Elevace značky Joseph Joseph šetří nervy každé hospodyňky – ani když ho položíte na linku, jeho hlava se jí nedotkne (jeden kus za 240 Kč)Foto: Dokuchyne

A které nádobí se vám nejvíce osvědčilo? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři.

Načítám