Hlavní obsah

Může mikrovlnka ublížit vašemu zdraví?

Foto: thinkstock

Nejnovější výzkumy potvrdily, že mikrovlnky zdraví neškodíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikrovlnky! Zabíjet, jak potvrdily nejnovější výzkumy, nemohou, ale poškodit vaše zdraví dokážou. Podle odborníků je nebezpečné záření fáma, ovšem problém může nastat, pokud troubu špatně používáte!

Článek

Nejčastěji se hovoří o tom, že mikrovlnka je něco jako rentgen, že vás může „ozářit“, nebo že je dokonce „radioaktivní“. „Rentgenové záření je ale jiné než to mikrovlnné, je takzvaně ionizující a chová se úplně jinak než záření neionizující, které využívá právě mikrovlnná trouba. I letošní testy výrobků žádnou škodlivost neprokázaly,“ říká doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc. z Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření.

Dalším mýtem je, že mikrovlnné záření ničí nutriční hodnotu potravin a vitaminy. „Vědci ale nikdy nepotvrdili, že potraviny ohřívané v mikrovlnné troubě ztrácí vitaminy a jsou nevhodné pro kojence,“ uvádí MUDr. Jarmila Lhotská ze Státního zdravotního ústavu Praha.

Foto: Smecc

Mikrovlnná trouba se masově používá skoro 50 let a od té doby prošla mnoha úpravami. Dnešní mikrovlnky z legálního trhu jsou bezpečnéFoto: Smecc

Záření už se bát nemusíte

Každý produkt na tuzemském trhu musí splňovat závazné normy platné pro celou Evropskou unii. Na základě výsledků nejnovějšího výzkumu provedeného letos v německém Národním technologickém institutu se výrobky testují novými metodami, a teprve pak mohou na trh. Platí to pro veškeré výrobce bez výjimky. „Ano, testuje se každý nový model, a pokud jej zákazník přinese do servisu, pak se po opravě provádí test na únik záření znovu. Dnes je to běžná praxe,“ říká šéf servisu Miele Vladimír Valenta.

Foto: Electrolux

Záření v mikrovlnných troubách je takzvaně neionizující, tedy nijak radioaktivníFoto: Electrolux

Který certifikát vám zaručí bezpečnost?

V návodu k použití či „prohlášení o shodě“, které je součástí technické dokumentace ke každému výrobku na trhu Evropské unie, hledejte garanci od Mezinárodní elektrotechnické komise (značka: IEC) nebo od Mezinárodního komitétu pro elektromagnetickou bezpečnost (značka: ICES nebo CENELEC). Sice vám nezaručí kvalitu mikrovlnné trouby, ale budete mít jistotu, že záření v jejím bezprostředním okolí vám nemůže ublížit.

Foto: Sýkora

Netrapte se fámami o radioaktivním záření mikrovlnné trouby. Pokud budete mikrovlnku správně používat, nebezpečí nehrozíFoto: Sýkora

Na jaké modely mikrovlnek si dát pozor?

„Koupí-li si zákazník nový značkový a certifikovaný, tedy ozkoušený produkt na legálním trhu v EU nebo v Americe, může být klidný. Pochybnosti dokáže vyvolávat jen zboží z nekontrolovatelných asijských trhů, jehož výrobci nemají povinnost dodržovat závazné normy platné v USA a EU. Takové produkty se ale v běžné prodejní síti nevyskytují. Dřívější neopodstatněná podezření o škodlivosti modelů starších roku 2003 jsou už několik let vyvrácena a ani tenkrát se nezakládala na reálném základě,“ dodává RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc.

Foto: Sýkora

Také rádi vaříte v mikrovlnce?Foto: Sýkora

Amerika varuje před plastovými obaly

Na začátku roku provedl Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) výzkum zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě. Prokázalo se, že pokud spotřebitelé ignorují doporučení výrobců mikrovlnných zařízení a ohřívají potraviny přímo v plastových obalech, zvyšují tak riziko onemocnění rakovinou. I potravinové plasty obsahují karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potraviny a potažmo do lidského organismu.

Foto: Electrolux

Vyvarujte se ohřívání potravin v plastových a zejména polystyrenových obalechFoto: Electrolux

Bojíte se své mikrovlnky? Ohříváte potraviny v plastu?!

Reklama

Načítám