Hlavní obsah

Muži a rýmička: Proč je vždycky odrovná?

Foto: Thinkstock

Znáte nejhorší mužskou nemoc na sedm písmen?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leží, sotva se hýbe, vzdychá, heká a je na umření. Jenže vy víte, že váš partner má jen rýmu, možná je nachlazený nebo má obyčejnou chřipku. Nepříjemné, ale ne smrtelné. Ovšem muži to mají se zvládáním běžných nemocí trochu jinak. Proč neumí zatnout zuby a fungovat? A vyplatí se na jejich hru přistoupit, nebo na něj být trochu tvrdé?

Článek

Vtipy o smrtelné mužské chorobě na sedm (rýmička) zná asi každá žena. Ale leckterá to zažívá i v praxi, i když ne všichni muži jsou tak bolestínští (čest výjimkám). Je úsměvné, když vašeho stokilového pořízka, který je za běžných okolností pevný jako skála a odvážný jako lev, skolí ucpaný nos a škrábání v krku. Ale když vás poosmé žádá o změření teploty, do smíchu vám moc není. Spíš to ve vás pěkně vře, obzvlášť když si vybavíte, jak jste před měsícem s chřipkou zcela normálně fungovaly.

Neporazitelný samec oslaben

Ono totiž až tak nejde o tu rýmu, na tu se neumírá a vědí to i muži. Jenže jim je špatně, slabo, najednou to nejsou ti neporazitelní samci. A to je nepříjemné zjištění. „Mají v sobě, že musí zajistit rodinu, vydělat peníze a vše zvládnout. A když něco nejde podle jejich představ, tak jsou z toho v nepohodě. A rýma je přesně taková situace. Pán a vládce není najednou stoprocentně ve své kůži. Je to signál, že nejsou tak neporazitelní, jak by si přáli,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Ale faktem je, že existují i vědecké výzkumy, podle nichž je mužská chřipka horší než ta ženská. „Podle výzkumu vědců z univerzity v Cambridgi existuje mužská chřipka. Vědci tvrdí, že muži mohou mít opravdu horší a delší průběh chorob,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Ženy si zranitelnost připouštějí

Naopak ženy netrpí představou, že by měly být neporazitelné, tudíž pro ně rýma a kašel nejsou známkou jejich slabosti. Jen jednoduše měly smůlu a v tramvaji stály vedle někoho, kdo je nakazil. „Ženy se svou zranitelností víc počítají. Už odmalinka mají dovoleno plakat, nikdo je nepeskuje, když jim ukápne slza u rozbitého kolena, to, že něco není v pohodě, je prostě normální věc,“ upřesňuje Katarína Lomská Filasová.

Foto: Thinkstock

Ženy jsou v přístupu k nemoci pragmatičtějšíFoto: Thinkstock

Žena se tak v případě chřipky potýká jen s fyzickými neduhy a nemá problém relativně normálně fungovat. „Ženy přecházejí do jakéhosi nouzového režimu, kdy potlačí své problémy a fungují automaticky,“ popisuje Lucie Horníková. Podle Kataríny Lomské Filasové mají ženy také „smůlu“ v tom, že jejich povinnosti nelze často jen tak odsunout. „Když vám brečí dítě hlady, tak ho prostě musíte jít nakrmit. Ale jestli napíšete měsíční report ve středu nebo ve čtvrtek, to se mnohdy jednoduše nezblázní,“ říká Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:I ženy ale mají své mouchy, nad nimiž muži jen kroutí hlavou. Přesvědčí vás o tom článek Tohle chlapi nikdy nepochopí!.

Na prevenci ale muži kašlou

Z toho, jak muže dokáže rozhodit běžná choroba, by se dalo usuzovat, že o své zdraví budou až úzkostlivě pečovat. Takhle to ale nefunguje. Naši milovaní sice těžce nesou, když jim není dobře, ovšem prevence či zdravý životní styl jim mnoho neříká. „Mnoho mužů jede na plné obrátky, nic, nic a najednou infarkt. Vidím v tom ale pořád ten stejný princip. Jsem muž, jsem silný, všechno zvládnu, nic mě nezlomí. Tak k čemu s takovou filozofií chodit na nějakou preventivní prohlídku?“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

Co s chlapem, který má rýmičku?

Co ale dělat, když vám doma leží na smrt „nemocný“ partner? Potřebuje uvařit čaj, skočit do lékárny pro léky, natřepat polštář a změřit teplotu. Chce se vám zařvat a probrat v něm trochu té mužské síly.

Ale pozor, snažte se vyvarovat extrémů, ty většinou všechno ještě zhorší. A to poslední, co potřebujete, je, aby se vašemu drahému přitížilo. Vyhněte se přílišné péči, ale i razantnímu a tvrdému přístupu. „Jak kolem muže začnete skákat, jeho komandování nebude mít konce. Stejně ale nefunguje, když ho budete nutit, aby se choval jako chlap. Proč by chlap nemohl být nemocný a cítit se mizerně? Takže já bych mu čaj klidně uvařila a donesla až do postele, ale každou chvíli mu natřásat polštář, to se mi tedy nechce, tak to nedělám,“ dodává Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:S muži to občas není jednoduché. Ale třeba vám život s nimi ulehčí Návod na použití mužů.

A jak to funguje u vás doma?

Reklama

Načítám