Hlavní obsah

Muž a chování v restauraci: Prozradí na něj víc, než čekáte

Foto: thinkstock

Nechá vás vybrat si to, na co máte chuť, navíc neřeší cenu? To je správný chlap!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo vybírá podle ceníku? Vždy si najde důvod, proč není spokojený? Myslí si, že ví lépe než vy, na co máte chuť? Pryč od něj! Tohle je typologie mužů podle toho, jak se chovají v restauraci!

Článek

„Když mě Alexandr poprvé pozval do luxusní restaurace, udělalo to na mě ohromný dojem. Automaticky objednal i pro mě, aniž by se zeptal, co mám ráda, ale neodvážila jsem se ani ceknout. Říkala jsem si, že je to asi v tomhle prostředí zvykem,“ vypráví dvacetiletá Šárka.

Egoista: vždycky vybírá podnik i menu

Brzy ovšem poznala, že její nový přítel očekává, že se mu podřídí ve všem. „Ráda zajdu do útulné hospůdky, kde se nemusím bát, že něco udělám špatně. Alex mě ale bral na nóbl večeře s obchodními partnery, při kterých jsem si připadala jako Julia Roberts v Pretty Woman. Ovšem s tím rozdílem, že nebyl tak milý jako Richard Gere. Cestou domů mi většinou vynadal, že jsem moc pila nebo použila nesprávné příbory. Nikdy se nezajímal o to, jak se cítím já, jestli se bavím a jestli mi chutná. Podobně se choval i v sexu,“ pokračuje Šárka.

Sebejistý, schopný, náročný. A také sebestředný a necitlivý. To není muž pro život! „Jakou hodnotu má vztah, který funguje jen tehdy, když se jedna strana podřizuje a nechává se utiskovat? Žádný muž nestojí za to, aby se žena kvůli němu vzdala své osobnosti, cílů a potřeb,“ ujišťuje německá vztahová poradkyně Beatrice Poschenriederová v knize Muži pro zlost.

Foto: thinkstock

Jak se chová váš partner v restauraci? A jak ve vztahu obecně?Foto: thinkstock

Lakomec: skrblí nejen penězi, ale i láskou

Vybírá jídlo podle toho, kolik stojí? Chodí výhradně do podniků, kde podávají vodu z kohoutku? Dává minimální nebo žádné spropitné, i když není důvod k nespokojenosti? Pryč od něj! Šetrný člověk výdaje pečlivě zvažuje, když má ale důvod, dokáže být i velkorysý – zvláště vůči druhým. Skrblík naproti tomu nedokáže dávat nikdy a nic, tedy ani pozornost, něhu, podporu. Ve vztahu s ním rychle nastane nerovnováha: vy budete dávat všechno, a on bude jen přijímat.

Neurotik: každé sousto pod kontrolou

Tenhle muž nesní jen tak kdeco. Přepálený tuk? Nikdy! Dezert? Nezdravý. Než si objedná, podrobí číšníka výslechu ohledně složení a způsobu přípravy vybraného jídla. Možná je vegetarián, přinejmenším ale znalec různých výživových teorií. Když si dá kávu, má o ní přesnou představu: musí být fair trade, se sójovým mlékem nebo nerafinovaným cukrem. Jinou do úst nevezme. A když si v jeho přítomnosti dáte langoše u stánku, málem ho raní mrtvice.

Dělat všechno správně – to je hlavní touha neurotika, ne si pochutnat nebo užít. A netýká se to jen jídla. Jeho život je svázaný spoustou drobných pravidel, kterým se budete muset přizpůsobit. Hledá dokonalost – a proto nebude nikdy spokojený – se sebou samým ani s partnerkou.

Foto: thinkstock

Podle neurotika vše musí být dokonalé, tedy nikdy nebude spokojený. A ani vy s ním!Foto: thinkstock

Věčný nespokojenec: jako na horské dráze

Těstoviny nejsou správně al dente, steak je moc propečený, pivo teplé. Ještě před chvílí byl okouzlující, jeho nálada se ale změnila jako mávnutím proutku – a vy ani nevíte proč. Jak je možné, že zkazí celý večer sobě i vám jen kvůli tomu, že nějaká drobnost v menu nevyšla podle jeho představ?

Ve skutečnosti je jídlo či pití jen záminkou, jak vysvětlit svoji náladovost. „Kdy je dobré mít se na pozoru? Když se rychle mění partnerovo emoční nastavení, z milujícího do vzteklého a podrážděného. Když opakovaně hledá negativní maličkosti na každé, i pozitivní věci,“ vysvětluje psycholožka Erika Matějková. Emoční nestabilita s sebou nepřináší jen scény v restauraci, ale i výbuchy hněvu a nevypočitatelné chování.

Možná jsou i horší způsoby, jakými se muži v restauraci předvádějí! Víte o nějakých?

Načítám