Hlavní obsah

Mrtvý vztah. Co když vaše láska vyhasla, aniž jste si toho všimli?

Foto: Profimedia

Možná se nehádáte, ale to nemusí být známka toho, že je váš vztah šťastnýFoto: Profimedia

Reklama

Všechno jde hladce. Nehádáte se, vše funguje jako dobře promazaný stroj. Ale kdy jste se spolu naposled zasmáli? Kdy jste cítili lásku? Pozor, váš vztah může být mrtvý, i když jste si toho nevšimli.

Článek

Na první pohled není vůbec poznat, že by mohlo být něco špatně. Nemáte konflikty, na všem se bez problémů dohodnete, máte přesně rozdělené povinnosti, vychováváte děti, možná jste úspěšní v práci a pyšníte se dokonalou domácností.

Jenže jste spíš velmi dobře prosperující obchodní společnost než partneři. Vše je čistě funkční, chybí emoce, romantické chvilky, okamžiky souznění, láska.

Běžný stav

Bohužel je to stav, ke kterému se dopracuje velmi mnoho lidí. „Po nějaké době se páry přirozeně začnou orientovat na funkčnost a chod rodiny a celé mašinerie kolem. Vše vyžaduje nemalé množství energie a pomalu se ze vztahu vytrácí společný čas a hlavně síly pro společnou komunikaci a vnímání se,“ popisuje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Jedou na jakési technické úrovni a na pocity už nezbývá prostor. „Na všem kolem dětí a domácnosti se dohodnou, a to je pohltí natolik, že si ani nevšimnou, že něco zásadního chybí. Že už mezi nimi není to jiskření. A tím nemyslím jen to pozitivní, ale i to, že nemají konflikty, nevjedou si do vlasů, vše mezi nimi probíhá na takové bezemoční intelektuální úrovni,“ dodává psycholožka Katarína Filasová z Centra pro zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Profimedia

Partnerství není jako dobře řízená obchodní společnost. Ve vztahu jsou potřeba emoce a hlavně láskaFoto: Profimedia

Jak to končí?

Jsou lidé, kteří takhle prožijí celý život a ani si nepřipustí, že by jim něco scházelo. „Takové potlačení ale může vyústit v nemoc, obzvláště pak u žen. Vnitřní nenaplněná touha totiž sžírá člověka zevnitř,“ varuje Kateřina Matláková.

Výrazně se samozřejmě také zvyšuje riziko nevěry. Stačí potkat někoho, kdo lásku, emoce a teplo poskytne, a jste ztraceni. „Lidé často sami sobě lžou, přesvědčují se, že jsou takhle spokojení, a pak najednou bum, na někoho narazí, zamilují se a pak to nabere rychlé otáčky,“ vysvětluje Katarína Filasová.

Změňte to

Prvním krokem k „uzdravení“ vašeho vztahu je přiznat si, že není tak skvělý, jak si myslíte. „Některé páry si takové odcizení uvědomí sami od sebe, některé musí nakopnout nějaký impuls, třeba nemoc, nehoda, nebo právě vzplanutí mimo vztah,“ říká Kateřina Matláková. V takovém případě bývá náprava samozřejmě složitější, ale není nemožná.

Foto: Profimedia

Kdy jste se spolu skutečně zasmáli, dali si najevo své city? Už si ani nevzpomenete?Foto: Profimedia

Nejdřív o tom musíte s partnerem začít mluvit, vzájemně si říci, co vám chybí, po čem se vám stýská, co byste si přáli. „Já vyhaslým partnerstvím doporučuji věnovat sobě i druhému více bdělé pozornosti, Začít skutečně poslouchat, když váš protějšek něco říká, a nedělat u toho tisíc věcí, včetně odepisování na esemesky nebo na e-maily,“ radí Kateřina Matláková.

Zaměřte se na to, proč jste spolu, proč jste se před lety do sebe zamilovali. Potřebujete znovu pocítit vděčnost za to, že se máte! „A rozhodně si ve svém světě povinností udělejte pravidelné okénko pro společné chvíle o samotě,“ dodává Kateřina Matláková.

Někdy to ale nemusí jít. Někdo ze sebe prostě nedokáže vydolovat, co doopravdy cítí, odmítá si přiznat, že by chtěl něco měnit. „A když si to přiznají, často neví, co s tím. Řešit problémy ve vztazích nás totiž nikdo moc neučí,“ tvrdí Katarína Filasová. V takovou chvíli není vůbec od věci vyhledat pomoc odborníka a pod jeho vedením se dopátrat toho, jak váš vztah oživit.

Prožili jste něco podobného? Jak jste to zvládli?

Reklama

Načítám