Hlavní obsah

Co spojuje pálení žáhy a podezření na infarkt a proč neplatí nemluvit u jídla? O refluxu s lékařkou

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se nám žaludek svírá starostí, ale nikdy ne radostí? Proč nám rodiče říkali „nemluv u jídla“? A kde najdeme žáhu? To všechno ví gastroenteroložka Petra Rycková, která se o záhadách trávicího systému rozpovídala v podcastu MUDr.ování.

Článek

Možná právě teď sníte o kanapi, na které byste se natáhli po vydatném obědě. Nemusíte spěchat, tučná jídla, jako je například kachna nebo bůček, trávíme šest až osm hodin. Takže vám na šlofíčka určitě ještě trochu toho jídla v žaludku zbude. Možná vás z něj ale začne pálit žáha. Co to vlastně je a kde všude nás může pálení postihnout vysvětluje v podcastu MUDr.ování lékařka z Homolka Premium Care Petra Rycková.

„Pálení žáhy je jeden z příznaků nemoci zvané reflux,“ říká lékařka s tím, že reflux má mnoho dalších podob. Třeba bolest na hrudi, jež může člověka vyděsit obavou, že ho postihl infarkt. Za jaké další nemoci může být reflux považován a proč pálení žáhy hrozí nejvíc zahrádkářům a sportovcům, se dozvíte v novém díle podcastu MUDr.ování.

Překyselený žaludek je mýtus

Dobré chutnání a žádné povídání. Takhle jsme si přáli jako děti u stolu, Petra Rycková to však vidí jinak. „Dřív se skutečně doporučovalo při jídle nemluvit, dnes ale víme, že konverzace vytváří psychickou pohodu, která zmírňuje škodlivý stres,“ vysvětluje gastroenteroložka a vyvrací další mýty kolem zažívání, jako je například tak zvaný překyselený žaludek nebo doporučení samozvaných dietních expertů žvýkat sousto několik dlouhých minut. Nakonec přidá pár rad, jak se zbavit pálení žáhy přírodními prostředky a kdy už by nás tato obtíž měla přivést k lékaři.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

S kým jsme si povídali? MUDr. Petra Rycková vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2005 pracuje na interním oddělení Nemocnice Rakovník, v gastroenterologické ambulanci se věnuje chorobám zažívacího traktu a jater. Od roku 2015 pracuje jako internistka v Homolka Premium Care, kde je nyní i na pozici vedoucího lékaře.

A příští týden, tedy těsně před začátkem prázdnin, se můžete těšit na téma, co si s sebou sbalit na dovolenou do lékárničky. 

Reklama

Související témata:

Načítám