Hlavní obsah

Moučníky se sněhovou čepicí: Ochutnejte je!

Foto: Jakub Jurdič

Užijte si v zimě sněhu. Alespoň v kuchyni!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dole jemné nadýchané těsto, uprostřed náplň a k tomu občas třeba i ovoce. To všechno najdete ve sladkých moučnících se sněhem, které jsme pro vás v dnešním zimním vydání připravili. Odoláte jim?

Článek

Nadýchané, vláčné a se sněhovou čepicí. Tak na takové tři moučníky se můžete těšit v dnešním článku s recepty. Vždyť jaké jiné moučníky by měl péct Snížek?

Sněhový koláč s ovocem

Potřebujete:2 vejce, 190 g cukru moučka, 150 g másla, 200 g polohrubé mouky, 200 ml přecezeného ovocného kompotu nebo čerstvého ovoce, špetku soli.

Foto: Jakub Jurdič

Místo jahod můžete použíte jakékoli jiné ovoceFoto: Jakub Jurdič

Žloutky vyšlehejte s 90 g cukru, přidejte rozpuštěné máslo, mouku a vypracuje tuhé soudržné těsto. To natlačte na dno máslem vymazané koláčové formy. Základ vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte ho asi 15 minut. Mezitím nachystejte náplň. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha (čím tužší, tím lepší) a opatrně do nich vmíchejte kousky ovoce a zbytek cukru. Sněhovou čepicí pokryjte koláčovou základnu, snižte v troubě teplotu na 160 stupňů Celsia a koláč nechte asi 20–25 minut dopéct.

Dvoubarevné řezy

Na 1 plech potřebujete:4 žloutky, 100 g cukru krupice, 100 ml mléka, 100 ml oleje, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 sáček prášku do pečiva. Na náplň: 4 bílky, 4 jablka, 2 lžíce cukru krupice, sáček skořicového cukru na posypání.

Foto: Jakub Jurdič

Tmavý základ a čepice na vrchu? Proč ne?Foto: Jakub Jurdič

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Vymíchejte poměrně tekuté těsto, které nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Základ řezů vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte ho asi 12 minut. Mezitím vyšlehejte bílky (se špetkou soli, aby držely) v tuhý sníh a zlehka do něj vmíchejte cukr a nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka. Pokud v nich bude hodně šťávy, je potřeba ji nejprve slít! Sníh rozprostřete na předpečené těsto a moučník vraťte na 25–30 minut do trouby, tentokrát ale snižte teplotu na 160 stupňů. Ještě teplé řezy posypte skořicovým cukrem.

Tvarohový dort s čepicí

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 400 g měkkého tvarohu, 5 vajec, 200 g cukru moučka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 30 ml oleje, 450 ml mléka, 1 balení listového těsta, 1 vanilkový cukr.

Foto: Jakub Jurdič

I tvarohový dort může se sněhem zachutnatFoto: Jakub Jurdič

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a vyváleným listovým těstem. V misce spojte tvaroh, žloutky, cukr moučku, pudinkové prášky, olej i mléko, metličkou vše důkladně rozmíchejte a těsto nalijte do připravené formy. Dort vložte do trouby a pečte ho při 180 stupních Celsia zhruba 30 minut. Poté ho vyndejte a pokryjte sněhovou čepicí. Tu jste připravili vyšleháním bílků v tuhý sníh a letmým promícháním s vanilkovým cukrem. Vraťte do trouby a asi 17 minut dort dopékejte při 160 stupních Celsia.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější recepty se sněhem? Hraběnčiny řezy? Nebo jiné? Podělte se o ně s ostatními v diskusi nebo v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Načítám