Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Když se řekne mrkev, leckomu se vybaví dušený postrach, který se v jídelnách servíroval s bramborem a tuhým hovězím, případně o nic vydařenější vtipy o králíčcích. Jde to ale i chutně! Co říkáte na rizoto?

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 ks citronu
  • 40 g parmazánu
  • 1 lžíce másla
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 6 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g zadního hovězího
Článek

Postup

01.

Maso nakrájejte proti vláknům na kousky a nechte zatáhnout na rozpáleném oleji. Přihoďte najemno nakrájenou cibuli, a když změkne, i 4 mrkve nakrájené na kostičky. Vmíchejte nasekaný česnek, tymián, rýži a zalijte 2,5 hrnky vývaru.

02.

Povařte 15 až 20 minut do změknutí (v případě potřeby přilijte ještě vývar).

03.

Mezitím si v jiném kastrůlku připravte pyré ze zbylých dvou mrkví: nasekejte je na čtvrtky a spolu se lžící másla, troškou vody a špetkou soli povařte do změknutí. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré a spolu s nastrouhaným sýrem vmíchejte do uvařeného rizota.

04.

Dochuťte citronovou šťávou (pokud máte chemicky neošetřený citron, vmíchejte do rizota i ostrouhanou kůru, dodá mu perfektní vůni), solí a čerstvě mletým pepřem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 985,29 kJ
Bílkoviny21,28 g
Tuky16,62 g
Sacharidy57,61 g
Sůl1,25 g
SAFA5,94 g
Vláknina5,13 g
Cukry9,14 g
Související témata:

Načítám