Hlavní obsah

Muži a peníze: Jak poznat, že jsou na tom dobře?

Foto: THINKSTOCK

O tom, jak je na tom finančně a jaký má vztah k penězům, hodně napoví i dárky, které vám dáváFoto: THINKSTOCK

Reklama

Peníze jsou ve vztahu velmi důležité, a proto je dobré vědět, jak je na tom váš budoucí partner finančně, jak umí s penězi zacházet a jaký k nim má vztah. Známe způsob, jak tohle všechno včas zjistit!

Článek

Myslíte si, že když má značkové oblečení, drahé hodinky a luxusní auto, jeho účet rozhodně nebude prázdný? Takhle jednoduché to není. „Jsou bohatí, kteří žijí jako chudáci, a pak chudí, kteří jsou po krk v dluzích, ale hrají si na bohaté,“ varuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina, který vytvořil teorii, díky níž můžete nejen poznat, kolik peněz váš partner má, ale i jak s nimi umí hospodařit.

1. Sledujte jemné náznaky

Všímejte si každodenních drobností. „Dávání spropitného, výběr dárků, dovolené, ale i to, v jakém autě jezdí, jaké sako nosí, jaký používá parfém,“ radí Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Jakkoli to není stoprocentní, lze z toho alespoň zhruba poznat, jak je na tom daný muž finančně. Pokud chodí stále v jednom saku, o dovolené mlčí a dýško si pečlivě propočítává, nebude na tom nejlépe. „Zároveň bohatí lidé většinou ostatní více obdarovávají, dávají vyšší spropitné a celkově nešetří tolik ani na sobě. Ale umí se chovat, jsou přirození,“ tvrdí Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Jednoduše nepotřebují, aby všichni viděli, že oni mají peněz dost.

Foto: THINKSTOCK

Sledujte i to, v jakém voze váš přítel jezdí. Je drahé, ale také praktické? Proč ne...Foto: THINKSTOCK

2. Poslouchejte, co říká

Stejně tak důležité je ale i to, jak o penězích váš přítel hovoří. „Chudí mají tendence si více stěžovat, velmi často negativně mluví i o finanční situaci ve státě, politice a podobně,“ vysvětluje Aleš Kalina. Klasikou jsou posměšky na adresu značkových výrobků, nad platy fotbalistů a podobně. Není pravidlem, že kdo je bohatý, je ověšen logy světoznámých návrhářů, ale jejich existenci nekomentuje. Je mu prostě jedno, zda někdo chodí v šátku za desetitisíce korun.

3. Ptejte se

Pokud už spolu nějakou dobu randíte, je čas začít rozumně vyzvídat. Zaměřte se především na následující oblasti:

  • Práce – zjistěte, co dělá, jak tvrdě pracuje, jak si zaměstnání váží, jak ho získal, jaké má plány do budoucna
  • Půjčky – na co by si byl ochoten půjčit, na co naopak nikdy? Má nějaké dluhy? Rozumí úrokovým sazbám a podobně?
  • Rodina a přátelé – jaké dárky kupuje například své matce, jaké kamarádům? Co udělá radost jemu?
Foto: THINKSTOCK

Zahrnuje vás na začátku měsíce dárky a drahými večeřemi, ale ke konci měsíce mlčí? To není známka finanční rozumnostiFoto: THINKSTOCK

4. Vše časově zařaďte

Mnohem důležitější než to, kolik má váš drahý peněz, je ale to, jak s nimi zachází. Protože i když nemáte na rozdávání, s trochou snahy a zodpovědnosti můžete slušně vyjít. Proto si všímejte hlavně dvou následujících věcí:

  • Utrácí ve vlnách? – Máte pocit, že každý měsíc zhruba ve stejnou dobu zve najednou na večeře, něco nového si koupí a podobně? Vypadá to, že po výplatě mu je hej, ale s blížícím se koncem měsíce se mu úsměv z tváře vytrácí. Tahle neschopnost finančního plánování není pro život vůbec dobrá.
  • Kupuje hlouposti? – Víte, že má váš partner peněz dost, a tak neřešíte, za co je utrácí? Chyba! Sledujte, jak často obměňuje šatník, jak často si kupuje nové boty, hodinky či auto. S penězi je třeba umět zacházet, ne je bez rozmyslu rozhazovat.

Co tomu říkáte? Jak ještě se podle vás dá poznat, jak je na tom muž finančně?

Reklama

Související témata:

Načítám