Hlavní obsah

Bere vaše dítě drogy? Odhalte to!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě může svést zkušenější kamarádFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Drogy a návykové látky mohou ohrozit kohokoliv. I poměrně malé děti! A právě ty jsou skupinou nejrizikovější - do závislosti spadnou nejrychleji a také nejzásadněji. Řekneme vám proto, jak na svém dítěti můžete účinek drogy poznat a jak její přítomnost testovat!

Článek

Máte podezření, že vaše dítě „něco" požilo? Nicméně zapírá? V takovém případě ho můžete nechat podstoupit test na přítomnost drog v krvi. Tyto testy seženete v každé lékárně či na internetu a můžete je provést sami doma.

Testy se vyplatí

Vyšetření pomocí těchto testů je velmi snadné a zvládne ho kdokoliv. Lze jej připodobnit třeba těhotenskému testu. Testy se provádějí z různých vzorků. Může to být z moči, z potu, z vlasů nebo ze slin. Z vlasů jsou přitom schopny zjistit přítomnost drog v těle ještě několik let potom, co byla droga užita. Provádí se však pouze ve specializovaných laboratořích.

Pro domácí použití se nejčastěji prodávají testy z moči a slin. Celý set má podobu malé nádobky na odběr vzorku a detekčních proužků, kam kápnete moč a chvíli počkáte. Pokud provádíte testy ze slin, je třeba naslinit testovací houbičku a opět kousek ukápnout do detekčního okénka. Podobně jako u těhotenského testu je výsledek pozitivní či negativní podle toho, zda se zobrazí jeden nebo dva proužky. Můžete si vybrat buď test, který dokáže odhalit několik drog najednou, anebo pouze test na určitou drogu. Testy vás přijdou na sto až několik set korun, podle toho, zda máte podezření na jednu látku, nebo na látek více.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Droga je snadno dostupná na diskotékáchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Čas odhalení je různý

Čas, po který lze v těle drogu odhalit, se u každého testovaného jedince liší. Do úvahy je třeba vzít výšku, váhu, podíl tělesného tuku, rychlost metabolismu, věk a hlavně také to, kolik drogy bylo požito. Proto berte následující tabulku jako orientační.

Jak to poznat?

Všeobecně lze říci, že drogy mohou být za tím, když se vaše dítě začne chovat najednou nějak „divně", ale každá droga má svoje specifické příznaky. Není to tedy jako u alkoholu, kde pití jakéhokoliv druhu směřuje k opilosti. Cigarety také jistě ucítíte.

Velmi se liší zejména příznaky tzv. stimulačních drog (pervitin, kokain) od opiátů (heroin).

Ačkoliv i mezi jednotlivými zástupci určité skupiny jsou velké rozdíly, lze říci, že stimulancia mají budivý charakter, takže jedinec je po nich aktivní a vzrušivý, což však neplatí v okamžiku, kdy drogy (zejména pervitin) přestanou fungovat - v okamžiku tzv. dojezdu. Zornice jsou po požití budivé drogy rozšířené, ale opět to nejde brát ve stech procentech případů. Dítě, které požilo takovou drogu, bude hyperaktivní, ale nevydrží vám dlouho hledět do očí, jeho pohled bude spíše uhýbavý. Oproti tomu opiáty způsobují spíše malátnost a otupělost a zornice se po požití naopak stáhnou do velikosti špendlíkové hlavičky.

Co je ale nejdůležitější, je, mít jako rodič oči otevřené a být se svým dítětem v úzkém kontaktu. Neznamená to neustálou kontrolu, ale pozornost a zájem o něj ano.

Reklama

Související témata:

Načítám