Hlavní obsah

Může být muž frigidní aneb Jak často musí (ne)chtít sex?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

O ženské frigiditě se toho napsala spousta, ale existuje i ta mužská? Prý ano...Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Nechce, odmítá, ale když už k tomu dojde, milování proběhne tak, jak má? Pokud nevíte, co si o tomhle myslet, nebo vám vadí neustálé doprošování, je čas na bilanci. Chcete, nebo nechcete se mazlit?

Článek

Jak odborníci popisují ženskou frigiditu? Definice zní: Při sníženém sexuálním vzrušení dochází k trvalé nebo přerušované poruše dosažení či udržení vzrušení k docílení sexuálního prožitku.

Projevuje se to pocitem nedostatečného vzrušení, malou vaginální lubrikací nebo deficitem jiných genitálních reakcí. Pro klasifikaci je nezbytné, aby porucha působila ženě sexuální diskomfort. V klinické praxi bývají symptomy absence sexuální touhy a vzrušení obvykle kombinovány. Poté hovoříme o frigiditě. Je ale právě ona „výsadou“ žen, nebo se může stát, že jí trpí i muž?

„Musím se vtírat“

„Mně i manželovi je 35 let. Manžel má zájem milovat se tak jednou za týden a někdy ani to ne. Musím ho svádět a přemlouvat, aby vůbec k něčemu došlo. Když se to podaří, milujeme se bez problému. Logicky tak nechápu, co se to s ním děje,“ krčí rameny čtenářka Eva, která přemýšlí, jestli doma nemá pánskou výjimku, která sex odmítá.

Malé procento – velké potíže?

Již jedna ze zakladatelek české sexuologie Jaroslava Pondělíčková-Mašlová před lety uvedla, že frigidita u mužů možná je. Podle ní se u některých z nich vyskytuje nízká sexuální apetence, jestliže je vlivem nějakého defektního tělesného vývoje snížena tvorba mužských pohlavních hormonů, popřípadě úplně chybí.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pozor, ne každou nechuť na sex lze nazývat frigiditouFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

„Při hormonálním tělesném vývinu a normálním hormonálním zásobení se tato porucha vyskytuje vzácně,“ uvedla ve své knize Tajemství lidské sexuality, kterou napsala s Janem Rabochem. A její popis frigidního muže? I v mladém věku „na to nemá chuť“ a miluje se třeba jen jednou týdně. (Při této nižší frekvenci se koitus daří dobře.) Je tak uzpůsoben, narodil se tak, ale pokud si vezme vhodnou partnerku, zpravidla žije spokojeným manželským životem.

Pokud si právě teď říkáte, že ve svém partnerovi vidíte „frigidku“ jako vyšitou, protože sex máte asi tak dvakrát za měsíc, a to ještě musíte být aktivní vy, zadržte. Podle sexuologů se u mužů spíš častěji objevuje přechodné snížení sexuálního zájmu u těch, kdo dřív neměli problémy. Jeví se to tedy jako frigidita, ale ve své podstatě to k ní má daleko.

Kdy muž nemůže?

„Může jít například o situační depresi, jejíž příčiny mohou být různé. Například se muži z nějakého důvodu – třeba i vlivem partnerky – nezdařil pohlavní styk. To způsobí nejen pokles zájmu o koitus, ale i snížení sexuální relativity obecně. Dokonce pak i ranní erekce jsou méně časté,“ objasňuje již zmíněná sexuoložka s tím, že podobné příznaky se také mohou dostavit, když muž žije delší dobu ve stresové situaci nebo se dlouhodobě cítí být duševně i tělesně vyčerpaný. (S tímto stavem se podle výzkumů potýkají nejčastěji muži mezi 40. a 55. rokem života, když se snaží budovat kariéru a vydělat více a více peněz.) A co s tím?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Pokud jsou muži pod vlivem dlouhodobého stresu, nelze po nich požadovat sexuální aktivitu. Ani oni nejsou stroje...Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Skloňte hlavu a rozepněte sukni

V prvním i ve druhém případě se zbavte všech těch předsudků a zastaralých principů, že sex by vždy měl začínat muž. Neříkejte si, že se nechcete doprošovat, a spíš partnera provokujte častěji. Vlastně se jedná o pozitivní stav.

Sex můžete mít tehdy, když chcete vy – a když si ho zrealizujete od a po zet. Chybí-li vám, že partner sám nedává ten impulz a podnět k milování, pak se zamyslete, jaké by to bylo, kdyby sex vyžadoval například dvakrát i třikrát denně. Není tahle varianta lepší?

A co vy, umíte si představit, že váš partner nemá chuť na sex?

Reklama

Související témata:

Načítám