Hlavní obsah

Módní kousky ze 70., 80. a 90. let. Které si nechat a jakých se zbavit?

Foto: vfedorchenko, Shutterstock.com

Vezměte si z minulých časů to nejlepší. A to se týká i módyFoto: vfedorchenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se probrat vlastní skříně nebo nakouknout do skříní se šatstvem svých rodičů či prarodičů? Které kousky má smysl si ponechat, a které vyhodit nemilosrdně do kontejneru?

Článek

Určitě nelze říci, že veškeré staré oblečení vyšlo z módy a jako takové by mělo být vyřazeno ze šatníku. Jednak si můžete sami všimnout, že se móda do jisté míry dost opakuje, dále se vždy najdou určité stálice, které ze šatníků prostě nemizí. A každá dekáda přinesla několik nových kusů, kterých by byla škoda se zbavovat, neboť je možné je unosit i nyní či v budoucnosti.

Volte vždy jen jeden kus

Jak nosit staré kousky, ale přitom nevypadat staromódně? Pamatujte, že stačí vždy jeden takový kus oděvu, který nejlépe zkombinujte s dalším oblečením, které je univerzální a módě tolik nepodléhá. Vždy si vybírejte kvalitní materiály.

Například pro sedmdesátá léta byly typické umělé, kousavé látky, které dnes působí velmi předpotopně a parádu v nich neuděláte, i kdybyste se bůhví jak snažily.

Ze sedmdesátek si ponechte zvonáče

Sedmdesátá léta jsou léta Abby, disca, glamrocku, ale i počátku punku. I muži si dopřávali zženštilý vzhled, proto ti budou v této éře hledat vhodné oblečení kromě pár klasických kusů asi dost těžko. To ženy se už mohou lépe rozhlédnout…

Rozhodně říkáme ano zvonovým kalhotám. Pokud máte dlouhé nohy, vypadají naprosto skvěle. Takové kalhoty budou dnes působit výborně, ať už budou džínové, nebo látkové.

Použít můžete také haleny s výšivkou nebo beránčí kožíšky podobného druhu, které se tehdy oblibou nosily. Další pěkný kousek, který obohatí váš šatník, bude semišové sáčko klasického střihu.

Pokud máte odvahu, zkuste si ovázat v létě hlavu větším srolovaným šátkem a ten doplnit obrovskými poloprůhlednými brýlemi.

Foto: archiv firmy

Zvonové džíny dnes prodává mnoho módních konfekčních obchodů. Zde C&A, cena 1236 KčFoto: archiv firmy

Foto: @zorkahejdova, Instagram

Zorka Hejdová ukazuje na svém Instagramu divadelní kostým s poznámkou: Takhle ne!Foto: @zorkahejdova, Instagram

Foto: archiv firmy

Zvony rozhodně nevyhazujte, jejich módnost rotuje jako země kolem své osy. Lindex, cena 999 KčFoto: archiv firmy

Svetr s netopýřími rukávy vede i dnes

Osmdesátá léta byla do značné míry ve znamení nepřirozenosti, takže hledat vhodné oblečení, které byste přenesly do dneška, nebude právě snadné. Osmdesátá léta přinesla volné svetry s „netopýřími“ rukávy. Ty se do jisté míry nedávno vrátily do módy, takže pokud najdete některý pokud možno bez vzorů a v nějaké neutrální, nikoli tehdy populární řvavé barvě, vyzkoušejte ho.

V osmdesátých letech se také objevily krátké šaty s lodičkovým výstřihem z pružného materiálu. I ty, pakliže jsou vyrobené z kvalitního materiálu, byste mohly nosit s delším blejzrem. Využijete také tehdy populární džínové šortky.

A co z této éry máte vyřadit? Rozhodně cokoli s extrémně vycpanými rameny, ďábelsky zdobené džínové bundičky, pestrobarevné plastové doplňky ve velké míře… A tak bychom mohli pokračovat ještě pěkně dlouho.

Foto: archiv firmy

Klasická bunda zvaná džínska přežila do dnešních dnů a je stále moderní a nadčasová, Levi's, cena 1490 KčFoto: archiv firmy

Foto: marinafrost, Shutterstock.com

Džínové šortky užijete v létě k triku, blůze, jak je libo....Foto: marinafrost, Shutterstock.com

Foto: archiv firmy

Volné svetry z osmdesátých let využijete hlavně v jednobarevné variantě, Lindex, cena 1400 KčFoto: archiv firmy

Devadesátky přinesly lacláče

Devadesátá léta mohou mít mnohé z nás ještě v čerstvé paměti. Móda grunge, rave party, ale i styl seriálu Beverly Hills 90210 či Spice Girls. Ačkoli mohou mnohé z vás cítit vůči této době nostalgii, neboť vám právě tehdy bylo sladkých -náct, je třeba seznat, že mnohé věcí z této éry jsou staromódní a měly by jít z kola ven.

V devadesátkách se nosily s oblibou džínové lacláče, které právě nyní zažívají renesanci. Pokud si je můžete na svou postavu dovolit, klidně je vytáhněte. Zapomeňte ale na pásek, který se k nim tehdy nosil. Ponechte si také tehdy moderní prádlové šaty na ramínka, vyšisované džínové bundy klasického střihu, grunge dlouhé šaty s jemným vzorem. Vyhoďte oproti tomu vše s ďábelskými nápisy!

Foto: archiv firmy

Laclové kalhoty z devadesátých let se vrátily, nabízejí je i řetězce s konfekcí, H&M, cena 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Krajkové šaty na ramínka můžete nosit přes triko, Zara, cena 599 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Šaty s puntíky jsou opět v plné slávě zpět, H&M, cena 599 KčFoto: archiv firmy

Máte některé oblíbené kousky z minulosti? Které a k čemu je nosíte?

Reklama

Související témata:

Načítám