Hlavní obsah

Moje svatba snů: Vyberte si svůj prstýnek!

Foto: www.thinkstock.com

Prsten je symbol lásky a štěstíFoto: www.thinkstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snubní prstýnky nejsou jen obyčejným doplňkem. Mnozí ani netuší, jak magický význam má jejich nošení! Kruhový tvar bez začátku a konce znamená nekonečnost lásky a štěstí, ale také závazek a ochranu před zlými silami. Nosí se na prsteníčku, o kterém se traduje, že jím prochází „tepna lásky“ vedoucí až k srdci. Jaké ale vybrat? Máme tipy pro všechny!

Článek

Předchůdci dnešních prstýnků byli zhotoveni z konopných motouzů, různých trav, dřeva a jiných materiálů, ale zanedlouho konopí nahradilo železo jako symbol moci, a poté zlato jako symbol čistoty. Drahé kameny se do nich začaly vsazovat až ve 14. století. S touto novinkou přišli jako první italští šperkaři. Takto zdobené prstýnky měly ochraňovat život i zdraví. Dovolit si je však mohli pouze bohatí.

Velikost neodhadujte!

Při výběru toho vašeho se soustřeďte nejen na design, ale i kvalitu, materiál, a hlavně na to, jestli vám dobře sedí. Profesionální klenotník dokáže hravě zjistit správnou velikost a bude umět dobře poradit. V žádném případě se nedoporučuje měřit velikost od oka! Je rozumné zkoušet si prstýnky v rozdílných částech dne, protože ráno bývají prsty trochu opuchlé. Jestli trpíte alergiemi a máte smysl pro detaily, nepodceňujte ani výběr materiálu. Titan málokdy způsobuje nežádoucí reakci a tvrdostí se mu zlato nevyrovná. Prsten z wolframu je velmi bytelný a schopný přežít i střet s kovovým předmětem. Poškodit ho dokáže jen diamant. Nejlepší vlastností platiny je pro změnu barevná stálost a trvalý lesk.

Foto: weddingrings.net

Platina, diamanty a masivní zlato pro náročnéFoto: weddingrings.net

Určitě byste rádi nosili svoje svatební prstýnky po celý život, a proto je velmi důležité, abyste si vybrali takové, které vám budou oběma vyhovovat a budou v souladu s vaší i partnerovou osobností. Nemusí mít bezpodmínečně stejný vzhled, klidně může mít každý z vás jiný prstýnek. Zamyslete se, zvažte všechny vaše vlastnosti i finanční možnosti a vybírejte. My se vám teď pokusíme rozhodování ulehčit.

Foto: weddingrings.net

Prsteny s křesťanskými symbolyFoto: weddingrings.net

Romantici se smyslem pro tradice

Tyto osoby obvykle dostávají do vínku cit pro eleganci, dokonalost a nelpí na nejnovějších módních trendech. Jejich šperky jsou jednoduché, tradičně zdobené. Pakliže jste romantické duše, z materiálů se pro vás nejvíce hodí klasické zlato a platina. Prstýnky mohou mít vsazený i drahokam, ale maximálně jeden s pěkným zaobleným tvarem blízkým tomu klasickému, jaké si pamatujeme u našich rodičů a prarodičů. Žádná hranatost, jen něžné tvary hodné královského páru.

Foto: weddingrings.net

Gravírované žluté zlato je klasikaFoto: weddingrings.net

Spontánní, veselé a tvořivé osobnosti

Slovo „jednoduchost“ jim nic neříká, protože vždy mají plnou hlavu nápadů. Móda je jejich koníčkem, neboť milují experimenty a hravě kombinují jednotlivé kousky. Tradiční zlatý prsten je moc neokouzlí. Když zlato, tak bílé, dorůžova zbarvené, nebo prsten z platiny. Jste veselý člověk? Potom vám jistě padne do oka prstýnek s nápaditým designem. Gravírovaný, posetý kamínky.

Foto: weddingrings.net

Zajímavé prsteny s růžovým zlatem nebo onyxyFoto: weddingrings.net

Sportovní a dobrodružné typy

Jsou praktické a přesně tímto způsobem i přemýšlejí. Dávají přednost jednoduchosti a menší náročnosti na údržbu. V jejich šperkovnici je možné najít nenápadné šperky, které charakterizují nekomplikované tvary a žádný lesk. Jestli si máte vybrat, zvolte matný prstýnek z bílého zlata, titanu nebo platiny světlé barvy s pravidelným symetrickým tvarem a bez ozdobných kamínků. Ty by vás jen znervózňovaly.

Foto: weddingrings.net

Kombinace bílého a žlutého zlata je efektníFoto: weddingrings.net

Nezávislý a ambiciózní člověk

Klade velký důraz na kvalitu vypracování a vzhled. Vždy pevně kráčí za svým cílem, zajímá ho kariérní růst a potrpí si na eleganci a dokonalost detailů. Žádná skromnost. Jako materiál se mu nejvíce zamlouvá bílé zlato, platina a titan. Avšak od sportovně laděných lidí se liší požadavkem na luxusní a moderní vzhled. Tito jedinci obdivují šperky nadčasové, elegantní s neobvyklým vzhledem, ke kterému jim dopomáhá vsazený vzácný kámen.

Foto: weddingrings.net

Zásnubní i snubní prstýnky v saděFoto: weddingrings.net

Odvážný, výstřední pár

Jsou vždy dokonale oblečení a sledují nejnovější módní trendy, podle kterých si vybírají i šperky. Milují luxus, ornamenty, výstřednost a dobrodružství. Někdy mají sklony ke kýčovitosti. Když se podíváte na jejich oblečení a doplňky, nenajdete tam dva stejné kousky. I v případě, že by jich nebylo hodně, každý z nich bude jedinečný, nápadný a drahý. Proto by váš nejideálnější prstýnek měl být nápadný, bohatě zdobený a osazený drahými kamínky. Ideální bude diamant.

V zásadě platí, že i šperky podléhají módě a ta se mění. Proto vybírejte hlavně podle svého vkusu a pohodlí. Snubní prstýnek je víc než jen doplňkem. Má vyjadřovat vaše emoce a slib, který dáváte, když si milovanou osobu berete.

Foto: 3Dstyl

Zásnubní a snubní prsten můžete složit do jednohoFoto: 3Dstyl

Dva v jednom?

A na závěr máme jeden velmi zajímavý tip. Už jste slyšeli o snubních a zásnubních prstýncích, které se do sebe dají skládat? Novomanželčin levý prsteníček tak zdobí dva nejdůležitější obroučky jejího života vypadající jako jeden honosnější. Je to praktické a nápadité řešení, které i skvěle vypadá.

„Cenově se nijak neodlišují od běžné nabídky, suma je vázaná na váhu prstýnků. Takže pokud celá sada včetně zásnubního prstenu váží například 10 gramů krát 1200–1500 Kč za gram, je to 12 15 tisíc korun za komplet ve zlatě se zirkony,“ informuje Hana Vrbová, jednatelka společnosti 3Dstyl s. r. o.

Pokud se ale pro tento originální nápad nenadchnete, určitě přijdete i na další způsoby, jak zazářit. Třeba šlechtěnou ocelí!

Reklama

Načítám