Hlavní obsah

Životní úroveň se nám sníží, přežít se dá ale všechno, říká psychiatr Radkin Honzák

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Proč si nedokážeme užít blahobyt? Co se děje v mozku, když si koupíme auto? A kde pořád hledat radosti, když je svět plný starostí? Nad tím se v dalším díle podcastu MUDr.ování zamýšlí přední český psychiatr Radkin Honzák.

Článek

Zdražení, inflace, chudoba. To jsou slova, kterými nás už půl roku média straší. Ne, že by ekonomické výhledy byly radostné. Ale až na ty skutečně vážné případy se nám zatím nic hrozného neděje. „Bědovat nad tím, že si nemohu dopřát výlet na ,Malé divy´ nebo ,Velké divy´, to snad nemůže nikdo myslet vážně,“ říká v podcastu MUDr.ování psychiatr Radkin Honzák s tím, že sešup je sice nevyhnutelný, ale ne fatální.

„Lidstvo bylo na pokraji vyhynutí už několikrát. Ale naši předkové to vždycky přežili. My, osmdesátníci, jsme tady ještě právě proto, abychom rozmazlené generaci, která se brzy začne hroutit, předvedli, co všechno se dá přežít. Válka, revoluce, bombardování Prahy, Vítězný únor, měnová reforma,“ vypočítává v podcastu psychiatr a dodává, že existují mnohem větší zločiny, než je drahé pivo.

Ferda by v cizích službách neobstál

„Vypozoroval jsem, že kniha stojí vždycky desetinásobek toho, co pivo. Když stálo dvě koruny, knihy stály dvacku. Děsím se toho, až bude pivo za sedmdesát,“ říká Radkin Honzák a pak vysvětluje, co myslel oním zločinem horším, než je současná drahota. Byla to podle něj izolace lidí během covidu.

„Absence sociálních kontaktů je ohromný stresový faktor. Bez pohlazení chátráme,“ předkládá psychiatr vědecky podložená fakta. „Nemůžeme sice někomu uříznout hlavu a zkoumat, co se v ní děje, když ho nikdo nepohladí, tak se to zkoumalo na mravencích. Ti jsou totiž také sociální druh jako my. Izolovaný mravenec přišel během krátké doby o část imunity a obranných mechanismů proti stresu a během dvou dnů uhynul. Ferda v cizích službách by neobstál,“ vysvětluje s humorem sobě vlastním v podcastu MUDr.ování populární psychiatr.

V podcastu také zmiňuje nejnovější výzkum, který v lidské kůži odhalil nervové receptory, které reagují pouze na jemné pohlazení. Žádný jiný dotek je k akci nevybudí. Je to podobné, jako když si opice probírají kožichy, což je také znak chování sociálního druhu. „Opice se navzájem drbou, my se hladíme – ať už dotekem, nebo slovem,“ vysvětluje psychiatr.

V podcastu se také dozvíte, proč bychom dětem neměli plnit všechna přání a že rodiče leckdy za permisivní výchovu schovávají svoji lenost. Psychiatr Radkin Honzák vám také poradí, kde hledat radost a proč chceme mít pořád dražší auta a lepší byty a jak z toho bažení ven. To všechno a ještě mnohem víc se dozvíte v podcastu MUDr.ování, který si můžete pustit na Podcasty.cz, ve Spotify či Apple Podcasts. Na nový díl se můžete těšit každou středu v 11:00 na Proženy.cz.

S kým jsme si povídali? Radkin Honzák je psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog. Po studiích nastoupil jako lékař do Psychiatrické léčebny v Kosmonosech a později do Ústavu pro výzkum výživu lidu a do IKEMu. Devět let byl členem etické komise CAHBI ve Štrasburku a postupně se začal zabývat psychosomatikou. V současné době pracuje v ambulanci IKEM a REMEDIS a v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích. Napsal desítky populárně naučných publikací i knížek pro pobavení i potěšení.

Reklama

Načítám