Hlavní obsah

Pomoc! Můj muž je v přechodu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I muži mohou mít své dnyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začal váš manžel po čtyřicítce radikálně měnit své chování? Je náladový a hned zase pozorný, nabručený a vzápětí usměvavý? Není důvod k panice, milenka za tím nejspíš nestojí, ale prostě nastal přechod. Co si s tím máte počít? Nic. Být trpělivá, protože tuhle bitvu musí vybojovat sám.

Článek

Zatímco ženská menopauza je záležitost všeobecně známá a žádná z nás se za ni nestydí, u mužů je to něco jiného. Nepoužívá se tolik termín muž v přechodu jako spíš s lišáckým úsměvem uznalé: Asi chytil druhou mízu! Skutečnost je taková, že už po 35 letech se v mužském těle začínají dít změny, které připomínají přechod u žen.

Fyzické příznaky

Častější únava, bolesti zad a hlavy, snížená chuť na sex, popudlivost a dokonce návaly horka. Může za to testosteron - mužský hormon, který jim po čtyřicítce ubývá zhruba o procento ročně. To však neznamená, že by nemohli počít dítě třeba v osmdesáti.

A dále, mezi čtyřicítkou a sedmdesátkou ztrácí muž šest až deset kilo svalové tkáně, 15 % tkáně kostí a dokonce se o několik centimetrů zmenší. Trochu se mu scvrknou varlata a sníží se produkce spermatu. Začínají u nich potíže s prostatou či s udržením erekce. Povadne jim kůže, změknou svaly a objeví se šediny. Nic z toho není důvod k trápení, vždyť právě prošedivělý muž v nejlepších letech bývá nejpřitažlivější, jen si na svou proměnu musí zvyknout a to jim chvilku trvá.

Duševní pochody

Můžeme si představit jen ty základní typy. Vy sama nejlépe znáte toho „svého". A je na nás, abychom se náhlých proměn nezalekly a naopak jim v těžkých chvílích stály po boku.

Muž úspěšný

V jeho pětatřiceti mu svět ležel u nohou. V práci byl na vrcholu, nezávislý, výkonný. Doma má spokojenou ženu a zdravé děti. Pak přijde čtyřicítka a muž pocítí nespokojenost. Tak tohle je všechno? Tohohle jsem chtěl dosáhnout? A co budu dělat dalších čtyřicet let? Začíná mít chuť pustit se do celosvětových změn a žena je mu přítěží. Má dojem, že mu náhle přestala rozumět a to je důvod mnoha rozvodů ve středním věku.

O co se můžete pokusit? Podpořte ho v jeho plánech, i když vám znějí sebebláznivěji. Pochopte, že je muž a tedy tvůrce. Dokažte, že ho nenecháte ve štychu, a dopřejte mu čas.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezalekněte se, když chce manžel znenadání rodinuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Muž parťák

Paniku v okolí vyvolá muž, který na vrcholu své kariéry všeho nechá a vrhne se na rodinný život. Super, souhlasíte s ním! Také si budovala své postavení a teprve po letech se společně rozhodli, že si chtějí užít i opravdovou rodinu. Není to od něj útěk od reality. Ke své práci se po čase zase může vrátit, teď ale plní svou vnitřní touhu. Svůj život si seřadil tak, aby mu neutekla ani seberealizace, ani štěstí. Smůla, jste proti!Partnerka s tím nepočítala. Nechce se „na stará kolena" vrhat do mateřství a odmítá jeho změnu. Takový muž potom sáhne jinam. Najde ženu, která mu doplní to, co v jeho vzorečku prožitků chybělo. To potom bývají ti šťastní padesátníci s miminkem na klíně, kteří se stanou snadnou kořistí žen pro první plán.

Co s tím?Tyhle věci si dobře promyslet dřív, než do partnerství nebo manželství vstupujeme, je asi nemožné. Můžete si jen v kritické chvilce srovnat v hlavě, jestli jste schopna upravit svůj životní plán podle něj, a pokud ne, netrápit se tím, že ho zrealizuje s jinou.

I muži mají své dny a mají je o to horší, že si je odmítají přiznat. Nemusíme jim prozradit, že o tom víme, můžeme je ale zpovzdálí sledovat, nedráždit a pomoci jim je překonat.

Související témata:

Načítám